Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η Γη με ζωγραφιά…





Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η Γη με ζωγραφιά…



Αυτή η ασυνήθιστη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 29 του περασμένου Δεκεμβρίου, από κάποιο από τα μέλη του πληρώματος της τρέχουσας Διαστημικής Αποστολής 30, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Δ.Δ.Σ., International Space Station ISS) ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, πάνω από τις ακτές της νότιας Τουρκίας.

Η λίμνη που διακρίνεται ακριβώς πάνω από την κάμερα στο κυκλικό παράθυρο του Σταθμού, είναι η λίμνη Egirdir Golu στην Τουρκία που βρίσκεται 38ο 05’ βαθμούς βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 30ο 89’ μοίρες ανατολικά γεωγραφικό μήκος. 
Δεξιότερα στην άκρη του παραθύρου διακρίνονται οι ακτές της Αττάλειας στη Μεσόγειο.
Μπορείτε ακόμη στο αριστερό παράθυρο να διακρίνετε καθαρά τη θάλασσα του Μαρμαρά, τα στενά των Δαρδανελίων και τμήμα του ΒΑ Αιγαίου και τον Αδραμητινό κόλπο, ενώ πιο πάνω αριστερά φαίνεται τμήμα της Μαύρης θάλασσας. Η Κύπρος κρύβεται κάτω από το module του Σταθμού που εικονίζεται μπροστά από το πάνω δεξιά παράθυρο.
Στο κάτω δεξιά παράθυρο φαίνεται το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ που συνδέθηκε με το Σταθμό για τη μεταφορά του πληρώματος και τροφοδοσίας. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Δ.Δ.Σ. αποτελεί κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA (ΗΠΑ), RKA (Ρωσίας), JAXA (Ιαπωνίας), CSA (Καναδά) και ESA (Ευρώπης). Αυτή την περίοδο ταξιδεύει η αποστολή 30. Να θυμίσουμε ότι ο Δ.Δ.Σ. πετάει σε ύψος περίπου 390 χιλιόμετρα από τη γη και κινείται με την τρομερή ταχύτητα των 27.600 χιλιομέτρων την ώρα!
Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη γη κάθε 91 περίπου λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι το πλήρωμα του σταθμού βλέπει κάθε εικοσιτετράωρο 16 ανατολές και 16 δύσεις του ηλίου! Σε άλλη θέση του ιστολογίου μας, μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τη θέση του Δ.Δ.Σ. καθώς και εικόνα livestreaming από κάμερες του Σταθμού. 
ΠΗΓΗ: NASA
ΜERABELLO LIBRO D’ ORO

http://librodoro.blogspot.com/2012/01/blog-post_6538.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: