Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα – Μύθος ή αλήθεια;



Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα 
 Μύθος ή αλήθεια;

Έχετε πιθανώς ακούσει ότι πρέπει να πίνετε καθημερινά περίπου 8 ποτήρια νερό ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση και να μπορεί ο οργανισμός σας να επιτελεί σωστά βασικές λειτουργίες, όπως η πέψη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν τη σύσταση αυτή ή πρόκειται για μύθο που απλώς περνά από γενιά σε γενιά;
Την απάντηση δίνουν επιστήμονες του Χάρβαρντ στο Harvard Health Letter.

Όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά τεκμήρια που να επιβεβαιώνουν ότι τα 8 ποτήρια νερό ημερησίως είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Μάλιστα, παραμένει άγνωστο από πού προήλθε ο μύθος και πώς εξαπλώθηκε με τα χρόνια.

Η δική τους συμβουλή είναι να καταναλώνουμε καθημερινά 900 με 1500 ml υγρών την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 4 με 6 ποτήρια των 240 ml. Πρόκειται όμως για τη συνολική ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώνουμε και αυτό δεν αφορά μόνο στο νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σούπες, το τσάι και άλλα ποτά και ροφήματα (χωρίς ζάχαρη και αλκοόλ) προσμετρούν στη συνολική ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.

Οι του Χάρβαρντ υπογραμμίζουν επίσης ότι πρέπει να μοιράζουμε την παραπάνω ποσότητα μέσα στην ημέρα και να μην περιορίζουμε την κατανάλωση υγρών σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ημέρας, για παράδειγμα κυρίως τις πρωινές ή μόνο τις βραδινές ώρες.

Ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να είμαστε πολύ επιμελείς με την κατανάλωση υγρών και να αναζητούμε την άμεση ενυδάτωση αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης, όπως ζαλάδα, αδυναμία, ταχυπαλμία και αλλοίωση του χρώματος των ούρων (πιο σκούρο συγκεκριμένα).

Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/333121-prepei-na-pinoume-8-potiria-nero-tin-imera-–-mythos-i-alitheia#ixzz3iMAGPoRy





Νερό: Πηγή ζωής
Η επάρκεια σε υγρά αποτελεί αναγκαιότητα στη λειτουργία του οργανισμού. Απαραίτητα τα 7 -10 ποτήρια ημερησίως
Από τον Dr. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Η λέξη νερό προέρχεται από το «νεαρό». Επειδή όσο περισσότερο νερό περιέχεται μέσα στο σώμα των έμβιων, τόσο πιο νεαρά είναι αυτά. Ενώ το αφυδατωμένο δέρμα χαρακτηρίζει το γήρας. Η επάρκεια σε υγρά αποτελεί αναγκαιότητα στη λειτουργία του οργανισμού. Αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές δραστηριότητες, όπως την αναζωογόνηση, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, την αποβολή τοξικών ουσιών, αλλά και τη δομική προστασία των οργάνων.
Ο εγκέφαλος περιλούεται από υγρό (το εγκεφαλονωτιαίο), που ανανεώνεται εκατοντάδες φορές στη διάρκεια του 24ώρου'. Γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα του στη λειτουργία του πλέον πολύπλοκου οργάνου του σώματος. Πίνοντας τουλάχιστον, 7-10 ποτήρια νερό, αναλόγως καιρικών εποχών, αναπληρώνεται η απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα.
Όσο περισσότερο νερό απολαμβάνει ένας φυσιολογικός οργανισμός, τόσο επιτυχέστερα και ευκολότερα επιτυγχάνει τη λειτουργία βίωσης και αποτοξίνωσης. Τα εμφιαλωμένα νερά δεν είναι πιο υγιεινά από το νερό της βρύσης. Είναι όμως πιο γευστικά, οδηγώντας το άτομο να καταναλώνει περισσότερο. Και αυτό κάνει πάντα καλό.
Τα απαραίτητα υγρά του σώματος μπορεί να αναπληρωθούν και με άλλα υγρά (τσάι - σούπες - αναψυκτικά - γάλα - φυσικούς χυμούς). Ωστόσο, τίποτε δεν είναι πιο ωφέλιμο από το απλό νερό. Αυτό διαπιστώνεται ιατρικά σε άτομα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ουρίας στο αίμα ή και συχνές ουρολοιμώξεις· καθώς για να αποβληθούν με τα ούρα οι τοξικές ουσίες του αίματος ή να συμπαρασυρθούν μικρόβια από την ουροφόρο οδό απαιτούνται επαρκείς ποσότητες νερού.
Αυτός είναι ο λόγος που αρκετά υπερήλικα άτομα παρουσιάζουν σχετικά υψηλή ουρία στο αίμα τους, η οποία «εξαφανίζεται» μόλις αποκαταστήσουν το ισοζύγιο των υγρών τους.
Φυσικά, με το γήρας χάνεται και το αίσθημα της δίψας. Κάτι που πρέπει να ενθυμούνται όλα τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Διαφορετικά «σαμποτάρουν» την υγεία τους.
Το νερό και το οξυγόνο, τα δύο πιο αναγκαία στοιχεία της ζωής, περιέργως, δεν είναι προγραμματισμένα να εναποθηκεύονται στο σώμα μας, καθώς αυτό στερείται πρακτικά, ανάλογων αποθηκών. Γεγονός που αποδεικνύει πόσο «εχθρικό» περιβάλλον έχει δημιουργήσει ο «άνθρωπος ο σοφός» για να ζει.
Ωστόσο, η μη λήψη επαρκών ποσοτήτων υγρών -εκ των οποίων άριστο παραμένει το νερό- έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες, όπως αναίτια κούραση, επίμονος πονοκέφαλος, αίσθηση ξηρότητας στο στόμα και στα μάτια. Και το επόμενο πρωινό δυσκοιλιότητα, καθώς ο αφυδατωμένος οργανισμός επί «λειψυδρίας» αναγκάζεται να «αφυδατώνει» και το περιεχόμενο του εντέρου.
Το νερό δεν παχαίνει. «Παχαίνει», δηλ. κατακρατά νερό, μόνον όταν ο οργανισμός έχει περίσσεια άλατος. Διαφορετικά αποβάλλεται εντός 4 ωρών.
Υπάρχουν γιατροί που συνιστούν στους ασθενείς όταν έχουν «πονοκέφαλο» να παίρνουν ασπιρίνη, αλλά ανυπερθέτως μαζί με αυτή και ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Επειδή είναι πεπεισμένοι ότι οι ασθενείς τους χρειάζονται περισσότερο και επιτακτικότερα νερό παρά αναλγητικό. ·
ΤΥ ΕΘΝΟΣ / ΥΓΕΙΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: