Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ξυπνάει το ηφαίστειο της Σαντορίνης;


Μπορεί οι επιστήμονες στο σύνολό τους να διαβεβαιώνουν ότι ο χθεσινός
πρωινός σεισμός μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης δεν έχει καμία σχέση με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου όμως τον τελευταίο καιρό το ηφαίστειο δείχνει να “ξυπνάει”.


Ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην Κρήτη αλλά και την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης είπε χαρακτηριστικά πως "οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως ... προειδοποιεί".

Όπως είπε ο καθηγητής υπάρχει ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο. "Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης" είπε παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας.

Σύμφωνα με το Cretalive news ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 6μηνο στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 20 σεισμικές δονήσεις, εντάσεως ως και 3,5 ρίχτερ, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο συνιστούν μια προειδοποίηση ότι ενδέχεται "κάτι να συμβεί".

Ο καθηγητής ανέφερε μάλιστα πως και στη δεκαετία του '50 είχε παρουσιαστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο που είχε "φέρει" έναν πολύ ισχυρό σεισμό.



Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, τη Ρόδο και τις Κυκλάδες

Μαίρη Καλουτσάκη
 

Τελευταία ενημέρωση: 26.01.2012 | 07:08

- 06:25 "ξύπνησε" τους κατοίκους του Ηρακλείου ο Εγκέλαφος - Έγινε αισθητός σε όλο το νησί και όχι μόνο
- Ανάστατος ο κόσμος βγήκε στους δρόμους
- 48 χλμ νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, στο Κρητικό Πέλαγος, το επίκεντρο
- Καμία κλήση σε Αστυνομία, Πυροσβεστική ή ΕΚΑΒ μέχρι στιγμής
- Δε συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη

Ήταν λίγο μετά τις 06:20 όταν οι κάτοικοι του Ηρακλείου πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους εξαιτίας ισχυρού σεισμού. Ο σεισμός είχε διάρκεια, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να βγει στα μπαλκόνια και τους δρόμους αναστατωμένος.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη, την Πελοπόννησο και τη Ρόδο. Ακολούθησαν ασθενείς μετασεισμοί.

Η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η σεισμική δόνηση ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, στο Κρητικό Πέλαγος.

5,3 Ρίχτερ "έδωσε" και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο εκτίμησε ότι ήταν 5,1 Ρίχτερ.

Ο σεισμός στην Κρήτη δε συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στη Σαντορίνη, δήλωσε στη ΝΕΤ ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη σεισμική δράση στην περιοχή της Κρήτης. Σεισμοί έγιναν μάλιστα αισθητοί τόσο στο Λασίθι όσο και στα Χανιά.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=118490&catid=3

Δεν υπάρχουν σχόλια: