Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Το αφρικάνικο λιοντάρι



Το αφρικάνικο λιοντάρι



Δεν έχει πά­ρει   άδικα   τον τίτλο του «Βασιλιά του δάσους» το λιοντάρι.  Αν και δεν μπορεί να φτάσει σε δύναμη Τον ελέφαντα, τον ιπποπόταμο, τον ρινόκερο και ίσως ίσως κι αυτό το αγριοβούβαλο ακόμη, ωστόσο, κρα­τάει σταθερά τον τίτλο ! Κι αυτό, γιατί δεν είναι μονάχα, φαίνεται, η δύναμη αρκετό προσόν για να κρατάει κανείς επ' άπειρο τον τίτλο του βασιλιά. Χρειάζονται κι άλλα προσόντα και προτερήματα ! Κι αυτά ασφαλώς τάχει το λιοντάρι. Γερόκορμο και σφιχτο­δεμένο, βαδίζει περήφανα κι αργά, αψηφώντας τα πάντα.

Εξόν από την τρομαχτική του δύ­ναμη, φημίζεται και για την εξυπνάδα του, την καταπληχτική του ευκινησία και σβελτάδα, για τον ηρωισμό του και για τον αξιοζήλευτο ιπποτισμό του! Σίγουρα δε, αυτά του τα δύο τελευ­ταία προσόντα : ο ηρωισμός κι ο ιπποτισμός, του δίνουν  το δικαίωμα να κρατά σταθερά τον τίτλο του βασιλιά της ζούγκλας!

Υπάρχουν πολλοί πού υποστηρί­ζουν, πώς το λιοντάρι είναι θρασύδει­λο και ύπουλο. Αυτό είναι  ένα μεγάλο ψέμα ! Μεγάλο και άδικο ψέμα! Το λιοντάρι, είναι θαρραλέο, περήφανο, αγέρωχο και ιπποτικό. Όποιος το συνάντηση, ξαφνικά, ελεύθερο μέσα στη ζούγκλα, θα δει πώς έχει μπροστά του έναν πραγματικό ιππότη. Σταματά απότομα όπου βρεθεί, όταν συναντήσει άνθρωπο, και τον κοιτάζει κατάματα με θάρρος και γαλήνη. Βγάζει την κατακόκκινη γλώσσα του και γλύφει τα χείλη του, λες και καλλωπίζεται για νάναι πιο ευπαρουσίαστο!
Στη συνάντηση αυτή δύο πράγματα θα συμβούν: Ή θα σε περιφρονήσει και θα γυρίσει να φύγει αργά αργά και με  μεγαλόπρεπο βηματισμό, ή  θα επιτεθεί ! Αλλά και η επίθεση αν συμβεί θα γίνει αξιόπρεπα και μ' όλους τους κανόνες του ιπποτισμού!  Θα βγάλει ένα ελαφρό βρυχηθμό και θα χτυπήσει το πόδι του   στο   έδαφος.   Αυτή η προειδοποίηση είναι  σα να σου λέει : «ετοιμάσου να χτυπηθούμε». Ευθύς αμέσως, θα λυγίσει το λαστιχένιο του σώμα, τόσο πού ν' ακουμπήσει στη γη και θα σηκώσει την ουρά του, μαστιγώνοντας τον αέρα. Τώρα δε μένει τίποτε άλλο παρά το πήδημα. Τρομαχτικό και πελώριο πήδημα, πού και αν ακόμα η απόσταση πού σε χωρίζει απ' αυτό, είναι είκοσι μέτρα, θα βρεθεί πάνω σου. Και τότε... με  ένα και μόνο χτύπημα —πάντα με το μπροστινό κι' αριστερό του πόδι— θα σε συντρίψει.


Αλλά ο κυνηγός ή ο εξερευνητής, δεν διατρέχει ποτέ κίνδυνο να δοκιμάσει το τρομερό αυτό χάδι του βασιλιά της ζούγκλας. Προηγείται τέτοια τυπική διαδικασία για την επίθεση, πού έχει όλο τον καιρό να σηκώσει το όπλο και   να πυροβολήσει ! Αλλοίμονο μόνο, αν   με   τον  πυροβολισμό δεν τ' αφήσει στον τόπο και το τραυματίσει μόνο. Τότε γίνεται... θηρίο πραγματικό.
Πολλοί αποδίδουν τον ιπποτισμό του στο γεγονός ότι είναι πάντα χορτάτο. Κι αυτό, γιατί στη ζούγκλα υπάρχουνε χιλιάδες χορτοφάγα, πού έτσι ν' απλώσει το "χέρι" του το λιοντάρι αρπάζει ένα και το τρώει.
Το γεγονός είναι ότι το λιοντάρι γίνεται πολύ επικίνδυνος, όταν συνοδεύει το μικρό του ή όταν... γεράσει. Όλα τα δυστυχήματα σε ανθρώπους του Κάγκο, έχουν γίνει από γέρικα λιοντάρια. Όταν γεράσει ο βασιλιάς της ζούγκλας, δεν μπορεί να πιάσει τ' αδύναμα χορτοφάγα —πού τρέχουν όμως με καταπληχτική ταχύτητα— κ' έτσι αναγκάζεται να τα κυνηγήσει ύπουλα. Το γέρικο λιοντάρι, κατά κανόνα, είναι αυτό πού μπαίνει τις νύχτες στα μικρά χωριά πλησίον της ζούγκλας. Ανεβαίνει στη σκεπή, ξεσχίζει τα χόρτα κι αρπάζει έναν, μόνο έναν, από τους ένοικους. Και δω δηλαδή το λιοντάρι δε δείχνεται «θηριώδες» ! Αν ήταν στη θέση του μια τίγρης ή μια λεοπάρδαλη, θα καταξέσχιζε όλους όσους θάβρισκε μέσα στην καλύβα. Το κακό εδώ είναι πώς άμα το γέρικο λιοντάρι γευτεί μια φορά ανθρώπινο κρέας τότε προσπαθεί κάθε τόσο ν' αρπάζει κάποιο άνθρωπο Αυτό το λιοντάρι τρέμουν οι αφρικανοί, πού τ' ονομάζουν: «Simba makari» δηλαδή «Λιοντάρι επικίνδυνο».
Θύματα   αυτών   των «Simba makari» πέφτουνε κ' ευρωπαίοι.  


 Ακόμα, διηγούνται το τραγικό επεισόδιο ενός βέλγου κυβερνητικού πού συντάραξε το 1933 το τότε Βελγικό Κογκό: Είχε κατασκηνώσει ο δύστυχος μέσα στη ζούγκλα, μαζί με τη  γυναίκα του και το νεογέννητο παιδάκι του. Μετά τα μεσάνυχτα ξύπνησαν από τους απόμακρους βρυχηθμούς λιονταριού. Για να καθησυχάσει την γυναίκα του πού φοβήθηκε, σηκώθηκε, πήρε τον κυνηγετικό του φακό, πήρε μαζί του και τους μαύρους συνοδούς που, φοβισμένοι κι αυτοί απ' τους βρυχηθμούς είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη σκηνή του, και τράβηξε μέσα στο δάσος για να σκοτώσει το λιοντάρι, αφήνοντας μόνο έξω από τη πόρτα της σκηνής έναν μαύρο για φύλακα. Στην αρχή προχωρούσε προς το μέρος πού ακουγόταν ο βρυχηθμός. Έπειτα από αρκετή ώρα όμως έπαψε πια ν' ακούει το βρυχηθμό και να καθοδηγείται στην αναζήτηση του. Έψαξε παντού άλλα δεν κατόρθωσε να συναντήσει  το λιοντάρι. Υπέθεσε πώς το ζώο θ' απομακρύνθηκε γι' αυτό και γύρισε πίσω στην κατασκήνωση του άπρακτος. Το μαύρο φύλακα πού είχε αφήσει μπροστά στη πόρτα της σκηνής, τον βρήκε στη θέση του και καθισμένο σταυροπόδι κοντά στη φωτιά. Όταν όμως μπήκε μέσα στη σκηνή, με τον φακό ακόμα αναμμένο, έβγαλε   μια   σπαρακτική κραυγή και σωριάστηκε σε μια καρέκλα. Οι μαύροι πού άκουσαν τη φωνή τού κυρίου τους, τρέξανε και είδαν κι αυτοί !... Κάποιος μάλιστα απ' αυτούς ξεφώνισε:                              
—«Σίμπα, το λιοντάρι πήρε την κυρία !
Και πράγματι, το πίσω μέρος της σκηνής ήτανε καταξεσχισμένο και η γυναίκα του έλειπε από το κρεβάτι. Μόνο το μωρουδάκι έμενε κει απείραχτο και κοιμισμένο. Το γέρικο λιοντάρι —γιατί ασφαλώς γέρικο ήταν— έσκισε τόσο αθόρυβα το πίσω μέρος της σκηνής κι άρπαξε τόσο γρήγορα την γυναίκα, πού ο μαύρος φύλακας, καθισμένος στην απέναντι πλευρά, δεν κατάλαβε τίποτε. Ο άνδρας, ύστερα από το κακό πού τον βρήκε, έχασε τα λογικά του.  


Όμως και σε πολλούς άλλους έχουν συμβεί ατυχήματα. Προπάντων στους άπειρους κυνηγούς, πού σπεύδουν  να πλησιάσουν αμέσως το λιοντάρι πού χτύπησαν. Όταν πληγωθεί όμως βαριά, προσποιείται το νεκρό και μόλις δει τον φονιά του να πλησιάζει, πηδά ξαφνικά και τον συντρίβει μ' ένα και μόνο χτύπημα !...
Πάντως λιγότερα από 30.000 λιοντάρια ζουν ελεύθερα στην άγρια φύση της Αφρικής εν έτει 2015, έναντι 75.800 το 1980, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο με αφορμή τη δολοφονία του Σεσίλ από Αμερικανό τουρίστα που επιδιδόταν σε σαφάρι.
Τη δεκαετία 1999-2008 μάλιστα πάνω από 7.500 λιοντάρια χάθηκαν απλώς και μόνο για να... διασκεδάσουν οι κυνηγοί τους.
Με αυτούς και άλλους αριθμούς το παρακάτω γράφημα δείχνει πού, πόσο και πώς απειλείται με εξαφάνιση το αφρικανικό λιοντάρι:


Δεν υπάρχουν σχόλια: