Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος : Τελειώνει η ασυλία




Τελειώνει η ασυλία

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής το πληροφορήθηκα: έκλεισε, λέει, η Ηρώδου του Αττικού και για τους πεζούς. Ως τώρα η απαγόρευση αφορούσε μόνο στα οχήματα. Αλλά πλέον εκείνο που οι αρμόδιοι για την πρωθυπουργική γαλήνη διαπιστώνουν είναι πως οι πεζοί είναι ενοχλητικότεροι. Πολύ σωστά. Τα οχήματα κορνάρουν και φεύγουν. Οι πεζοί «κατασκηνώνουν». Άρα σωστά έσπευσαν να τους στερήσουν τη δυνατότητα της διέλευσης από τον δρόμο τον οποίο παραδοσιακά λίγοι κι εκλεκτοί δικαιούνται να χρησιμοποιούν.
Και φυσικά η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί πολλά. Με σημαντικότερο απ’ όλα τη διαπίστωση ότι αναγνωρίζεται και επίσημα από την κυβέρνηση ότι η περίοδος ασυλίας του πρωθυπουργού από τη λαϊκή οργή ή αποδοκιμασία ή «κριτική» έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα. Η ασυνέπεια λόγων και έργων εκτιμάται πλέον δεόντως από το εκλογικό Σώμα και «επιβραβεύεται» αναλόγως. Και με τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα πλέον στο στόχαστρο της λαϊκής οργής.
Δεν θα ήταν, άλλωστε, και υπερβολική η εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την αναπόφευκτη συνέπεια της απεργιακής κινητοποίησης της Πέμπτης που, αν μη τι άλλο, έδωσε την ευκαιρία στους νεότερους να πάρουν μια γεύση από απεργίες άλλων εποχών, τότε που «απεργία» σήμαινε ότι νέκρωνε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα και η συμμετοχή ήταν καθολική.
Γιατί αντίθετα με τις ψευδαισθήσεις που θέλουν να τρέφουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και στον κομματικό και κυβερνητικό επικοινωνιακό μηχανισμό ούτε «κάποια ακροδεξιά στοιχεία» ήταν που έδιναν τον τόνο, ούτε οι ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία υπάλληλοι των μεγαλοδικηγόρων. Ήταν όλοι όσοι αισθάνονται πολιτικά προδομένοι. Που πολύ απλά σημαίνει ότι ήταν εκεί οι πάντες.
Δεν είναι δυστυχώς ευχάριστη η διαπίστωση, αλλά τίποτα και κανένας δεν μπορεί να την ανατρέψει: με εξαίρεση όσους και όσες επανήλθαν (και συνεχώς επανέρχονται) στο Δημόσιο και όσους και όσες αξιοποιούν τη φιλική ή συγγενική σχέση τους για ν’ αποκατασταθούν επαγγελματικά, δεν υπάρχει επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα που να μη θεωρεί (βάσιμα) ότι οι προσδοκίες της έχουν διαψευστεί. Κι ο υπεύθυνος δεν είναι γενικά και αόριστα ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ονοματεπώνυμο. Και προσωπικά αυτόν στοχοποιεί πλέον η λαϊκή οργή.
http://www.ethnos.gr/errikos_mpartzinopoulos/arthro/teleionei_h_asylia-64327317/

Δεν υπάρχουν σχόλια: