Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Πώς αντιμετωπίζεται ο στρεπτοκοκκικός βήχας



Πώς αντιμετωπίζεται ο στρεπτοκοκκικός βήχας
 
Του Δρ. ΣΤΑΘΗ ΣΚΛΗΡΟΥ MD Διδάκτορος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντή Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Πρόεδρου Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας συμβάλλουν πολύ εύκολα στη μετάδοση των ιώσεων. Η αίσθηση να σας «γρατζουνά» ο λαιμός είναι ό,τι χειρότερο. Ο πονόλαιμος έχει αποδειχθεί ότι είναι μια συχνή και έντονη ενόχληση, η οποία μας περιορίζει και δυσκολεύει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. 

Επιπλέον ανησυχούμε μήπως οι ενοχλήσεις αυτές εξελιχθούν σε κάτι περισσότερο. Τι γίνεται όμως όταν ο πονόλαιμος δεν οφείλεται σε κάποια ίωση, αλλά σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη;

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στον πονόλαιμο εξαιτίας του στρεπτόκοκκου, τον οποίο είναι σημαντικό να τον διακρίνουμε από τον απλό πονόλαιμο.

Ο στρεπτόκοκκος προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, ενώ ο απλός πονόλαιμος συνήθως προκαλείται από έναν ιό.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο είναι πολύ συχνές και μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορες μορφές.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο στρεπτόκοκκος ποικίλουν. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ξαφνικός πυρετός, πονοκέφαλος, ρίγος, απώλεια της όρεξης, διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό, πονόλαιμος (κόκκινος λαιμός με πύον) και δυσκολία στην κατάποση.

Το συναίσθημα του πόνου και της δυσφορίας από τον πονόλαιμο οφείλεται στην παρακάτω δράση: Τα παθογόνα εισέρχονται στο σώμα μέσω της στοματικής ή της ρινικής οδού και προσκολλούνται στην εσωτερική στοιβάδα του λαιμού.

Η προσκόλληση των παθογόνων, όπως τα βακτήρια και η επακόλουθη απελευθέρωση του βακτηριακών τοξινών δημιουργούν οίδημα και αυξημένη παραγωγή βλέννας και ερυθρότητας στο λαιμό.

Για να αντιμετωπιστεί ο πονόλαιμος εξαιτίας του στρεπτόκοκκου στην ήπια μορφή του πρέπει:

• Να πίνετε υγρά. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα όταν ασθενείτε και αντιμετωπίζει ο οργανισμός σας κάποια φλεγμονή.

• Να κάνετε χρήση αναλγητικών σκευασμάτων, που είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον πονόλαιμο.

• Να ξεκουραστείτε αρκετά. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων του πονόλαιμου προκαλούνται από ιούς κρυολογήματος, που ευνοούνται από έναν κουρασμένο οργανισμό και ένα ανοσοποιητικό σύστημα με ελάχιστες άμυνες.

• Να πίνετε αφεψήματα. Το τσάι βοηθά και καταπραΰνει.

Εναλλακτικά και για άμεση αντιμετώπιση, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο σπρέι για τον λαιμό χωρίς αντιβίωση με λυσοζύμη και μάραθο, το οποίο είναι κατάλληλο και για παιδιά από 4 ετών και άνω.

Η λυζοσύμη αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος της βλεννογόνου και παρέχει μια πρώτης γραμμής άμυνα ενάντια στα εισπνεόμενα ή καταπόσιμα παθογόνα μικρόβια, όπως είναι ο στρεπτόκοκκος, αφού επιτίθεται και διατρυπά τα τοιχώματα των κυττάρων ορισμένων βακτηρίων, οδηγώντας τα τελικά στον θάνατο. Σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Τμήματος Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα,η λυσοζύμη αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος του αντιβακτηριακού συστήματος του σάλιου. Το πιο ευρέως αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό της λυσοζύμης είναι η βακτηριολυτική της δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, η λυσοζύμη, συναθροίζοντας τα βακτήρια του στόματος, μειώνει την αποτελεσματικότητα τους και προωθεί την κάθαρση των μικροβίων από τη στοματική κοιλότητα. 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: