Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"Πολιτική συμφωνία" των τριών αρχηγών πριν από τη Δευτέρα








"Πολιτική συμφωνία" των τριών αρχηγών πριν από τη Δευτέρα

 Της Μαρίνα Μάνη

Η πολιτική συμφωνία ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους για το εάν προτίθενται να στηρίξουν μέχρι τέλους το πρόγραμμα που απαιτείται για τη νέα δανειακή σύμβαση, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας.

Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξει νέος κύκλος διαδοχικών συναντήσεων με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη το αργότερο μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των τριών υπό την προεδρία του.

Μία τέτοια εξέλιξη είχε συμφωνηθεί στην τελευταία σύσκεψη κορυφής, την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο απέκτησε άλλες διαστάσεις μετά τη μαζική ανταρσία που εκδηλώθηκε προχθές στη Βουλή με «πρωταγωνιστές» βουλευτές κι από τα τρία κόμματα – κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Καθώς το ερώτημα που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι «εάν απορρίφθηκε το ωράριο λειτουργίας των φαρμακοποιών, πώς θα πάμε σε ψηφοφορίες για τα μείζονα του νέου δανειακού προγράμματος»;...

«Χαρτί» για τα βασικά

Ο πρωθυπουργός δεν θα περιορισθεί σε προφορικές δεσμεύσεις των τριών αρχηγών, καθώς η τρόικα έχει ζητήσει «χαρτί» στο οποίο να γίνεται σαφής η πρόθεσή τους – αν όχι στο σύνολο του προγράμματος, το οποίο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, τουλάχιστον «στα βασικά σημεία του», όπως οι εκκρεμότητες στις διαρθρωτικές αλλαγές, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.

Κατώτατος - 13ος - 14ος

Επ’ αυτού, μένει να επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα του διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τη δική της θέση – με βάση και τις απαιτήσεις της τρόικας.

Δεδομένου ότι χθες εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ συμφώνησαν να μην περικοπούν κατώτατος – 13ος – 14ος μισθός και να παραπεμφθούν για μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης οι αποφάσεις για πάγωμα των αμοιβών, η κυβέρνηση θα πρέπει κατ’ αρχήν να υιοθετήσει τη συμφωνία και να τη «μεταφέρει» στους εκπροσώπους των δανειστών.

Ισοδύναμα για το μισθολογικό

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναζητούνται ήδη «ισοδύναμα» μέτρα ώστε να γίνει αποδεκτή η κατ’ αρχήν (χθεσινή) συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Από πλευράς ΝΔ, αναμένεται να προταθούν περικοπές στις αμοιβές και στα προνόμια που εξακολουθούν να ισχύουν στις πρώην ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με «γαλάζιο» γνώστη του θέματος, μία τέτοια πρόταση θα έχει αφενός οικονομικό αποτέλεσμα και, αφετέρου, θα δώσει την αίσθηση δικαιοσύνης καθώς θα «πειραχτούν» τα περίφημα «ρετιρέ».

Όσο για το γεγονός ότι οι δανειστές ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις των «τριών», δεν εγείρονται αντιδράσεις από κανένα επιτελείο. Μάλιστα, από τη Λ. Συγγρού διευκρινίζεται ότι η εν λόγω γραπτή «πολιτική συμφωνία» (όπως την αποκαλούν) δεν έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά υπέρ του προγράμματος και του νέου δανείου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: