Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πώς το κράτος κλείνει την αγορά ενέργειας στους ιδιώτες


Σε δραματικό αδιέξοδο Energa και Hellas Power από τις φουσκωμένες απαιτήσεις του Δημοσίου




Προς ανάκληση οι άδειες 
των Energa και Hellas Power



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τη διαδικασία που προβλέπεται για την ανάκληση των αδειών των εταιρειών Energa και Hellas Power ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία απέστειλε κλήση για ακρόαση των υπευθύνων των εταιρειών, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ακρόαση γίνεται με θέμα την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας καθώς μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δύο εταιρείες δεν είχαν καταβάλει τη δόση των 27 εκατ. ευρώ, που είναι η ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το διαχειριστή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ΡΑΕ, ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ έχουν έτοιμη την ανακοίνωση με τις οδηγίες προς τους πελάτες των εταιρειών για το τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον υπάρξει διακοπή της λειτουργίας των εταιρειών που τους προμηθεύουν. Οι οδηγίες θα αναρτηθούν στο site της ΡΑΕ μόλις ο ΔΕΣΜΗΕ ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις

Σε σχέση τέλος με το ΔΕΣΜΗΕ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας με θέμα τη λήψη απόφαση για διακοπή της σύμβασης με τις δύο εταιρείες που θα οδηγήσει τους πελάτες των εταιρειών στο τελευταίο καταφύγιο δηλαδή τη ΔΕΗ.

Στην "αντεπίθεση" η Worldwide Energy Limited

"Η Διοίκηση του Ομίλου Worldwide Energy Limited παρουσιάζει συνοπτικά τις στρεβλώσεις της αγοράς και τα ποσά που διεκδικεί από τους αρμόδιους φορείς. Για τα ποσά αυτά και οι δυο εταιρείες έχουν καταθέσει από τις αρχές της λειτουργίας της αγοράς καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της Διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.

Οι συνολικές οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ προς τις εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER φθάνουν τα 207 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα: 

- 40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών των δυο εταιρειών. Η ΔΕΗ υπερεκτιμά την ενέργεια που καταναλώνουν οι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να υπερτιμολογεί τις εταιρείες και να προεισπράττει τα αντίστοιχα ποσά. Απόδειξη αυτού είναι ότι το αντίστοιχο ποσό για το 2010 έχει ήδη πιστωθεί και επιστραφεί στις εταιρείες. 
- 30 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στον Ημερήσιο Προγραμματισμό Ενέργειας. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) να διαμορφώνεται 10% περισσότερο από την τιμή που θα έπρεπε και όλοι οι προμηθευτές και εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν αγοράσει, για όλο το διάστημα από τις 30/9/2010 μέχρι και σήμερα την ενέργεια ακριβότερα κατά 10%. 
- 90 εκατ. ευρώ από την πρωτοφανή και ενάντια στην αγορά και το νομοθετικό πλαίσιο απόφαση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, να παγώσει όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), γεγονός που αποψίλωσε τις εταιρείες από τα δίκτυα πωλήσεών τους.


Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ συνεχίζει να ενεργοποιεί πελάτες που ανήκουν στις δυο εταιρείες και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξοφλήσει πλήρως το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, γεγονός που αποδεικνύει τη δόλια πρακτική της και το στόχο της για κλείσιμο της αγοράς. 
- 5 εκατ. ευρώ από το λανθασμένο υπολογισμό στη φόρμουλα που ισχύει για τις μονάδες δευτερευούσης εφεδρείας. Ενώ το λάθος έχει γίνει αποδεκτό και έχει διορθωθεί δεν έχει ακόμα δοθεί σε καμία από τις εταιρείες το σχετικό πιστωτικό.
- 3 εκατ. ευρώ από τις χρεώσεις ΥΚΩ, η τιμολόγηση των οποίων το τελευταίο εξάμηνο του 2011 γίνεται από το ΔΕΣΜΗΕ, με τρόπο που δεν υποδεικνύεται σε κανένα Ρυθμιστικό κείμενο. Η εισήγηση της ΡΑΕ για το ανωτέρω θέμα δικαιώνει τις ιδιωτικές εταιρείες.
- 4,4 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό των διαθέσιμων μονάδων στον Ημερήσιο Προγραμματισμό Ενέργειας κατά τη διάρκεια των απεργιών του καλοκαιριού από τη ΔΕΗ.
- Περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ από παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ που σχετίζονται με θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις ιδιωτικές εταιρείες. Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις της ΔΕΗ προβλέπονται ξεκάθαρα στα σχετικά Ρυθμιστικά κείμενα της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
- Μη κατάρτιση πίνακα αντιστοίχισης μετρητών φορτίου και προμηθευτών. 
- Η ΔΕΗ δε θέτει σε ισχύ τη δήλωση εκπροσώπησης φορτίου εντός τασσόμενης εκ του νόμου προθεσμίας (+/- 4 ημέρες από την αιτηθείσα ημερομηνία), αλλά συνεχίζει να τιμολογεί πελάτες, που έχουν ξεκινήσει να εκπροσωπούνται από ιδιωτικές εταιρείες προκαλώντας το γνωστό πρόβλημα διπλοτιμολόγησης 
- Μη ενημέρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας διακοπής ηλεκτροδότησης, λόγω χρέους.
- Μη παροχή ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών επόμενης μέτρησης πελατών.
- Μη ύπαρξη πληροφοριακού συστήματος για τη λειτουργία της λιανικής αγοράς, με συνέπεια να μην υπάρχει σαφής πληροφόρηση για τους πελάτες των εταιρειών, τη διαδικασία ενεργοποίησης κλπ.
- Μη αποστολή σωστών τελικών μετρήσεων και μη ενημέρωση για τους πελάτες που διακόπτουν.

Πέραν των ανωτέρω, μια σειρά από πρόσθετες παρατυπίες της αγοράς έχουν οδηγήσει τις εταιρείες στη διεκδίκηση επιπλέον 134 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα: 
- 24 εκατ. ευρώ από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από την 1/9/2011: Ο φόρος επιβλήθηκε εντελώς παράνομα και καταχρηστικά από το Υπουργείο Οικονομικών και ζημίωσε τις εταιρείες κατά 6 εκατ. περίπου το μήνα. 
- Άνω των 40 εκατ. ευρώ από την αδικαιολόγητη και ενάντια στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ύπαρξη του κόστους των Πιστοποιητικών Διαθεσιμότητας για την επιδότηση των παραγωγών. Οι εταιρείες έχουν κάνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς μια τέτοια πρακτική δε δικαιολογείται σε καμία ευρωπαϊκή αγορά. 
- Άνω των 70 εκατ. ευρώ από καταγγελίες που εκκρεμούν για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα έτη 2009-2010-2011. Το θέμα έχει φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκκρεμεί η Απόφαση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προστεθεί πως τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών των εταιρειών φθάνουν τα 80 εκατ. Ευρώ και η πληρωμή των λογαριασμών τους γίνεται με 4 μήνες καθυστέρηση. 

Η υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων κλάδων στον χώρο της ενέργειας, μονοπωλιακές πρακτικές, παρατυπίες, ρυθμιστικές στρεβλώσεις καθώς και συνδικαλιστικές προπαγάνδες υφίσταται από την αρχή της απελευθέρωσής της. Οι εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER κατέβαλαν και συνεχίζουν ατέρμονα τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη του κλάδου, μολόνοτι από την πλευρά των Αρχών η αγορά οδηγείται και πάλι σε μονοπωλιακό καθεστώς. Είναι όμως γεγονός πως οι ιδιωτικές εταιρείες δε μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και τους παραγωγούς και εισαγωγείς. Η ΡΑΕ και η Πολιτεία πρέπει να δώσουν λύσουν στα ανωτέρω προβλήματα, ώστε η αγορά ενέργειας να παραμείνει ανοιχτή, όπως άλλωστε επιβάλλεται ως συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαικής Ενωσης και στις δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας".


Nωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

"Τραβάνε την πρίζα" από τους ιδιώτες προμηθευτές 


Πιθανόν ακόμη και εντός της ημέρας, αναμένονται οι νεώτερες εξελίξεις στο μέτωπο των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που κατά τα φαινόμενα δεν θα καταβάλουν ούτε σήμερα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το ΔΕΣΜΗΕ. Εάν συμβεί αυτό, δηλαδή παρέλθει άπρακτη και η σημερινή άτυπη προθεσμία, τότε τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται οδηγούν σε ανάκληση των αδειών και επιστροφή των πελατών των εταιρειών στη ΔΕΗ. Η πλευρά των δύο εταιρειών και ο μέτοχος World Wide Energy αν και διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να καταβάλουν τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους προς το διαχειριστή, δηλώνουν ταυτόχρονα αδυναμία καταβολής του ποσού, καθώς έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τους.

Πληροφορίες θέλουν, το διαχειριστή του συστήματος ΔΕΣΜΗΕ, να είναι έτοιμος να διακόψει την εκπροσώπηση των περίπου 180 χιλιάδων πελατών των δύο εταιρειών, σε περίπτωση μη καταβολής σήμερα των 27 εκατ. ευρώ . Η διακοπή της εκπροσώπησης των πελατών σημαίνει πρακτικά ότι οι δύο εταιρείες δε θα μπορούν να αγοράζουν ρεύμα από το ΔΕΣΜΗΕ και να το πουλάνε στους πελάτες τους. Το επόμενο βήμα θα είναι να κληθούν σε ακρόαση οι δύο εταιρείες και στη συνέχεια να ανακληθούν οι άδειες προμήθειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις αυτές εξελίξεις, ο μέτοχος των δύο εταιρειών Wold Wide Energy κάνει λόγο για πολιτικό παιχνίδι που έχει ως στόχο το κλείσιμο της αγοράς. Η υπόθεση ωστόσο φαίνεται να έχει απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς πληροφορίες θέλουν να έχει εμπλακεί η «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες». Η συγκεκριμένη αρχή έχει ξεκινήσει – μετά από καταγγελία – έρευνα για τις δύο εταιρείες και βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες πίσω από το μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους. Τόσο η καταγγελία όσο και η έρευνα, είναι απόρρητες ωστόσο το Capital.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι χρονικά τοποθετούνται μετά τη μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο fund World Wide Energy.

Αμφισβητούν

Πηγές των δύο εταιρειών πάντως, με τις οποίες συνομίλησε το Capital.gr αμφισβητούν τα ποσά που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για 27 εκατ. ευρώ που είναι ληξιπρόθεσμα από τις 28 Δεκεμβρίου και τα οποία θα είχαν πληρωθεί εάν δε δεσμεύονταν οι λογαριασμοί. Οι ίδιες πηγές, παραπέμπουν στις ανακοινώσεις του WWE όπου γίνεται λόγος για πολιτικές σκοπιμότητες για το κλείσιμο της αγοράς και αφήνουν να εννοηθεί ότι η καταγγελία προς την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ήταν κατευθυνόμενη. Ταυτόχρονα, η πλευρά των εταιρειών υποστηρίζει ότι υπάρχουν οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ προς αυτές, που πιθανόν να υπερβαίνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το διαχειριστή. «Οι πελάτες μας, χρωστάνε 80 εκατ. ευρώ, μέχρι το Νοέμβριο είχαμε εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις μας, θα κάναμε το ίδιο και τώρα, δεν μπορούμε γιατί έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τις εταιρείες να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους και να έχουν ζητήσει από πελάτες τους την εξόφληση λογαριασμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει ρευστό και να καλυφθούν άμεσες λειτουργικές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση η πλευρά των ιδιωτών προμηθευτών απαριθμεί πολυάριθμα προβλήματα της αγοράς και στρεβλώσεις, για τα οποία όπως υπογραμμίζεται «έχουν γίνει καταγγελίες στην ΕΕ και θα δικαιωθούμε και για αυτό σπεύδουν να μας κλείσουν νωρίτερα», ενώ δε διστάζουν να μιλήσουν για «καταχρηστική συμπεριφορά του ΔΕΣΜΗΕ».

Η σύσκεψη

Κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής, στην οποία μετείχαν ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ και οι διευθυντές της ΔΕΗ για τα δίκτυα, την εμπορία και την πληροφορική, εξετάστηκε η διαχείριση της κατάστασης και μελετήθηκαν τα βήματα που θα χρειαστεί να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η μεταβίβαση των πελατών από τους εναλλακτικούς παρόχους στη ΔΕΗ, που θα λειτουργήσει ως υπηρεσία «τελευταίου καταφυγίου» ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στους καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ δήλωσε έτοιμη να υποδεχθεί ως «τελευταίο καταφύγιο» τους καταναλωτές που πιθανόν να βρεθούν χωρίς προμηθευτή, εξαιτίας των εξελίξεων. Σημειώνεται εξάλλου ότι πηγές του ΥΠΕΚΑ σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την υπόθεση των χρεών των ιδιωτών προμηθευτών, παραπέμπουν στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Πάντως, το Capital.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απέναντι στο πρόβλημα που ανέκυψε με τους ανεξάρτητους προμηθευτές. Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της ΡΑΕ Δρ. Νίκο Βασιλάκο να έχει επιστήσει την προσοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πλήρη προστασία των καταναλωτών, απέναντι σε πιθανά φαινόμενα αδυναμίας των εταιρειών προμήθειας, κάτι που φαίνεται και από τις πολυάριθμες παρεμβάσεις που έχει κάνει η ΡΑΕ σε αυτή την κατεύθυνση. 

Ταυτόχρονα όμως με την ανάγκη για προστασία των καταναλωτών, υπάρχει και μια λεπτή ισορροπία όπως αυτή διαμορφώνεται από τις αφόρητες πιέσεις της τρόικας για άνοιγμα της λιανικής αγοράς και εύρυθμης λειτουργίας της. Άλλωστε σε περίπτωση που τελικώς αποφασιστούν σήμερα μέτρα εναντίον των δύο εταιρειών, οι συνέπειες για την αγορά δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι όποιο χρέος μείνει στην αγορά, με βάση τον κώδικα θα το μοιραστούν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στην ίδια τη ΔΕΗ, που έχει και το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Πληρώνουμε €15 εκατ. λέει τώρα το World Wide Energy στο ΥΠΕΚΑ

Με μια νέα πρόταση που προβλέπει την καταβολή 15 εκατ. ευρώ για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή της στο διαχειριστή, επανήλθε σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα η εταιρεία World Wide Energy.

Η πρόταση περιλαμβάνεται σε επιστολή που εστάλη προς τον ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και κοινοποιήθηκε στη ΡΑΕ και το ΔΕΣΜΗΕ. Η WWE δηλώνει ότι προτίθεται να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό, ενώ για το υπόλοιπο ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το διαχειριστή που φτάνει τα 27 εκατ. ευρώ, η εταιρεία προτείνει να παρακρατηθεί από το λογαριασμό που έχει δεσμευτεί από την εταιρεία Hellas Power.

Στην ίδια επιστολή ο βασικός μέτοχος των δύο εταιρειών ζητεί να υπάρξει δέσμευση του ΔΕΣΜΗΕ ότι θα αναγνωρίσει τη νέα εταιρεία Energa Retail που αποσχίστηκε από την παλιά Energa και ότι θα εκδοθούν παραστατικά στο όνομα της νέας εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένονταν οι οριστικές αποφάσεις του ΔΕΣΜΗΕ για τις κυρώσεις σε βάρος των δύο προμηθευτών που δεν έχουν καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αν και δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό εάν τελικά ο διαχειριστής προχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης των περίπου 180 χιλιάδων πελατών από τις δύο εταιρείες..

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1387090

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=439865


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: