Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ; ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ


To χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων: Οι 30 καυτές πολιτικά ημέρες. Ολα τα πιθανά σενάρια


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Με βάση την δεδηλωμένη πλέον και επισήμως πρόθεση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου, πολιτικές πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η ουσιαστική άρση της εμπιστοσύνης 40 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, οι επόμενες 30 ημέρες, έως τις 20 Σεπτέμβρη δηλαδή, σηματοδοτούν ένα καυτό από πλευράς εξελίξεων, πολιτικό χρόνο που οδηγεί σχεδόν υποχρεωτικά σε νέες εκλογές.

Μέσα στο διάστημα αυτό, καθώς τα περιθώρια κινήσεων στενεύουν, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να λύσει το πολιτικό πρόβλημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, με ένα τρόπο καθαρό και δημοκρατικό, ώστε καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταθέσει δημοσίως τις προτάσεις και τις επιλογές του.

Η μόνη καθαρή κοινοβουλευτική λύση εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι κατάθεση πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε να εναρμονισθεί θεσμικά, η ουσιαστική καταψήφιση της κυβέρνησης από τους βουλευτές της με την τυπική καταδίκη της.

Γιατί είναι αναγκαία η εκκαθάριση του πολιτικού τοπίου

Δεν έχουν καθόλου δίκιο τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και ο Παν Λαφαζάνης, που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι χρησιμοποιείται από τη κυβέρνηση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ώστε να πεταχθούν τα “βαρίδια” του όχι από το κόμμα.

Πρώτον γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη δημοκρατική λύση που να μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, πως είναι δυνατόν να μην στηρίζεις κρίσιμες επιλογές και νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση σου, πως μπορείς να καταγγέλλεις την κυβέρνηση του κόμματος στο οποίο ανήκεις για προσχώρηση στο μνημονιακό στρατόπεδο, για κατάπτυστες συμφωνίες και συνταγματική εκτροπή, αλλά την ίδια στιγμή να προσποιείσαι πως δεν υπάρχει μείζον πολιτικό πρόβλημα με την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή;

Και δεύτερον, γιατί δεν μπορεί να συμβαδίζει άλλο πολιτικά και οργανωτικά αυτή η εκφρασμένη πλέον και με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοικτή και αγεφύρωτη διάσταση θέσεων και επιδιώξεων. Οι διακριτές πολιτικές εντός ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ήταν συμπληρωματικές την περίοδο της (αθωότητας) της αντιπολίτευσης, έχουν μετατραπεί όμως ήδη σε ασύμβατες και άκρως ανταγωνιστικές, ειδικά το τελευταίο κυβερνητικό διάστημα.

Η ψήφος εμπιστοσύνης, η διαδικασία στη Βουλή και τα σενάρια

Η ψήφος εμπιστοσύνης πέραν του ότι θα αναγκάσει όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να σταματήσει αυτό το άθλιο παιγνίδι λέξεων, υπονοούμενων και διαφωνιών που πλήττει τη λογική και τραυματίζει την πολιτική εντιμότητα  ανθρώπων που συμμερίσθηκαν κοινές αξίες, θα επιλύσει ταυτόχρονα μακροχρόνιες πολιτικές ανισορροπίες και εκκρεμότητες στο πολυδιάστατο χώρο της Αριστεράς.

Η ψήφος εμπιστοσύνης εφόσον κατατεθεί στις 20 Αυγούστου, θα μπορούσε να συζητηθεί, με σύντμηση προθεσμιών επί τρείς ημέρες, ώστε να έχουμε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, την Κυριακή 23 Αυγούστου.

Με τα έως τώρα δεδομένα, τις δηλώσεις των ίδιων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν το 3 μνημόνιο αλλά και τις θέσεις του Π. Λαφαζάνη  και της Αριστερής Πλατφόρμας για ίδρυση πανελλαδικού πολιτικού κινήματος κατά του νέου μνημονίου, δεν θεωρείται πειστική οποιαδήποτε άλλη στάση τους πλην της καταψήφισης της κυβέρνησης μ΄ένα σαφές πολιτικό σκεπτικό. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί πολιτικό παραλογισμό.

Οσο δύσκολο κι αν είναι αυτό πολιτικά, καθώς θα θεωρηθούν ότι ρίχνουν τη πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, οι διαφωνούντες έχουν καλλιεργήσει ήδη τον αντίλογο τους, αφού δεν θεωρούν ότι πρόκειται πλέον για ¨αριστερή¨κυβέρνηση που εφαρμόζει τις αρχές και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα βέβαια(άρθρο 37 παράγραφος 4), η πρόταση εμπιστοσύνης θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών αρκεί όμως η κυβερνητική πλειοψηφία να μην είναι λιγότερη από 120 ψήφους. Εδώ υπάρχει ουσιαστικά ο ορισμός της ψήφου ανοχής και προυποθέτει ότι τουλάχιστον 61 βουλευτές δεν θα παραστούν στην ψηφοφορία, προκειμένου η κυβέρνηση να θεωρηθεί ότι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με λιγότερους από 151 βουλευτές.

Ομως και η περίπτωση αυτή δεν δείχνει να λύνει το πολιτικό πρόβλημα, Το αντίθετο. Το παρατείνει και το εντείνει, καθώς και η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δύναμη που θέλει και όσοι έδειξαν “ανοχή¨θα διεκδικούν μερίδιο εξουσίας και θα εγείρουν διαρκώς αμφισβητήσεις απέναντί της, αφού ούτως ή άλλως θα την θεωρούν ευάλωτη και μετέωρη.

Το ενδεχόμενο να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Θεωρητικά είναι δύσκολο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ‘οχι¨ στα προαπαιτούμενα και την συμφωνία, να ψηφίσουν αρνητικά σε μια ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης  που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός. Πολλοί λένε ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν να απέχουν από την ψηφοφορία αφού πρώτα με τοποθετήσεις στη Βουλή καταδείξουν την πολιτική μετάλλαξη, όπως υποστηρίζουν, του ΣΥΡΙΖΑ.  Ομως αυτό, στη προκειμένη περίπτωση, δεν αποτελεί ούτε αθροίζεται στις λεγόμενες  ψήφους ανοχής προς την κυβέρνηση, αφού εν τοις πράγμασι δεν ανήκουν σε άλλο αντιπολιτευόμενο κόμμα αλλά στον κορμό της συμπολίτευσης.  Άρα, μια πιθανή αποχή τους, θα πρέπει να θεωρηθεί και να προσμετρηθεί ουσιαστικά, ως ψήφος καταψήφισης της κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα είναι άγνωστο ο σχεδιασμός τους καθώς και το εάν αυτή η οργανωμένη διαφοροποίησή τους, θα συνδυασθεί και με την επίσημη αναγγελία του νέου πολιτικού φορέα με αντιμνημονιακή ρητορική και στόχο να ενσωματώσει μεγάλο ποσοστό του κοινωνικού “όχι”, που  ετοιμάζουν. Καλύτερη ευκαιρία προβολής και ανάδειξης μάλλον δεν θα βρουν.

Το σενάριο των πολύ σύντομων  εκλογών

Εάν τελικά η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός  οφείλει να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, υποχρεούται να ενεργοποιήσει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, προς τους αρχηγούς των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων. Η διάρκεια των εντολών είναι τριήμερη, μπορεί ωστόσο να συντμηθεί και να κατατεθεί αμέσως ω άκαρπη.  Εάν γίνει κάτι τέτοιο, κάτι που όλοι απεύχονται, η διαδικασία θα έπρεπε να συμπεριλάβει και την Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, με βάση την παραδοχή ότι ο πρωθυπουργός, είναι ηγέτης ενός κόμματος που διαθέτει , τυπικά, 149 βουλευτές, δηλαδή οριακά την απόλυτη πλειοψηφία και με δεδομένο ότι δεν μπορεί ούτως ή άλλως να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του κόμματός του, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, διασταλτικά, η παράγραφος 3 εδάφιο γ του άρθρου 37 του Συντάγματος, που προβλέπει , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί απ ευθείας όλους τους αρχηγούς και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύσσει εκλογές.

Αναφέρει η συγκεκριμένη παράγραφος του άρθρου του Συντάγματος:

“Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η προκήρυξη των εκλογών γίνεται τουλάχιστον σε διάστημα 20 ημερών, αυτές, σε περίπτωση καταψήφισης της κυβέρνησης, θα διεξαχθούν μέσα στον Σεπτέμβριο. Με πιο πιθανές τις Κυριακές γύρω στις 20 του Σεπτέμβρη, καθώς όλοι επιθυμούν να μην παραταθεί, ενόψει και της οικονομικής κατάστασης, πιο πολύ αυτή η πολιτική εκκρεμότητα.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν πάντως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που δίδει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, εκτός εάν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στην αλλαγή του.

http://www.presspublica.gr/to-xrodiagramma-ton-exelixeon-oi-30kaftes-imeres-oi-pithanes-imerominies-eklogovn/ 


ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ 
Δεν πάμε για εκλογές.

Πως; 

Με την αποχή των 43 διαφωνούντων βουλευτών του Σύριζα και των 17 του Ποταμιού.

Η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητηθεί μετά τις 20 Αυγούστου!

Με το παραπάνω σενάριο, σύμφωνα με το σύνταγμα απαιτείται μόνον η θετική ψήφος 121 βουλευτών, δηλ. το 50% +1 επί των 240 παρόντων βουλευτών.

Έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι εκτός των Ελλήνων πολιτών που τους στερούν το δικαίωμα να εκφραστούν με τα νέα δεδομένα!

Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο η τον Νοέμβριο ελπίζοντας σε μια ελάφρυνση του χρέους που θα αποτελέσει τη ‘σημαία’ του σε μια μεταγενέστερη εκλογική αναμέτρηση. Ελπίζει επίσης και σε μια βελτίωση της συμφωνίας σε περίπτωση πιθανών εξελίξεων στις εκλογές στην Ισπανία ( Νοέμβριο η Δεκέμβριο ) και την Πορτογαλία ( 4 Οκτωβρίου ).

Ο Λαφαζάνης και η αριστερή πλατφόρμα δε θα χρεωθεί ότι ‘έριξε’ την 'πρώτη φορά αριστερή' κυβέρνηση και κυρίως θα κερδίσει χρόνο για να οργανώσει μια αυτόνομη κάθοδο σε περίπτωση εκλογών.

Η ΝΔ, το Πασοκ και το Ποτάμι δε θα ‘ρισκάρουν’ μια πιθανή μείωση των εκλογικών ποσοστών των.
Και κυρίως οι δανειστές που δεν συμφωνούν για εκλογές που θα καθυστερήσουν την υλοποίηση και θα επιβαρύνουν την επιτυχία του νέου προγράμματος – μνημονίου.

facebook /Ιπποκρατης Μακρακης

Δεν υπάρχουν σχόλια: