Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Η Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων

H χώρα μας ενώνει τη φωνή της με άλλες 65 χώρες και ζητά να γίνεται αξιολόγηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου κατά την εισαγωγή κάθε ασθενούς στο νοσοκομείο


Η Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων

Με βασικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αφενός μεν η μεγαλύτερη επαγρύπνηση και δράση για σωστή πρόληψη, ώστε να σωθούν ζωές, και αφετέρου η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, όταν αυτή εκδηλώνεται, καθώς αποτελεί την κύρια αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας παγκόσμια, τόνισαν οι ομιλητές κατά της διάρκεια εκδήλωσης, που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Τσελέπη, Καθηγητή Χημείας - Βιοχημείας και Πρόεδρο του Ινστιτούτου, του ΙΜΕΘΑ, μαζί με 15 επιστημονικές εταιρείες και κρατικούς φορείς στη χώρα μας και περισσότερες από 275 ιατρικές εταιρείες, κρατικές υπηρεσίες υγείας και οργανώσεις ασθενών σε 65 χώρες, ζητά να συμπεριληφθεί στις βασικές εξετάσεις κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο η εκτίμηση του κινδύνου για τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο, δηλαδή για τη δημιουργία θρόμβων αίματος στα πόδια και στους πνεύμονες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης οργανώνεται στη χώρα μας από το ΙΜΕΘΑ και παγκόσμια από τη Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης με τη συνεργασία όλων των επιστημονικών εταιρειών που σχετίζονται με τη θρόμβωση, ενώ υποστηρίζεται από οργανισμούς όπως η World Heart Federation, η World Stroke Organization, το National Heart, Lung, and Blood Institute. Βασικός στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας, των κυβερνητικών αρχών αλλά και του κοινού για τη Θρόμβωση, που σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στη θρόμβωση γενικότερα οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκόσμια: Το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης εστιάζει στην Ενδονοσοκομειακή Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο.

Σήμερα, στα νοσοκομεία της χώρας μας, τόνισε ο Μιλτιάδης Ματσάγκας, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής & Ειδικός Γραμματέας του ΙΜΕΘΑ, δεν είναι υποχρεωτική η εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε όλους τους ασθενείς, που κάνουν εισαγωγή, παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 60% όλων των περιπτώσεων Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου είναι ενδονοσοκομειακές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 9 χώρες και δημοσιεύτηκε φέτος στο Journal of Thrombosis and Haemostasis, μόνο το 25% των ατόμων σ' όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι παράγοντας κινδύνου για δημιουργία θρόμβωσης. Στην έρευνα συμμετείχαν 7.233 άτομα και ήταν η μεγαλύτερη διεθνής έρευνα του είδους της.

«Αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, σκεφτείτε πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν», δήλωσε ο κ. Ματσάγκας και συνέχισε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και εμείς όλοι οι γιατροί οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των ασθενών μας με τη διενέργεια αξιολόγησης του θρομβοεμβολικού κινδύνου για κάθε ασθενή. Τα αποτελέσματα της εκτίμησης μας βοηθούν σημαντικά στη λήψη των κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων κατά της νόσου».

Ο ίδιος ομιλητής, επεσήμανε ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 10.000.000 περιπτώσεις Φ.Θ.Ν. και 600.000 θάνατοι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική που αντιστοιχούν σε 1.600 θανάτους την ημέρα. Οι θάνατοι αυτοί είναι περισσότεροι από αυτούς που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη, τα τροχαία δυστυχήματα και το AIDS. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι ετησίως φτάνουν τις 50.000.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στη φλέβα.

• Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση: ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε κάποια εσωτερική φλέβα (κυρίως στα πόδια).

• Πνευμονική Εμβολή: ο θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες. Η Πνευμονική Εμβολή συμβαίνει όταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις φλέβες (συνήθως των ποδιών) και με την κυκλοφορία του αίματος φτάσει στους πνεύμονες και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας (με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή του αίματος από εκείνο το σημείο και μετά).

Η Πνευμονική Εμβολή συχνά μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση και η Πνευμονική Εμβολή αποτελούν τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο ή Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια εξαιρετικά συχνή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα

Η Φ.Θ.Ν. μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και μπορεί να μη διαγνωστεί από τον επαγγελματία υγείας. Τα συμπτώματα που είναι εμφανή ενδέχεται να σχετίζονται είτε με την Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση είτε με την Πνευμονική Εμβολή.

• Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση: πόνος, κύρια στην γάμπα (συχνά συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή της πατούσας) και αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, ερυθρότητα ή εμφανής αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) στο κάτω άκρο

• Πνευμονική Εμβολή: αδικαιολόγητη δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), ανάγκη για συχνές ανάσες (ταχύπνοια), δυνατός πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ελαφρά ζαλάδα ή λιποθυμία και έντονος βήχας. 

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: