Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Πώς η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου περνάει στα χέρια των Τούρκων






Πώς η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου περνάει στα χέρια των Τούρκων

Η ραγδαία αύξηση της τιμής ενέργειας, σε συνδυασμό με την απουσία κεφαλαίου κίνησης, οδηγεί στην πώληση
 
Του Βαγγελη Μανδραβελη

H χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου Α.Ε.) ίσως να μην όδευε στην «αγκαλιά» στην τουρκικής Kartosun αν είχε ευοδωθεί μια επένδυση που σχεδιαζόταν από το 2006. Η εταιρεία είχε μπει συμμέτοχος στην ΕΝΕΡΜΕΛ, μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης βιομάζας.

Η επένδυση αυτή που θα γίνει στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε και σαν συνέπεια η ΜΕΛ είναι αναγκασμένη να καταφεύγει στις υφιστάμενες κοστοβόρες μορφές ενέργειας, όπως είναι το μαζούτ και η ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, η εταιρεία που παράγει χαρτί για χαρτοκιβώτια σήμερα απαιτεί για την πλήρη λειτουργία της (τρεις βάρδιες) 45 τόνους μαζούτ ημερησίως.

Με δεδομένο δε ότι λειτουργεί 330 ημέρες τον χρόνο, απαιτούνται περίπου 15.000 τόνοι ετησίως ή περίπου 10 εκατ. ευρώ μόνον για την προμήθεια υγρών καυσίμων. Και φυσικά οι ενεργειακές της απαιτήσεις δεν ολοκληρώνονται εδώ. Αλλα, περίπου, 5 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζει η αγορά ενέργειας από τη ΔΕΗ.

Πριν πέντε - έξι χρόνια αυτό το ενεργειακό κόστος βρισκόταν στο 1/3. Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κυριάκος Οικονόμου, έχοντας μια καλή αίσθηση των ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης, για να προλάβει την τυχόν αύξηση του ενεργειακού κόστους, το 2006 μπήκε συμμέτοχος σε μια μεγάλη επένδυση που θα πραγματοποιούσε ο Ηλέκτρορας, θυγατρική εταιρεία της ΓΕΚ-Τέρνα.

Η εταιρεία θα πραγματοποιούσε την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Θεσσαλονίκης, απ’ όπου η όμορη ΜΕΛ θα εκμεταλλευόταν τη θερμική ενέργεια. «Αν η επένδυση αυτή είχε ολοκληρωθεί, ενδεχομένως η ΜΕΛ να μην αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο πώλησής της στην τουρκική εταιρεία» παραδέχεται σήμερα ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος ωστόσο δεν θέλει να στρέψει τα βέλη σε τρίτους. «Ενας επιχειρηματίας δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα» παραδέχεται, σημειώνοντας ότι τα όποια επιχειρηματικά σχέδια έγιναν το 2006 τοποθετούσαν ως ανώτατη τιμή στο μαζούτ τα 400 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Σήμερα το χιλιόλιτρο κοστίζει 680 ευρώ, χωρίς σ’ αυτά να περιλαμβάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Κλειστές στρόφιγγες
Το 2009 όταν η ΕΝΕΡΜΕΛ καθυστερούσε με την έκδοση των αδειών και με την τιμή του πετρελαίου να οδηγείται στα ύψη, η ΜΕΛ σκέφθηκε τη δημιουργία μιας αυτόνομης μονάδας ενέργειας. Η επένδυση όμως ύψους 4-5 εκατ. ευρώ δεν μπορούσε να γίνει, καθώς οι τράπεζες «έκλειναν» τις στρόφιγγες.

Πρόσφατα η ΕΝΕΡΜΕΛ ανασυγκροτήθηκε με νέους μετόχους προκειμένου να υλοποιήσει την καινούργια επένδυση, η οποία στόχο έχει μια ετήσια παραγωγή 30 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΜΕΛ ωστόσο δεν έχει τις δυνάμεις να περιμένει την ολοκλήρωση της μονάδας. «Η ραγδαία αύξηση της τιμής ενέργειας, σε συνδυασμό με την απουσία κεφαλαίου κίνησης από τις τράπεζες, οδήγησε στην πώληση μιας επιχείρησης που εξάγει το 50% έως 60% της παραγωγής της», αναφέρει ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι μπορεί ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) να χρηματοδοτεί με 600.000 ευρώ το έτος τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όμως τα κεφάλαια αυτά δεν αρκούν παρά μόνον για μια ή δύο «δουλειές» της επιχείρησης. Το 2011 πάνω από το 60% της παραγωγής της ΜΕΛ πήγε στο εξωτερικό σε ένα σύνολο πωλήσεων 52 εκατ. ευρώ.

Με το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης να αυξάνει, μαζί με τις επισφάλειες των πελατών και την τιμή των πρώτων υλών, η πρόταση που έπεσε τον περασμένο Μάιο από την τουρκική PAK Holdings φάνηκε να ηχεί καλά στα αυτιά του βασικού μετόχου της ΜΕΛ.

Ο οικογενειακός όμιλος PAK που δραστηριοποιείται και στη χαρτοσυσκευασία πρότεινε την εξαγορά σχεδόν του 100% των μετοχών της εταιρείας, σε τίμημα που δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Οι δύο πλευρές δεν άργησαν να συμφωνήσουν.

Τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη προσύμφωνο εξαγοράς της εταιρείας από την Kartosun, εταιρεία του ομίλου PAK Holdings.

Τι θέλουν για να υπογράψουν
Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η τελική συμφωνία πώλησης της ΜΕΛ στον τουρκικό όμιλο δεν είχε υπογραφεί. «Οι Tούρκοι θέλουν το εργοστάσιο (στη Θεσσαλονίκη) που θεωρείται ιδιαίτερα σύγχρονο, ενώ ταυτόχρονα είναι συμπληρωματικό στις δικές τους παραγωγικές εγκαταστάσεις», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Kartosan στο ΑΠΕ, κ. Μεχμέ Ταλού Ουράι, στην εξαγορά αυτή η τουρκική πλευρά εγγυάται τις θέσεις εργασίας στην ελληνική μονάδα. Aπό την άλλη πλευρά, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο κ. Οικονόμου, οι Τούρκοι εγγυώνται την παραγωγή μιας θερμικής μονάδας, ύψους 4 εκατ. ευρώ, που θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα κόστους της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. 

H ΜΕΛ (Μακεδονική Εταιρεία Λαδόπουλου που μετονομάστηκε σε Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου) ιδρύθηκε το 1964, ενώ το 1998 πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία κ. Οικονόμου. Τα τελευταία δύο χρόνια οι πωλήσεις της εταιρείας κυμάνθηκαν σε ετήσια βάση στα 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 55% αφορούσε πελάτες εκτός Ελλάδος, κυρίως εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο όμιλος Pak ελέγχεται από την οικογένεια Pak και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία. Παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ενώ η εξαγορά της ΜΕΛ θα γίνει από τη θυγατρική του ομίλου PAK, Kartonsan. Η τελευταία είναι η πέμπτη παραγωγός εταιρεία χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και το 2010 πραγματοποίησε πωλήσεις 68 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_22/01/2012_469746

Δεν υπάρχουν σχόλια: