Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΟΥΓΓΡΟΙ : "Δεν θα γίνουμε προτεκτοράτο, δεν θέλουμε να είμαστε αποικία"





Υποστήριξη στον Ούγγρο πρωθυπουργό

Πηγή:Α.Π.Ε

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εξέφρασαν στη Βουδαπέστη την υποστήριξή τους στον Ούγγρο πρωθυπουργό στη διάρκεια διαδήλωσης που διοργάνωσαν οπαδοί του και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε εκείνον, προκειμένου να αποδείξουν τη δημοτικότητα της οποίας εξακολουθεί να χαίρει στη χώρα του ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος δέχεται πολλές επικρίσεις από το εξωτερικό.

Σε όλο το μήκος της πορείας υπήρχαν ουγγρικές σημαίες και πανό που εξέφραζαν την αφοσίωση των οπαδών του στο πρόσωπο του Ορμπάν: "Αγαπάμε τη χώρα μας, αγαπάμε τον Βίκτορ", ενώ άλλα έγραφαν "Όχι στην ΕΕ".

Οι διοργανωτές της πορείας, η οποία ονομάστηκε "Πορεία της Ειρήνης" και ήταν η μεγαλύτερη που έχει διοργανωθεί από τον Μάρτιο του 2010 οπότε το κόμμα Fidesz του Ορμπάν ανέλαβε την εξουσία, ο δισεκατομμυριούχος Γκάμπορ Σέλες και ο εκδότης ενός ειδησεογραφικού περιοδικού Άντρας Μπένζικ δήλωσαν ότι η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε για να αποδείξουν ότι η Ουγγαρία δεν θα υποταχθεί στη Δύση.

"Δεν θα γίνουμε προτεκτοράτο, δεν θέλουμε να είμαστε αποικία", είπε ο Μπένζικ στο πλήθος. "Αυτό είναι το μήνυμά μας στο εξωτερικό. Το άλλο είναι ότι υποστηρίζουμε πλήρως τον Βίκτορ Ορμπάν και ότι είμαστε περήφανοι για όσα επιτύχαμε στις εκλογές του 2010", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ζόλταν Κίζελι το μέγεθος της διαδήλωσης ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Fidesz είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ουγγαρία. Οι διαδηλωτές έφτασαν στη Βουδαπέστη από ολόκληρη την Ουγγαρία με λεωφορεία που είχαν ναυλώσει οι διοργανωτές, αλλά και από γειτονικές χώρες όπου ζουν πολλοί Ούγγροι, όπως η Ρουμανία και η Σλοβακία. Λίγο μετά τη διαδήλωση ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μαρτόνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί "να κατεβάσει στους δρόμους δέκα φορές περισσότερους ανθρώπους".

Στις αρχές Ιανουαρίου η αντιπολίτευση είχε διοργανώσει μία διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος περίπου 70.000 άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου συντάγματος που υιοθετήθηκε στη χώρα και το οποίο θεωρούν αντιδημοκρατικό.

Την 1η Ιανουαρίου, ετέθη σε ισχύ νέο Σύνταγμα στην Ουγγαρία, που ενισχύει τον έλεγχο της κυβέρνησης επί της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και επί άλλων θεσμών, όπως οι δικαστικοί, και το οποίο έχει προκαλέσει τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

http://www.ant1online.gr/World/Europe/Pages/20121/af5205b1-aea9-409a-80c1-c5385272b71a.aspx 


Δεν υπάρχουν σχόλια: