Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

18 & 19 Ιανουαρίου η "επείγουσα" ψήφιση του πολυνομοσχεδίου






18 & 19 Ιανουαρίου  
η "επείγουσα" ψήφιση του πολυνομοσχεδίου


Πρεμιέρα στη Βουλή κάνει σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, φιλοδοξώντας να καλύψει όλες τις «μαύρες τρύπες» του 2011 που αφορούν τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του Μεσοπρόθεσμου.

Το «έργο» πάντως δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς «ανεβαίνει» με τη διαδικασία του επείγοντος – που σημαίνει ότι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα γίνει αύριο το μεσημέρι.

Όπως αναμενόταν, και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα το υπερψηφίσουν – από πλευράς ΝΔ το επιχείρημα είναι πως όταν συμφώνησε να συμμετάσχει στη «μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας» έκανε σαφές πως δεν θα αντιταχθεί στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα μέσω του Μεσοπρόθεσμου.


Πλην απροόπτου, δεν αναμένονται εκπλήξεις από καμία πλευρά, καθώς τα καυτά θέματα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις (δηλαδή μειώσεις επικουρικών συντάξεων και μισθών στον ιδιωτικό τομέα) δεν περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα έχει προαναγγείλει τροπολογία-σκούπα που θα ικανοποιεί βουλευτικά αιτήματα, όπως τις οφειλές στους φαρμακοποιούς.

Τροπολογία κατέθεσαν και σαράντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη την Λούκα Κατσέλη, για διευκολύνσεις σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Αυτόματο άνοιγμα 136 «κλειστών» επαγγελμάτων

Στα... must του πολυνομοσχεδίου ανήκει η τροπολογία που κατατέθηκε και προβλέπει την αυτόματη άρση όλων των περιορισμών προκειμένου να ανοίξουν 136 «κλειστά» επαγγέλματα.

Σύμφωνα με το κείμενο, καταργείται οποιαδήποτε ισχύουσα διάταξη που: επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές – περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα – θέτει γεωγραφικά όρια – ορίζει ελάχιστες αποστάσεις – απαγορεύει τη διάθεση προϊόντων από άλλου είδους επαγγελματική εγκατάσταση – απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή – υποχρεώνει αυτόν που ασκεί το επάγγελμα να προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες – περιορίζει τη συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο.

Συναντήσεις Παπαδήμου με τους «τρεις»

Έτσι κι αλλιώς τα δύσκολα για την κυβέρνηση και τους εταίρους της αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το «Μνημόνιο 2» που θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Με τους επικεφαλής της τρόικας να έχουν ήδη «σηκώσει μανίκια» και τη ΝΔ να έχει θέσει «κόκκινες γραμμές», ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκινά νέο γύρο διαδοχικών συναντήσεων με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα θα δεχθεί στο Μαξίμου τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ αύριο θα δει τον Αντώνη Σαμαρά.

Θεωρητικά η Λ.Συγγρού έχει ξεκαθαρίσει πως θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της – υπό την προϋπόθεση ότι ο Απρίλιος θα είναι μήνας εκλογών.

Μένει να φανεί...


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: