Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ο κ. Ν. Λυγερός και ο "φράχτης" του Έβρου








Η συνέντευξη στην Ε.ΡΑ της Νέας Ορεστιάδας του κ. κ. Νίκου Λυγερού

Συνέντευξη στην Ε.ΡΑ της Νέας Ορεστιάδας έδωσε χθες (22-01-12) το πρωί, ο κ. Νίκος Λυγερός, συνεχίζοντας το πρόγραμμα της επίσκεψης που πραγματοποίησε από την Παρασκευή στον Έβρο.  
Όπως και στη προχθεσινοβραδινή διάλεξη που έδωσε στο θέατρο "Διόνυσος", στη Νέα Ορεστιάδα, σε ακροατήριο άνω των 200 ατόμων, ο κ. Λυγερός υποστήριξε στη συνέντευξή του πως η κατασκευή του "φράχτη" θα είναι απολύτως αναποτελεσματική. Τεκμηρίωσε δε την άποψή του αυτή, επαναλαμβάνοντας σειρά επιχειρημάτων, βάσει των οποίων, μία τέτοια "κατασκευή", κυρίως στερείται ορθολογιστικής σκέψης. Υποστήριξε επίσης πως το "έργο" του "φράχτη" στα χερσαία σύνορα του Έβρου με την Τουρκία, την κατασκευή του οποίου έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στερείται ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής στήριξης ως "ξεπερασμένο" και μη  "συμβατό" με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αντίκειται και σε κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  Ιδιαίτερα, ωστόσο, ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι το "τείχος" αυτό έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, που ουδέποτε έχτισαν "τείχη" εσωστρέφειας.
Η συνέντευξη ηχογραφήθηκε στο studio της Ε.Ρ.Α. Νέας Ορεστιάδας και θα μεταδοθεί την Τρίτη 24-01-12, στις 11 το πρωί, από τις συχνότητες του ραδιοφωνικού σταθμού (101 &103,5 Fm και στους 1080 στα μεσαία κύματα).


Αμέσως μετά τη συνέντευξη, ο κ. Λυγερός επισκέφθηκε τη Νέα Βύσσα, προκειμένου να δει από κοντά την περιοχή όπου σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί ο "φράχτης". Επιθυμία του ίδιου ήταν να επισκεφθεί και το Πνευματικό Κέντρο του χωριού, που φέρει το όνομα του "Στέφανου Καραθεοδωρή", καθώς είναι γνωστή η μελέτη του κ. Λυγερού για την πορεία των "διεθνών Ελλήνων" που προέρχονται από την οικογένεια Καραθεοδωρή αλλά και η ιδιότητα του επιστημονικού συμβούλου που έχει στο Μουσείου "Καραθεοδωρή" στην Κομοτηνή.
Στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου είχε ολιγόωρη συνάντηση με μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Νέας Βύσσας "Στέφανος Καραθεοδωρής", αλλά και με κατοίκους της περιοχής που αντιλήφθηκαν την παρουσία του.

Όλγα Ραπτοπούλου



Ο φράχτης της βαρβαρότητας
Ν. Λυγερός

Αν δεν μπορείς να προσφέρεις
ένα έργο στην ανθρωπότητα
δεν είναι ανάγκη να κατασκευάσεις
τον φράχτη της βαρβαρότητας.


Δεν είναι μ’ ένα έγκλημα ειρήνης
που δικαιολογείς την ύπαρξη σου
απλώς δίνεις την δυνατότητα
να σε καταδικάσει η ανθρωπιά.


Κι εσύ που κοιτάς τον ορίζοντα
όπου το γαλάζιο αγγίζει τη γη
μη τους αφήσεις να σου κλέψουν
την αγνή αξιοπρέπειά σου. 



Όταν το μαύρο απέκτησε χρώματα
Ν. Λυγερός

Όταν το μαύρο απέκτησε χρώματα, ένα κομμάτι του καλοκαιριού άγγιξε τον χειμώνα στην καρδιά των ανθρώπων. Έτσι η θλίψη έγινε αίσθημα ανάγκης και το μίζερο έπεσε για να φανεί το μεγαλείο της αθλιότητας που δεν παραδίδεται ακόμα και όταν όλοι πιστεύουν ότι όλα είναι χαμένα. Τότε τα κορμιά μας γίνονται ένα μόνο σώμα ικανό ν’ αντέξει την επίθεση της βαρβαρότητας και να ανατρέψει τα δεδομένα που σκλαβώνουν μόνο εκείνους που δεν παλεύουν. Μόνο που η ζωή θέλει να ζήσει δίχως να σκοτώσει, δίχως να σταυρώσει τους άλλους, τους συνανθρώπους πάνω σ’ ένα φράχτη. Γιαυτό τα χρώματα ακόμα και λερωμένα από τη λάσπη και τα μελάνια, συνεχίζουν να είναι ανθρώπινα διότι είναι ψηφίδες της ανθρωπότητας. 



                                                                      
                                           Δελτίο Τύπου

Μεγάλη απήχηση είχε η διάλεξη που έδωσε το βράδυ του Σαββάτου (21-01-2012) ο κύριος Νίκος Λυγερός στη Νέα Ορεστιάδα, με θέμα «Άνθρωποι και Φράχτες».
Ο Νίκος Λυγερός μίλησε σε ακροατήριο άνω των 200 ατόμων, στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου «Διόνυσος», διατηρώντας, επί τρεις και πλέον ώρες αμείωτο το εδιαφέρον του κοινού.
Αναλύοντας το ζήτημα και τις παραμέτρους του «φράχτη», τον οποίο έχει δρομολογήσει να κατασκευάσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα χερσαία σύνορα του Έβρου με την Τουρκία (ύψους 2,5μ. και μήκους 10,5 χλμ), ο Νίκος Λυγερός υποστήριξε πως πρόκειται για ένα εγχείρημα από το οποίο, κυρίως, απουσιάζει η ορθολογική σκέψη. Πρόσθεσε επίσης πως πρόκειται για μία «κατασκευή» που στιγματίζει την περιοχή και την ίδια την πόλη της Νέας Ορεστιάδας αλλά και θίγει βαθύτατα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι  επιβαρύνει την Ελληνική οικονομία, ενώ  θεωρείται «ξεπερασμένο» ευρωπαϊκά. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Ε. Ε. αρνήθηκε να το χρηματοδοτήσει. Ιδιαίτερα, όμως, όπως τόνισε ο κ. Λυγερός, η δημιουργία του «φράχτη» έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, που ιστορικά δεν έχει ποτέ δημιουργήσει «τείχη» εσωστρέφειας. 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ακροατές έθεσαν ερωτήματα στον κ. Νίκο Λυγερό, ο οποίος, μέσα από τις απαντήσεις του κάλυψε με τα επιχειρήματά του το ευρύτατο φάσμα αμφοβολιών που προκαλεί, ηθικά και πρακτικά, η κατασκευή ενός τέτοιου «έργου». 

http://www.lygeros.org/Talks/Orestia_20120121.jpg

Ν.Λυγερός "Άνθρωποι και Φράχτες" Ορεστιάδα 21/1/12

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: