Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ : Η σωστή διατροφή ενισχύει την μνήμη



Η σωστή διατροφή ενισχύει την μνήμη

Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται τακτικά ιδιαίτερα
από τους ηλικιωμένους. Οφέλη και για την καρδιά και την όραση.

Από τη ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ

Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη μνήμη. Ερευνητές του Ινστιτούτου Τάουμπ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκπτωση της μνήμης μπορεί να βελτιωθεί αισθητά χάρη στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που πρέπει να λαμβάνουμε τακτικά, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι. Ας δούμε ποιες τροφές βοηθούν τη μνήμη:
• Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, που βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και ενισχύει τη δύναμη του μυαλού. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών απομακρύνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, καθώς και χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2.
• Τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, περιέχουν φολικό οξύ, βιταμίνη ΒΙ2 και βιταμίνη Β6, που βελτιώνουν τη λειτουργία του μυαλού.
• Ακόμη, τα πολύτιμα Ω-3 περιέχουν υψηλά επίπεδα DΗΑ και παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος. Τα Ω-3 συναντώνται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αλλά και στο ιχθυέλαιο. Επιπλέον, οι σαρδέλες, εκτός από τη μνήμη, βοηθούν και στην όραση.
Έξι γεύματα την ημέρα βοηθούν όσους έχουν διαβήτη και προδιαβήτη στον έλεγχο του σακχάρου
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ή με προδιαβήτη, οι οποίοι τρώνε έξι γεύματα την ημέρα, αντί για τρία, μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το σάκχαρο τους, σύμφωνα με νέα, μικρή μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αιμιλία Παπά-Κωνσταντίνου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (ΕΑSD) στη Λισαβόνα, μελέτησαν 47 παχύσαρκα άτομα με κανονικό διαβήτη και προδιαβήτη (μειωμένη αντοχή στη γλυκόζη).
Διαπιστώθηκε ότι όσοι διαβητικοί έτρωγαν έξι φορές την ημέρα εμφάνισαν μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και είχαν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου. Σε όσους είχαν προδιαβήτη, τα έξι γεύματα μείωσαν τα περιστατικά των αφύσικα υψηλών επιπέδων ινσουλίνης.
ENJOY/ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: