Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ - CDS vs BANKSTERS !!!





CDS vs BANKSTERS !!!

Έχουμε εισέλθει στις τελευταίες ημέρες του ευρώ, όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα επισημαίνει η Credit Suisse

Είναι πρόδηλον πως έχουμε εισέλθει στις τελευταίες ημέρες του ευρώ, όπως τουλάχιστον το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα επισημαίνει η Credit Suisse στην νέα της έκθεση, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και την διάλυση της ευρωζώνης, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι θα συμβούν κάποια πραγματικά εντυπωσιακά γεγονότα, ίσως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2012, για την πρόληψη το σταδιακού κλεισίματος όλων των αγορών κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, κάτι το οποίο ενδεχομένως να συνοδεύεται από κλιμάκωση των εκροών κεφαλαιών ακόμα και από τις ισχυρότερες τράπεζες.

Η Credit Suisse πιστεύει ότι η συζήτηση για δημοσιονομική ένωση θα πάρει πραγματικά τα πάνω της από αυτή την εβδομάδα και μετά, όταν η Κόμισιόν θα δημοσιεύσει τη νέα της έκθεση σχετικά με τρεις διαφορετικές επιλογές για κοινό ευρωομόλογο.

Το αν θα πληρωθούν τα CDS που έχουν αγοράσει τα “heads fund”παίζοντας στην ελληνική χρεοκοπία, θα αποφασιστεί από την 15μελη επιτροπή της ISDA, σύμφωνα με την οποία απαιτείται το 80% των 15 μελών της να ψηφίσει, ότι τεχνικά η χώρα χρεοκόπησε, άρα τα CDS πρέπει να πληρωθούν ή από την άλλη πλευρά ότι το 80% να ψηφίσει ότι η χώρα τεχνικά δεν χρεοκόπησε άρα τα CDS δεν πρέπει να πληρωθούν.

Εάν το σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί πιστωτικό γεγονός ή όχι, ηInternational Swaps and Derivatives Association (ISDA), η αρμόδια δηλαδή επιτροπή που θα δώσει το «πράσινο φως» σε περίπτωση που χρειάζεται να ενεργοποιηθούν τα ελληνικά CDS, θα αποφανθεί μετά την πλήρη και οριστική συμφωνία μεταξύ ιδιωτών και Ελληνικού δημοσίου και γίνουν γνωστοί οι όροι της συμφωνίας.
Η ISDA γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα δεν έχει λάβει καμία αίτηση από κάτοχο CDS της Ελλάδας, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει πληγεί κάποιος ομολογιούχος της χώρας, ώστε να ζητεί να του καταβληθούν ασφάλιστρα. Ωστόσο, ο γενικός σύμβουλος της ISDA, David Geen, ανέφερε στο Reuters ότι θα αποφασίσει η Επιτροπή, όταν θα γίνουν γνωστοί όλοι οι όροι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η ISDA αποφασίζει μόνο όταν υπάρχει κάποια ενέργεια είτε από τη μεριά του δανειζόμενου είτε από τη μεριά του δανειστή.

Σύμφωνα με τον ορισμό της ISDA για το τι αποτελεί πιστωτικό γεγονός, είναι η κάθε αλλαγή στους όρους της σύμβασης δανεισμού, προς όλους τους πιστωτές, όμως, η υιοθέτηση ρήτρας συλλογικής δράσης CACs (Collective Action Clauses) απο την Ελληνική κυβέρνηση μέσω ψήφισης αντίστοιχου νόμου στην βουλή, στα υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα, δεν συνιστά από μόνη της πιστωτικό γεγονός. 

Ο οργανισμός σημειώνει επίσης ότι δεν συνιστά απαραιτήτως πιστωτικό γεγονός η υποβάθμιση από έναν οίκο αξιολόγησης σεκαθεστώς default.

Αυτό που το συνιστά όμως πιστωτικό γεγονός είναι η χρήση τηςρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), με αποτέλεσμα την δεσμευτική μείωση σε κουπόνια ή κεφάλαιο για τους ομολογιούχους.

Σταματά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Credit Suisse, σύμφωνα με χθεσινό της “report”, στο οποίο αναφέρει ότι προχωρά στην κίνηση αυτή λόγω αναδιοργάνωσης των τομέων ευθύνης των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, σταματά την κάλυψη για τις Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, EFG Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στους New York Times, εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει νόμος που θα αναγκάζει τους πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν απώλειες επί των ομολόγων που κατέχουν σε περίπτωση που παραμείνει το χάσμα στις διαπραγματεύσεις που επαναλαμβάνονται σήμερα Τετάρτη.

Ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε πως, εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής απομείωσης του χρέους της Ελλάδας κατά 130 δισ. δολάρια δεν ανέλθει στο 100%, τότε η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει νόμο που θα απαιτεί από τους ομολογιούχους να αποδεχθούν τις απώλειες.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα Τετάρτη, συνάντηση, ο Λουκάς Παπαδήμος στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να τους ενημερώσει για την πορεία του PSI, ενώ θα ζητήσει πλήρη στήριξη ενόψει των επαφών με την τριμερή επιτροπή και της κατάρτισης της νέας δανειακής σύμβασης.

Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 12:00 το μεσημέρι, στις 13:00, ακολουθεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ν.Δ, Αντώνη Σαμαρά, στις 15:00 έπεται ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. 

Οι δύο επικρατέστερες επιλογές φαίνεται ότι είναι : Για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, η πρώτη επιλογή θα είναι 20 ετών και με επιτόκιο 4% και η δεύτερη επιλογή 30 ετών και με επιτόκιο 5%, ενώ το τίμημα, ή στη διαπραγματευτική γλώσσα «price to pay» για την ελάφρυνση του χρέους, είναι πως τα ομόλογα θα υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη διαπραγματευτική ισχύ έναντι των πιστωτών μας οι οποίοι θέτουν επιτακτικά τον εν λόγω όρο.

Τα “hedge funds” παίζουν ένα παιχνίδι “τακτικής και υπομονής”απέναντι στο PSI, αγοράζοντας σημαντικό μερίδιο των ομολόγων που ξεφόρτωσαν οι τράπεζες μετά το πρώτο PSI του Ιουλίου του 2011, σε χαμηλότατες τιμές, και έχοντας παράλληλα σημαντικές θέσεις σε ασφάλιστρα κινδύνου(CDS). 

Yπολογίζεται πώς 80 δις ευρώ βρίσκονται στα χέρια ασφαλιστικών, κρατικών επενδυτικών εταιρειών και “hedge funds” από τις ΗΠΑ και το Λονδίνο.
Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg μετέδιδε πως ανάμεσα στα“hedge funds” με θέσεις σε ελληνικά ομόλογα και CDS που«ζυγίζουν» και εκτιμούν τα συγκριτικά συμφέροντα τους, είναι τα “Saba Capital Management”, το οποίο έχει ιδρύσει το παλαιότερο στέλεχος της “Deutsche Bank”, Boaz Weinstein, η “York Capital Management LP” του Jamie Dinan και η λονδρέζικη “CapeView Capital”.

Τα “hedge funds” ωστόσο δεν πρόκειται να ανταλλάξουν τα ελληνικά τους ομόλογα με νέα όσο η ΕΚΤ αρνείται να συμμετάσχει στο PSI, καθότι είναι νομικά δύσκολο για ένα κράτος να κάνει στάση πληρωμών σε έναν ομολογιούχο του ενώ θα συνεχίζει κανονικά την αποπληρωμή ενός άλλου, δήλωσε αναλυτής του “InTouch Capital Markets” στο Bloomberg.

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale, εκτιμά πάντως, πως ακόμη και μετά το PSI το χρέος της Ελλάδας δεν θα γίνει διαχειρίσιμο γιατί θα παραμείνει περίπου στο 150% του ΑΕΠ το 2012
.
Για το εάν το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και επομένως διαχειρίσιμο, μετά το PSI, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις μεταξύ διάσημων οικονομολόγων και αντίστοιχων οργανισμών με όχι πάντα αντικειμενική εκτίμηση των δεδομένων. 

Η χώρα θα χρειαστεί στήριξη από τους επίσημους φορείς της Δύσης για πολλά χρόνια. Η επιστροφή στην ανάπτυξη και το κλείδωμα χαμηλών επιτοκίων δανεισμού είναι η απόλυτη και οφθαλμοφανής λύση.
Στην Ουάσιγκτον δίνουν “μάχη”, που θα κορυφωθεί σήμερα στην Αθήνα με την επιστροφή του Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος μετά απο τις πιέσεις που του ασκήθηκαν για τους όρους του PSI, δήλωσε δυσαρεστημένος από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόϊμπλε και το ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει στον κ. Νταλάρα πως οι τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα τα οποία θα λάβουν σε αντικατάσταση των παλαιών, το δέ επιτόκιό τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 3%. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ζητούν επιτόκιο μεταξύ 5% - 5,8%.

Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει όλο το χρέος να ενταχθεί στο PSI επομένως και τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ.

Αυτό που είναι συμφέρον για την χώρα σε αυτήν την υπο ολοκλήρωση συμφωνία είναι το χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα, περίπου στο 2% η διάρκεια της αποπληρωμής 30 χρόνια και η συμφωνία να διέπεται απο το Ελληνικό δίκαιο και όχι το Αγγλικό.

Κάθε άλλη συμφωνία, με μεγαλύτερα επιτόκια και νομική θωράκιση της συμφωνίας κάτω απο το Αγγλικό δίκαιο και μικρότερο χρόνο, θα αποτελεί “παράδοση άνευ όρων” απο την κυβέρνηση στους παρόντες πιστωτές μας, οι οποίοι “ειρήσθω εν παρόδω” δεν είναι και οι αρχικοί κάτοχοι των ομολόγων, αλλά οι “μεγαλοτζογαδόροι της αγοράς και πώλησης του χρήματος”.

Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας του PSI, και τούς όρους οι οποίοι θα την διέπουν.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κάποιοι πολιτικοί, έχουν επενδύσει “πολιτικά” στην κατάληξη αυτής της συμφωνίας, ανάλογα με το αποτέλεσμα της οποίας, θα πανηγυρίσουν ή θα αποσυρθούν απο το πολιτικό προσκήνιο της χώρας.

Είναι προφανές ότι έτσι αντιλαμβάνονται οι ντόπιοι σοσιαλ(η)στές μας την εξέλιξη της πολιτική τους σταδιοδρομίας, από το πόσο “υποτελής” και “υπάλληλος” είναι στούς εντολοδόχους τους πιστωτές μας.

Ιδωμεν !!!


Λάζαρος Ελευθεριάδης 
aegeantimes.gr 
αρχική καταχώρηση στις 19/1/2012, 07:04
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=41504&type=1&kata=0

Δεν υπάρχουν σχόλια: