Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Εκλογική περιπέτεια με άδηλη έκβαση



Εκλογική περιπέτεια με άδηλη έκβαση




Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Σε κάλπες με άδηλη έκβαση οδεύει η χώρα, με ευθύνη του κ. Αλ. Τσίπρα, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός επέλεξε, μετά την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, να εμπλέξει την πολιτική ζωή σε μια νέα εκλογική περιπέτεια, παρά τις προφανείς παρενέργειες στο πεδίο της οικονομίας, που ήδη κινείται στο ναδίρ, λόγω των capital controls και της πολύμηνης στάσης πληρωμών του Δημοσίου.

Οι εκλογές, που, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, θα πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, ήλθαν ως απότοκες των εσωτερικών αδιεξόδων και της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, και έχουν κρίσιμες διαφορές από τις προηγούμενες αναμετρήσεις της περιόδου των μνημονίων. Για πρώτη φορά τα κόμματα οδηγούνται σε εκλογές-εξπρές, χωρίς να υπάρχει καταγραφή των τάσεων της κοινής γνώμης, με βάση τα νέα πολιτικά δεδομένα τα οποία δημιούργησαν η υπερψήφιση του τρίτου –και πλέον επώδυνου– μνημονίου από τον κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τον κ. Π. Λαφαζάνη. Επίσης, για πρώτη φορά, η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη Ν.Δ., ή κυβερνητικό σχήμα μεγάλου συνασπισμού, δεν θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους, αλλά να υλοποιήσει μια ήδη διαμορφωμένη συμφωνία, η οποία μάλιστα υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Τέλος, μετά την παραίτηση Σαμαρά στον απόηχο του δημοψηφίσματος, η Ν.Δ. προσέρχεται στην εκλογική μάχη με νέο αρχηγό τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Το πρωτόγνωρο αυτό σκηνικό οδηγεί έμπειρα στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους στην εκτίμηση πως πιθανότατα οδεύουμε σε μια αναμέτρηση εκπλήξεων, με βασικότερο ερώτημα εάν το σώμα των ψηφοφόρων θα κινηθεί στο λογική του υψηλού δικομματισμού, όπως τον περασμένο Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2012, ή θα υπάρξει κατακερματισμός της ψήφου, όπως είχε συμβεί τον Μάιο του ίδιου χρόνου.

Είναι σαφές πως ο κ. Αλ. Τσίπρας και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης θα αναπτύξουν τη στρατηγική τους με στόχο την ενίσχυση του δικομματισμού και τη συμπίεση των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών, εκμεταλλευόμενοι και το μπόνους των 50 εδρών που δίδει ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα, εξέλιξη που προοιωνίζεται μια σύντομη μεν, αλλά έντονης πόλωσης προεκλογική περίοδο.

Ηδη ο κ. Τσίπρας επικρίνει με σφοδρότητα το «παλιό πολιτικό σύστημα», και το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται σε καθημερινή βάση στον κ. Μεϊμαράκη, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. στοχοποιεί προσωπικά τον απερχόμενο πρωθυπουργό, που είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει, όπως και στο δημοψήφισμα, να σηκώσει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του διασπασμένου πλέον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν η απ’ ευθείας σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. είναι μία από τις βασικότερες παραμέτρους που θα κρίνουν την έκβαση της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, δεν είναι η μόνη. Καθοριστικά θα επιδράσουν επίσης:

• Η προοπτική των μετεκλογικών συνεργασιών. Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να δώσει δύσκολες απαντήσεις, ειδικά εάν από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει πως οι ΑΝΕΛ δεν εισέρχονται στη νέα Βουλή, καθώς απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ σε ένα κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης νομιμοποιητικής βάσης.

• Ο βαθμός στον οποίο η κρίση των πολιτών θα επηρεαστεί από μέτρα όπως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση της φορολογίας, η απελευθέρωση επαγγελμάτων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που δεν έχουν μεν εφαρμοστεί, αλλά περιγράφονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και θα αναδειχθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

• Η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ σε μιαν εντελώς διαφορετικού τύπου προεκλογική εκστρατεία: Από το 2011 και μετά, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του ακολουθούσαν επιθετική στρατηγική και ρητορική. Ομως, πλέον, για πρώτη φορά θα πρέπει να «δοκιμαστούν» ως αμυνόμενοι και, μάλιστα, έναντι του συνόλου των άλλων πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Ενότητας του κ. Π. Λαφαζάνη.

• Η ισχύς της λεγόμενης αντιμνημονιακής ψήφου, μετά και το 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Είναι προφανές ότι το εύρος των διαρροών του ΣΥΡΙΖΑ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

• Η εκλογική συμπεριφορά των αγροτών, που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση είχαν στραφεί προς τον κ. Τσίπρα, αλλά μπορεί να αναθεωρήσουν υπό το βάρος επερχόμενων μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων.

http://www.kathimerini.gr/828167/article/epikairothta/politikh/eklogikh-peripeteia-me-adhlh-ekvash

Δεν υπάρχουν σχόλια: