Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ποια προβλήματα προκαλεί στα δόντια το κάπνισμα



Τι πρέπει να κάνετε
Ποια προβλήματα προκαλεί στα δόντια το κάπνισμα

Οι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία και αυτό γιατί υποσυνείδητα το χρησιμοποιούν ως μέσο για να δείξουν ότι είναι μεγάλοι. Αυτός που καπνίζει νιώθει ότι έχει γίνει «άντρας» ή «γυναίκα». Στη συνέχεια της ζωής του ανθρώπου γίνεται μια μηχανική συνήθεια που μπορεί να έχει πολλές απαντήσεις για τον λόγο που συμβαίνει. Όπως π.χ. για να ηρεμήσει κάποιος μετά από μια ένταση, για ευχαρίστηση, για να κόβει την όρεξη. Το δυστύχημα είναι ότι ελάχιστοι συνειδητοποιούν τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος και την εξάρτηση πλέον από την νικοτίνη.

Ο καπνός που παράγει ένα τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και 4000 περίπου άλλες ουσίες.

Το κάπνισμα συνδέεται με παθήσεις:

α) του καρδιαγγειακού συστήματος (π.χ. αρτηριοσκλήρυνση, στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου),

β) του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, δύσπνοια, λαρυγγίτιδα, χρόνια στοματίτιδα, συχνότερες λοιμώξεις),

γ) του γαστρεντερικού συστήματος, αφού μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι καπνιστές να εμφανίσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου,

δ) της στοματικής κοιλότητας.

Οι επιδράσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι οι πλέον εμφανείς, γιατί τα δόντια αποκτούν σκούρο χρώμα λόγω της εναπόθεσης των χρωστικών (πίσσα), συνυπάρχει συνήθως κακοσμία και επιπλέον οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι το κάπνισμα μειώνει το επίπεδο βιταμίνης C στον οργανισμό. Επίσης η νικοτίνη έχει ως συνέπεια τη μείωση του ασβεστίου στα οστά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και η ευαισθησία στα κατάγματα.

Τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα εξαιτίας του καπνίσματος:

1. Στοματίτιδα.

2. Καρκίνος του στόματος.

3. Χρωστικές στα δόντια.

4. Κακοσμία.

5. Πολλές φορές ξηροστομία.

6. Απώλεια γεύσης.

7. Ουλίτιδα (ούλα ερυθρά διογκωμένα που ματώνουν).

8. Περιοδοντίτιδα (τα συμπτώματα της ουλίτιδας σε συνδυασμό με απώλεια οστού που στηρίζει τα δόντια, κινητικότητα των δοντιών).

9. Απώλεια των δοντιών ως συνέπεια προχωρημένης περιοδοντίτιδας.

10. Καθυστέρηση στη επούλωση των ούλων μετά από θεραπεία.

11. Μείωση της επιτυχίας των εμφυτευμάτων σε βαρείς καπνιστές (2-3 πακέτα ημερησίως).

Γιατί συνδέεται η μείωση της βιταμίνης C με τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα

Η βιταμίνη C έχει τεράστια σημασία για τον μεταβολισμό του ανθρώπου. Η έλλειψή της προκαλεί την ασθένεια σκορβούτο, γνωστή και ως «νόσος των ναυτικών». Το σκορβούτο προκαλεί πρήξιμο και μάτωμα στα ούλα, βλάβες στα δόντια, αιμορραγίες ιστών, αναιμία και αιματώματα.

Η βιταμίνη C βελτιώνει την αγγειακή κυκλοφορία. Άρα η ύπαρξή της στον οργανισμό στα φυσιολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για να μην εκδηλώνονται τα ανωτέρω προβλήματα, αλλά για να μπορεί ο οργανισμός μετά τις οδοντιατρικές παρεμβάσεις να αποκαθιστά γρήγορα την επούλωση των ιστών.

Η φυσιολογική αιμάτωση των ιστών συντελεί στην αποτελεσματικότερη θεραπεία, στη σωστή επούλωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και τελικά στη επιτυχία των επεμβάσεων. Επίσης μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών.

Πολλοί οδοντίατροι απαιτούν από τους ασθενείς τους, όταν είναι καπνιστές πολλών τσιγάρων ή καπνού σε μεγάλες ποσότητες, να μειώσουν το κάπνισμα -ή ακόμα καλύτερα να το κόψουν- για την μεγαλύτερη επιτυχία της θεραπείας του περιοδοντίου ή των εμφυτευμάτων.

Το υπερβολικό κάπνισμα μειώνει το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων όχι μόνο λόγο της μείωσης της βιταμίνης C και κατά συνέπεια της μειωμένης αιμάτωσης μέσω των αγγείων, αλλά και λόγω της μείωσης του ασβεστίου στα οστά.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα

Οι απώλειες δοντιών ως αποτέλεσμα του περιοδοντικού νοσήματος μπορούν να αποφευχθούν εφόσον γίνει τρόπος ζωής το σωστό καθημερινό βούρτσισμα, το νήμα και ο 6μηνιαίος επανέλεγχος στον οδοντίατρο.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μεγάλη ευθύνη έχει η έγκαιρη σωστή διάγνωση του οδοντίατρου, για αποφυγή των συνεπειών της περιοδοντικής νόσου και γενικότερα όλων των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. Ευθύνη επίσης του οδοντίατρου είναι η σωστή διάγνωση θεραπεία και πρόληψη στον ασθενή , ο οποίος είναι τυπικός με τον 6 μηνιαίο επανέλεγχο και την καθημερινή στοματική υγιεινή.

Ο συνδυασμός τυπικού ασθενή και σωστού οδοντίατρου προλαμβάνει τα οδοντιατρικά προβλήματα.

Η κακοσμία ως συνέπεια του καπνίσματος απαιτεί συχνότερη στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της ημέρας και ταυτόχρονα καθαρισμό και της γλώσσας.

Η ξηροστομία, η οποία ενοχοποιείται για την αυξημένη τάση σε τερηδονισμό των δοντιών, απαιτεί να πίνουμε περισσότερο νερό και να μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη που βοηθά στην έκκριση σάλιου.

Η ουλίτιδα προλαμβάνεται με τον καθαρισμό στον 6μηνιαίο επανέλεγχο και το σωστό βούρτσισμα και νήμα του ασθενούς. Εάν ο ασθενής είναι τυπικός στην στοματική του υγιεινή και υπάρξει θέμα ουλίτιδας θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια σε πιθανές ορμονικές διαταραχές ή εκδήλωσης άλλων προβλημάτων του οργανισμού στα ούλα.

Οι χρωστικές επίσης αφαιρούνται στο 6μηνιαίο καθαρισμό και συντηρείται το αποτέλεσμα με το σωστό βούρτσισμα καθημερινά.

Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε μακροχρόνιους καπνιστές ή που υπάρχουν κατάγματα ή αποτριβές στα δόντια, η χρώση δεν είναι πλέον επιφανειακή με αποτέλεσμα το σκούρο χρώμα των δοντιών.

Μια λεύκανση μπορεί να δώσει μια προσωρινή λευκότητα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου.

Μόνιμο αποτέλεσμα αλλαγής χρώματος, αλλά και σχήματος των δοντιών μπορούν να δώσουν οι όψεις ρητίνης. Γίνονται σε 2-3 ώρες για 10 δόντια της άνω γνάθου και αντίστοιχα για την κάτω γνάθο.

Μόνιμο αποτέλεσμα μπορούν να δώσουν και οι όψεις πορσελάνης ή οι στεφάνες που αποκαθίστανται σε λίγες μέρες. 
 
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ "

Δεν υπάρχουν σχόλια: