Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Μία κυνική ομολογία που κατά βάθος δεν εκπλήσσει







Μία κυνική ομολογία που κατά βάθος δεν εκπλήσσει 








Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη


Η κυνική παραδοχή κορυφαίων βουλευτών και υπουργών ότι δεν διάβασαν ή απλά ότι έριξαν μια ματιά στο μνημόνιο, πριν το ψηφίσουν “πάγωσε” τον ελληνικό λαό, ο οποίος τώρα συνειδητοποιεί ότι αυτοί που έχουν εκλεγεί με τη δική του ψήφο δεν παίρνουν και τόσο σοβαρά το έργο που τους έχει ανατεθεί. Προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη. Το έχω επισημάνει και καταγγείλει στο παρελθόν.

Αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί δεν λειτουργεί τίποτα στη χώρα αυτή, γιατί οι βουλευτές δεν μπορούν να ψηφίσουν νόμους που θα φέρουν ανάπτυξη και θα μειώσουν τις δαπάνες, γιατί οι βουλευτές και δυστυχώς και υπουργοί (διορισμένοι “κηπουροί” ή μη) δεν έχουν έξυπνες και δημιουργικές ιδέες που να προσφέρουν στην χώρα προστιθέμενη αξία θα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ οι περισσότεροι και άρα δεν έχουν τεχνογνωσία και πείρα και δυσκολεύονται να κατανοήσουν διότι δεν γνωρίζουν τις σύγχρονες ανάγκες που έχει επιβάλει η δημοσιονομική εκτροπή της χώρας. Φυσικά και δεν αναφέρομε σε όλους τους βουλευτές, αφού κάποιοι το καταψήφισαν και επιχειρηματολόγησαν για τη στάση τους, όπως για παράδειγμα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας καθώς και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης.

Ο βουλευτής μέχρι πρόσφατα ήταν αυτός που για πολλούς γυρνούσε από καφενείο σε καφενείο, από χωριό σε χωριό, πήγαινε σε γάμους, κηδείες και μνημόσυνα, αγκάλιαζε και χαιρετούσε τους πάντες, μιλούσε επί παντός επιστητού, αλλά πάντα πολιτικά, ήτοι γενικόλογα και χωρίς συγκεκριμένη θέση και άποψη. Αυτοί οι πολιτικοί έχουν στρατιές από συμβούλους, οι οποίοι προφανώς επειδή είναι παιδιά του “κομματικού σωλήνα” το έργο τους περιορίζεται στη συγκέντρωση “αιτημάτων” των ψηφοφόρων και σε κάποιες προσωπικές δουλειές του βουλευτή. Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί φωτορεπορτάζ στις εφημερίδες που αποτυπώνουν αυτά που γράφω. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται δυστυχώς ότι οι δύο επιστημονικοί συνεργάτες που διορίζει και πληρώνει η Βουλή, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες σε κάθε βουλευτή δεν χρησιμοποιούνται ούτε για την ανάγνωση του μνημονίου, είτε γιατί αμέλησαν οι βουλευτές να τους το αναθέσουν, είτε γιατί δεν μπορούσαν να το καταλάβουν. Οπότε γεννάται το ερώτημα τι σόι επιστημονικοί συνεργάτες είναι αυτοί; Τα χρήματα πάνε χαράμι; Ακόμη όμως και να το διάβασαν είχαν την επιστημοσύνη και την τεχνογνωσία να το καταλάβουν; Πάλι δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλους τους βουλευτές, γιατί κάποιοι επιχειρηματολόγησαν δείχνοντας ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες.

Γιατί λοιπόν αποτέλεσε έκπληξη η δήλωση ότι δεν διάβασαν το μνημόνιο; Πιστεύετε ότι μόνο αυτοί οι οποίοι έκαναν τις σχετικές δηλώσεις δεν το διάβασαν ή μήπως είναι πολλοί ακόμα; Τι θα γινόταν όμως αν οι βουλευτές είχαν δίπλα τους άξια στελέχη ή είχαν οι ίδιοι γνώσεις και τεχνογνωσία αποκτημένες από σπουδές και από εργασία; Αν είχαν άξια και ικανά στελέχη θα μπορούσαν να τους είχαν αναθέσει την ανάγνωση του μνημονίου και σε συνεργασία μαζί τους θα έβρισκαν τα θετικά και τα αρνητικά. Αν είχαν δουλέψει στον χρηματοοικονομικό κλάδο θα γνώριζαν περισσότερα και αυτά που θα διάβαζαν θα ήταν κατανοητά και όχι “κινέζικα”. Θα μπορούσαν επίσης να ζητήσουν συμβουλές από ειδικούς και πιστοποιημένους πολίτες της χώρας, στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι οποίοι με χαρά θα βοηθούσαν την πατρίδα. 



Τίποτα από τα παραπάνω δεν έκαναν. Αυτό που έκαναν ήταν αυτό που έχουν μάθει να κάνουν επί σειρά ετών. Πήγαν στη Βουλή, έκαναν πως άκουσαν, βγήκαν σε μερικά τηλεοπτικά παράθυρα, μίλησαν και λίγο μεταξύ τους αναφορικά με την κομματική γραμμή και ψήφισαν. Δυστυχώς η συνέχεια αποδείχθηκε πως ήταν πιο επικίνδυνη από τη μη ανάγνωση του μνημονίου. Επειδή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν αλλά κατείχαν υπουργικές θέσεις, δεν γνώριζαν και τι έπρεπε να κάνουν. Σε συνδυασμό με την ανάγκη να κρατηθούν ανέπαφα τα συμφέροντα των συντεχνιών, η Ελλάδα έχασε μία σημαντική ευκαιρία να βγει γρήγορα από το αδιέξοδο. Έτσι βουλιάξαμε πιο βαθιά στην ύφεση, δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις, δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στη λήψη μέτρων ανάπτυξης, δεν έκλεισαν άχρηστοι οργανισμοί, δεν απελευθερώθηκαν επαγγέλματα κ.α.. Και αυτό που έγινε είναι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, επιβολή άδικων φόρων στις πλάτες των ευσυνείδητων φορολογούμενων, αντιαναπτυξιακά μέτρα και ασφυξία στην αγορά.

Η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο, εξαιτίας της ανικανότητας της πλειοψηφίας των πολιτικών που μας κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε νέα δεδομένα. Δημιούργησε την ανάγκη να υπάρχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο βουλευτές με άριστες γνώσεις οικονομικών, λειτουργίας αγορών, φορολογικών θεμάτων, αγοράς ομολόγων και νομισμάτων, λειτουργίας επιχειρήσεων κτλ προκειμένου να παρθούν οι σωστές αποφάσεις, να κατατεθούν τα σωστά νομοσχέδια, να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και παράλληλα να επιβιώσουν και οι πολίτες της. Δεν έχει πλέον ανάγκη η χώρα από πολιτικούς που ξέρουν μόνο να μιλάνε με γενικότητες και δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα. Δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς της πλατείας και του καφενείου αλλά από πολιτικούς με τεχνογνωσία και πείρα. Ο ελληνικός λαός δεν έχει παρά να πιέσει και να πείσει ανθρώπους που έχουν γνώσεις και μπορούν να βοηθήσουν να θέσουν υποψηφιότητα και να τους στηρίξει.


* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος του Δ.Σ. του Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένος Αναλυτής Αγορών (blog: alexandrosmoraitakis.blogspot.com, email: am@ nuntius.gr)


Πηγή:www.capital.gr




ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΤΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΟΤΑΝ ΨΗΦΙΖΑΝ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ






Τι απαντά ο Υπουργός

Ως το δημοφιλέστερο λήμμα στο twitter παγκοσμίως κυκλοφορούν σήμερα οι ευφάνταστες δικαιολογίες που μεταδίδουν οι χρήστες του διαδικτύου επιχειρώντας να "δικαιολογήσουν" τη δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη πως δε διάβασε το Μνημόνιο, γιατί "είχε άλλα καθήκοντα".

Χιλιάδες ευφυολογήματα έχουν κάνει από το πρωί το γύρο του διαδικτύου, λιγότερο ή περισσότερο αιχμηρά. Τα περισσότερα, καλώς ή κακώς δε γίνεται να μεταφερθούν από τα ΜΜΕ και αυτό που μπορείτε να κάνετε ή να μπείτε και να αποκτήσετε ιδία άποψη. Ούτως ή άλλως, ίσως το σημαντικότερο με τους Έλληνες είναι ότι και στα δύσκολα δε χάνουν το χιούμορ τους...

Ξεχωρίσαμε τα δημοφιλέστερα από αυτά:

De_diabasa_to_mnimonio_giati ήταν γραμμένο στα εγγλέζικα

De_diabasa_to_mnimonio_giati δε μου άρεσε η γραμματοσειρά..

De_diabasa_to_mnimonio_giati δεν είχε φωτογραφίες, ήταν σκέτο κείμενο.

De_diabasa_to_mnimonio_giati περίμενα να βγει η ταινία..

De_diabasa_to_mnimonio_giati ξεκίνησα να το διαβάζω αλλά νύσταξα και με πήρε ο ύπνος

De_diabasa_to_mnimonio_giati τα μάτια μου έτσουζαν από τα δακρυγόνα

De_diabasa_to_mnimonio_giati δεν ήταν στα sos

#De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν μου το είπαν στις ειδήσεις

#De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν ήθελα να χαλάσω την πιάτσα

#De_diavasa_to_mnimonio_giati πού τα είχα βάλει αυτά τα γυαλιά μου να δεις..

#De_diavasa_to_mnimonio_giati ήξερα το τέλος...

και πολλές χιλιάδες άλλα...

Ο ίδιος, μετά από το θόρυβο που δημιουργήθηκε απάντησε σήμερα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί τα εξής:

Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου.
Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.
Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι.
Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου.
Ίσα-ίσα το αντίθετο.
Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.
Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας.
Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε.
Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό.
Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε.
Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε.
Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.
Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα.
Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο.
Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.
Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα.
Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν.
Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ' αυτό.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: