Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η λάθος ερώτηση δίνει και λάθος “απάντηση”



ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Η λάθος ερώτηση δίνει και λάθος “απάντηση”
Ρωτάει μια φίλη, εύλογα, σε μια ομάδα στο facebook:
Μπορεί κάποιος, να μας πει περιληπτικά τι επιπτώσεις υπάρχουν (σε κάθε περίπτωση) για τη χώρα, σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός ευρώ ή εκτός. Έχω διαβάσει πολυσέλιδες δημοσιεύσεις, αλλά δεν έχω καταλάβει τίποτα!!!!!!
Κι εδώ είναι το ζητούμενο από "κάποιους" που έχουν συμφέρον ώστε, κανείς να μην καταλάβει “κάτι”…
Δεν πρέπει δηλαδή να καταλάβει κανείς ότι δεν έχει σημασία τόσο το όνομα του νομίσματος, αλλά το ποιος κάνει κουμάντο σε μια χώρα στη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής της. Ποιος δηλαδή κουμαντάρει την οικονομία της και με τι στόχο. Κι επίσης δεν αφήνουν τον κόσμο να δει το πρόβλημα σφαιρικά και παγκόσμια, αλλά τον περιορίζουν σαν να είναι καθαρά ελληνικό και μόνο πρόβλημα. Συμφέρει βέβαια ο περιορισμός γιατί δημιουργείται μια ατμόσφαιρα απομόνωσης.
Η φίλη ρωτάει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε “περίπτωση χρεοκοπίας” εντός ή εκτός ευρώ. Δηλαδή, τι μας συμφέρει καλύτερα, να χρεοκοπήσουμε εντός ευρωζώνης ή εκτός.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο δίκαιο, η ερώτηση χαρακτηρίζεται ως “ καθοδηγούμενη ερώτηση ” κι αυτό έχει τις συνέπειες της.
Η χρήση της καθοδηγούμενης ερώτησης γίνεται συχνά ως μέτρο χειραγώγησης από πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημοσκόπους  κλπ βάζοντας ψευτοδιλήμματα και ερωτήματα που προεξοφλούν απαντήσεις και δεδομένα.
Η φίλη θεωρώντας δεδομένη την χρεωκοπία τονίζει ότι ΔΕΝ ρωτάει ποιο νόμισμα θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα, αλλά κάτω από ποιο νόμισμα είναι ευνοϊκότερη η χρεοκοπία της χώρας.
Για το γιατί πλέον θεωρείται ως “δεδομένη” η χρεοκοπία της Ελλάδας, ίσως θα έπρεπε να ρωτήσουμε τους μέχρι σήμερα υπουργούς Οικονομικών και να τους ρωτήσουμε επίσης  για  τους λόγους που ΔΕΝ θέλουν οι κυβερνήσεις να αγγίξουν τις 500 οικογένειες της ελληνικής ολιγαρχίας που στράγγιξαν τους Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια και που οι πολιτικοί που στήριζονται από αυτές τόσα χρόνια (με μαύρες βαλίτσες), κυβερνούσαν τη χώρα ΜΟΝΟ προς όφελος τους και προς όφελος των ξένων συμφερόντων. Ντόπια και ξένη ελίτ (χορο)πηδούσε επί έτη στην Ελλάδα και δυστυχώς συνεχίζει ακάθεκτη.
Και το ερώτημα είναι . Γιατί  να μην θιγούν τα συμφέροντα των 500;   
Το ελληνικό πείραμα πολύ απλά ήταν και είναι το εξής: Πόσο μακριά μπορεί μια τοπική ελίτ να φτάσει την ασέλγεια της πάνω στο πόπολο; Γιατί μπορεί οι παγκόσμιες ελίτ να "γαμούν και να δέρνουν"  παντού, αλλά σε μερικές χώρες -και μια από αυτές είμαστε κι εμείς- το νταβατζιλίκι να έχει αναδειχθεί σε επιστήμη. (Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι είναι περισσότεροι από εκείνους των πλούσιων χωρών του Βορρά).
Σε κοινωνική επιστήμη: Πότε θα καταλάβουν οι πολίτες της χώρας ποιος φταίει στ’ αλήθεια; Πότε θα αφυπνιστούν και θα επαναστατήσουν; Πόσο μπορούν να χειραγωγούν οι ελίτ έναν λαό μέσα από προπαγάνδα και μίντια (και όχι μόνο); Πόση προσαρμοστικότητα μπορεί να έχει ένας λαός στην παγκόσμια διακυβέρνηση με την ελάχιστη αντίσταση  και οι ελίτ να κάνουν και καταμέτρηση δυνάμεων πάνω σε αυτό! Συγχαρητήρια λοιπόν Έλληνες μέχρι σήμερα περάσατε το crash test της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης! Πόσους φόρους όμως μπορούν ακόμα να σας επιβάλλουν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι; [337% περισσότεροι φόροι στους φτωχότερους Έλληνες μέχρι σήμερα]
Κι όσο η προπαγάνδα τρέχει κι από τους πρώην μνημονιακούς παράλληλα με τους δήθεν μη μνημονιακούς, “ετοιμάζεται” το έδαφος για δημοψήφισμα: Ευρώ ή εθνικό νόμισμα; Μέτρα ή ρήξη;
Η απάντηση, για να μην αφήσουμε αναπάντητο το ερώτημα είναι απλή στη βάση της και ειδικά μάλιστα στις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που σήκωσαν μέχρι σήμερα το βάρος της κρίσης και όπου το ερώτημα παίρνει την μορφή "Με ευρώ χωρίς συντάξεις ή με δραχμή και συντάξεις";
Σε μια κοινωνία ευνομούμενη που εκδίδει το νόμισμα της, και κινητοποιεί τους παραγωγικούς της συντελεστές, η πληρωμή των συντάξεων δεν αποτελεί για το κράτος, τίποτα άλλο, παρά μόνο πληκτρολόγηση χρημάτων στον λογαριασμός τους, να αγοράζουν ότι παράγει η οικονομία και να ζουν αξιοπρεπώς. Ποτέ μια χώρα που εκδίδει το νόμισμα της δεν μπορεί στο τέλος του μήνα να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις και να αφήσει στο έλεος του Θεού τους συνταξιούχους της, τους μισθωτούς της ή την παιδεία της και την υγεία της.
Δυστυχώς οι Έλληνες - μέσα από κατευθυνόμενες δημοσκοπικές ερωτήσεις - φαίνεται να έχουν κολλήσει τάχα με το ευρώ και δεν έχουν κατανοήσει ότι όσο η χώρα είναι στο ευρώ, η Ελληνική Κυβέρνηση ίσως θα μπορεί να βρίσκει κάποιο τρόπο πληρωμής συντάξεων, αλλά καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει, ποτέ μα ποτέ, να εγγυηθεί την ιδία ποιότητα ζωής στους συνταξιούχος με πραγματικούς όρους και σε βάθος χρόνου και ας κάνει όσες θέλει σοφές αναλογιστικές μελέτες.
Όμως σε μια ειλικρινή δημοσκόπηση θα μπορούσα να βάλω κι εγώ μερικά ακόμα ερωτήματα προς ψήφιση:
 “Αναγνωρίζετε το ελληνικό χρέος ως χρέος του λαού;”
“Θέλετε να αποπληρωθεί το χρέος μέχρι τελευταίου σεντς και αποκλειστικά από τα λαϊκά στρώματα;”
“Θέλετε να συνεχιστούν οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών”;
“Θέλετε να καταργηθεί η εργατική τάξη και η μεσαία τάξη και να μείνουμε με ολιγάρχες και ελίτ μόνο”;
Προσοχή λοιπόν όταν οι δημοσκόποι σαν κάνουν καθοδηγούμενες ερωτήσεις. Η λάθος ερώτηση, μόνο λάθος απάντηση μπορεί να δώσει. Και οι μαέστροι κοινωνικής χειραγώγησης  τις  παίζουν στα δάκτυλα τέτοιες ερωτήσεις.ΔΕΝ μας κάνουν όμως τέτοιες ερωτήσεις και γι'αυτό δεναπαντάμε σε αυτές. 
Όμως είναι λάθος και για αυτό ο Ενεργός Πολίτης θα πρέπει να τις ζητά και να τρέχει να απαντήσει σε τέτοιες ερωτήσεις. Όμως παράλληλα ο Ενεργός Πολίτης είναι αυτός που θέτει τις δικές του! Ενημερώνεται σωστά, πιέζει και απαιτεί!
Πότε θα καταλάβουμε ότι έχουμε δύναμη ως ενεργοί πολίτες; Κι όχι μόνο έχουμε δύναμη αλλά έχουμε και μεγάλη ευθύνη ώστε να αποτύχει εδώ το παγκόσμιο πείραμα καταπίεσης των λαών και του οικονομικού στραγγαλισμού. Και αυτό γιατί μια ελληνική επιτυχία θα περάσει και στον υπόλοιπο πλανήτη φέρνοντας ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών των διαφόρων χωρών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: