Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η Μπαγκέτ, οι άνθρωποι που δεν βλέπουν & η δύναμη του διαδικτύου




Η Μπαγκέτ, οι άνθρωποι που δεν βλέπουν & η δύναμη του διαδικτύου

Γράφει ο Κωστής Α. Μακρής

«Σήμερα στο σούπερ μάρκετ συνάντησα την Μπαγκέτ.
Ήταν μπροστά από μένα στο ταμείο και φορούσε ένα γιλέκο άσπρο που έγραφε «Συνοδός τυφλών». Την κοίταξα, με κοίταξε, της χαμογέλασα και εκείνη θέλησε να με πλησιάσει και να με μυρίσει. Η κυρία που ήταν μαζί της την επανέφερε στην τάξη μ’ ένα «Μπαγκέτ! Κάτω!».
Η Μπαγκέτ κάθισε κάτω αλλά συνέχισε να με κοιτάζει. Μέσα στο βλέμμα της ήταν φωλιασμένη όλη η ανθρωπιά που πολύ μικρό κομμάτι της ανθρωπότητας έχει κατακτήσει. Δεν την χάιδεψα. Ίσως επειδή σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν σωστό να της δώσω λάθος εικόνα για το σύνολο του είδους μου και να την κάνω ακόμα πιο ευάλωτη σε τέρατα.
Έπιασα κουβέντα με την κυρία που ήταν μαζί της. Έμαθα ότι ήταν εθελόντρια -η κυρία- και συμμετείχε στην εκπαίδευση της Μπαγκέτ. Για να γίνει η Μπαγκέτ μια καλή συνοδός τυφλών.
Μου είπε επίσης η κυρία εκείνη ότι πριν από λίγο της είχε πει κάποια πελάτισσα του καταστήματος ότι «κανονικά απαγορεύονται τα σκυλιά στο σούπερ μάρκετ».
Κοίταξα την Μπαγκέτ. Ναι… Πραγματικά. Ήταν σκυλίτσα η Μπαγκέτ.»
Το πιο πάνω κείμενο το δημοσίευσα στη σελίδα μου στο facebook την Παρασκευή 04 Μαΐου 2018, στις 8 το βράδυ.
Όταν το έγραφα, δεν ήξερα ούτε από πού ήταν η Μπαγκέτ, ούτε ποιος ήταν ο Οργανισμός που την εκπαίδευε, ούτε κάτι άλλο σχετικό με τα σκυλιά συνοδούς τυφλών.
Εκείνο που με έσπρωξε να γράψω ό,τι έγραψα, ήταν αφ’ ενός μεν τα μάτια της και η εγγύτητα που ένιωσα καθώς κοιταζόμασταν με την Μπαγκέτ και αφ’ ετέρου η λύπη μου για τις πολλές μορφές τυφλότητας βλεπόντων ανθρώπων.
Στη σύντομη συνομιλία μας με την εθελόντρια συνοδό της Μπαγκέτ, έμαθα για την αρνητικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται πολλές φορές (και αυτά) τα σκυλιά και πόσο κλειστά είναι τα (υγιή) μάτια πολλών ανθρώπων σε κάτι τόσο ανθρώπινο όπως η επαφή, η συνύπαρξη και η αλληλοεξυπηρέτηση δυο γήινων μεταξύ τους.
Μέσα στις επόμενες δύο ώρες από τη δημοσίευση του κειμένου, και με τη βοήθεια ηλεκτρονικής φίλης, είχα έρθει σε διαδικτυακή επαφή με την κυρία Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρο της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» [www.laraguidedogs.gr] μέσω της οποίας έμαθα ότι η Μπαγκέτ που είχα συναντήσει στο σούπερ μάρκετ ήταν εκπαιδευόμενη συνοδός τυφλών και θα ήταν το τρίτο σκυλί που θα «έπαιρνε το δίπλωμά του» από τη Σχολή για να πιάσει δουλειά σε λίγο καιρό.
Συνηθίζω να μιλάω με αισιοδοξία για τη θετική δύναμη της ηλεκτρονικής δικτύωσης. Και χαίρομαι διπλά όταν επιβεβαιώνομαι από τα πράγματα.
Δεν ζω σε «αγγελικό κόσμο». Το ξέρω και δεν περιμένω από κανέναν Υπουργό να μου το θυμίζει. Αυτό όμως που ξέρω επίσης, είναι ότι είναι χίλιες φορές καλύτερο από το αναλωνόμαστε σε γκρίνιες, μεμψιμοιρίες και κλαψουρίσματα ή βλαστήμιες, να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας σε ό,τι καλό συμβαίνει γύρω μας, να το ενθαρρύνουμε, να το στηρίζουμε (όσο μπορεί η καθεμιά κι ο καθένας) και να το προβάλλουμε.
Και στο σημείο αυτό, αντιγράφω από τον ιστότοπο της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών «Λάρα»:
«Έργο της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών ‘‘Λάρα’’, που αποτελεί δόκιμο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολών Σκύλων – Οδηγών (International Guide – Dog Federation), είναι να εκπαιδεύει και να παρέχει εντελώς δωρεάν σκύλους – οδηγούς σε άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Η Σχολή είναι μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα έξοδα για την εκπαίδευση των ομάδων σκύλων-οδηγών προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες. Στον ιστοχώρο αυτόν μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Σχολή, τους σκύλους – οδηγούς, την ισχύουσα νομοθεσία και να πληροφορηθείτε για τις προϋποθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποκτήσει κάποιος έναν σκύλο – οδηγό. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε τα νέα της Σχολής, να βρείτε υλικό σχετικό με τις δραστηριότητές μας και να θυμηθείτε τις παλαιότερες αρχικές αναρτήσεις μας».
Αυτά, για τα σκυλιά συνοδούς τυφλών, τα δικαιώματά τους και πολλά άλλα, θέλω να τα μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Και μια παράκληση: Αν βλέπετε (δεν έχετε δηλαδή σοβαρά προβλήματα όρασης) και τύχει να συναντήσετε έναν σκύλο συνοδό τυφλών, μη σταθείτε στη σκυλίσια του μορφή. Κοιτάξετε πέρα απ’ αυτή. Κοιτάξτε τα μάτια του.
Αυτά που δανείζει σ’ έναν άνθρωπο που δεν βλέπει για να περπατούν μαζί σε μια Γη που μας χωράει όλες και όλους.

Υ.Γ. Η διεύθυνση της Ελληνικής Σχολής Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» στο facebook: Lara Guide Dog School




Δεν υπάρχουν σχόλια: