Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Αριστοτελίας Πελώνη : Χανγκόβερ



Χανγκόβερ

Της Αριστοτελίας Πελώνη [@PeloniAris]

Θα μπορούσε να είναι επεισόδιο από τον Πόλεμο των Ρόδων. Βέβαια, όσα ακούστηκαν στη Βουλή ξημερώματα Παρασκευής έχουν με τους άγγλους ευγενείς όση σχέση έχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν έχουν αφήσει μια γεύση χανγκόβερ. Θυμίζουν τη σκηνή της γνωστής ταινίας, στην οποία ύστερα από μια τρελή νύχτα οι πρωταγωνιστές συνειδητοποιούν ότι τους λείπει ένας φίλος και μερικά δόντια, ενώ ανακαλύπτουν ένα μωρό στην ντουλάπα, μια κότα στο σαλόνι και μια τίγρη στο μπάνιο.

Οι συνειρμοί αναπόφευκτοι. Και όχι άδικα. Ολα μπορεί να τα περιμένει κανείς πλέον από αυτήν τη Βουλή. Πόσω μάλλον αφού ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Γιατί χρειάζεται άλλη μια συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας η Ολομέλεια θα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε τσίρκο της κακιάς ώρας και φρενοκομείο; Γιατί πρέπει το Κοινοβούλιο να μετατραπεί ξανά σε Κουμουνδούρου νούμερο 2, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι ενδοσυριζαϊκοί λογαριασμοί;

Πόσα ακόμα λογύδρια αμετροέπειας πρέπει να δούμε σε live streaming για να τεθούν κάποιοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ; Tι άλλο μπορεί να πει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά το «όλα καλά, όλα ωραία, με τρίτο Μνημόνιο παρέα;». Πόσο πιο σαφές να γίνει στο πανελλήνιο – που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κόπτεται για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ότι η διάσπαση έχει ήδη επέλθει;

Ισως ο Πρωθυπουργός να χρειάζεται άλλη μια διαδικασία για να επισημοποιήσει το διαζύγιο εκθέτοντας τους διαφωνούντες στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως να αναζητά την τέλεια αφορμή για να τους θέσει και επισήμως εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Λες και δεν του έδωσαν αφορμές μέχρι σήμερα.

Ισως πάλι απλώς να αγοράζει χρόνο. Δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να καταλάβεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη δύο κόμματα (μπορεί και τρία) και ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να κατέβουν χωριστά στις εκλογές. Ούτε ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα απαιτεί το Μνημόνιο και να εξαρτάται από την καλοσύνη των ξένων (λέγε με αντιπολίτευση). Αν, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, γιατί δεν μας σώζει από ακόμα ένα κοινοβουλευτικό χανγκόβερ;

Ας μην ξεχνάμε ότι στο παράλληλο σύμπαν των Βρυξελλών εγκρίθηκε η συμφωνία, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι δόσεις θα είναι απολύτως συνυφασμένες με την ψήφιση προαπαιτουμένων. Ως πρόγευση, τα 3 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα δοθούν σε δύο δόσεις (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) και αφού θα έχουν ψηφιστεί νέα προαπαιτούμενα.

Δεν πρόκειται να μας χαλαρώσουν το χαλινάρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εκλογικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου. Εκτός αν ο Πρωθυπουργός έχει έρθει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και υπάρχουν κρίκοι στην αλυσίδα που μας λείπουν.

Πάντως, το βράδυ της Παρασκευής ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ αναφέρθηκε δύο φορές στην «ευρεία πλειοψηφία» που ενέκρινε τη συμφωνία. Λογικό. Χανγκόβερ χωρίς παρέα δεν γίνεται.

"ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: