Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ





ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



Λένε ότι το κρύο είναι υγεία γιατί σκοτώνει τα μικρόβια. Εδώ σας παρουσιάζω τέσσερα αρθράκια που μας λένε και τις άλλες (αρνητικές) επιπτώσεις που το κρύο μπορεί να έχει στην υγεία μας. Διαβάστε το γιατί είναι επίκαιρο και ενδιαφέρον


Α. Μήπως έχετε αλλεργία στο κρύο;
Ποια είναι τα συμπτώματα


Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του χειμώνα και οι ιώσεις εξαπλώνονται γοργά, καθώς συνωστιζόμαστε στους κλειστούς χώρους αναζητώντας λίγη ζεστασιά.
Πέρα από τη γρίπη και το κρυολόγημα, τον χειμώνα παρουσιάζουν έξαρση και τα συμπτώματα παθήσεων όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα και η στηθάγχη.
Κατά τους χειμερινούς μήνες, μικρή μερίδα του πληθυσμού πλήττεται επίσης από ένα σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό πρόβλημα, με τους περισσότερους μάλιστα να μην αναγνωρίζουν πού οφείλονται τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Η εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα, το πρήξιμο και το φτάρνισμα είναι μερικά από τα τυπικά συμπτώματα της αλλεργίας στο κρύο.
Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, η αλλεργία στο κρύο είναι υπαρκτή και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αγωγή.
Όπως συμβαίνει με κάθε αλλεργία, ο οργανισμός αντιδρά στο αλλεργιογόνο -εν προκειμένω στις χαμηλές θερμοκρασίες- απελευθερώνοντας ισταμίνη. Η αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται κυρίως με την εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων, την έκκριση δακρύων από τα μάτια, το φτάρνισμα, τη ζαλάδα και/ή τον πονοκέφαλο. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιισταμινικά) κρίνεται στην περίπτωση αυτή απαραίτητη για άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γιατροί όσον αφορά την αλλεργία στο κρύο είναι η επίσημη διάγνωσή της.
Υπάρχουν ειδικά τεστ που αναγνωρίζουν την αλλεργία στα κατοικίδια ή τη γύρη, δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν πρόκειται όμως για πιο ασυνήθιστα αλλεργιογόνα, όπως το κρύο.
www.onmed.gr


Β. Πώς το κρύο αυξάνει τις καρδιαγγειακές επιπλοκές
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιοπαθείς

Του ΒΛΑΣΗ ΠΥΡΓΑΚΗ MD, FESC, FACC Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», τ. πρόεδρου Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κυρίαρχη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης, αναλογώντας στο ήμισυ της συνολικής θνητότητας, ενώ η αναμενόμενη αύξηση του μέσου όρου ζωής πιθανόν να ενισχύσει την αναλογική της επίπτωση στη συνολική θνητότητα.
Ο χειμώνας αποδεικνύεται μία εποχή δύσκολη για όλους, ιδιαίτερα όμως για την καρδιά μας. Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει πως η συχνότητα των καρδιαγγειακών επιπλοκών αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, με την επίπτωση του οξέος εμφράγματος να αυξάνει κατά 30% περίπου, ενώ ο κίνδυνος για ανάλογο επεισόδιο είναι περίπου διπλάσιος τον μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με τον μήνα Αύγουστο. Μάλιστα, βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μέσα από μεγάλη μελέτη ότι η μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος κατά μόλις 1°C σχετίζεται με 2% αθροιστικό κίνδυνο εμφράγματος σε μια περίοδο 28 ημερών.
Πιο επιρρεπείς φαίνεται να είναι οι ηλικιωμένοι, καθώς τα οξέα καρδιακά συμβάματα κατά τους χειμερινούς μήνες φαίνεται να έχουν συχνότερα μοιραία κατάληξη σε σχέση με τα συμβάματα των άλλων εποχών.
Θα μπορούσε να αναλογιστεί κανείς πολλές αιτίες για να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό. Φαίνεται όμως πώς η κοινή συνισταμένη όλων είναι η συνεπαγόμενη αύξηση του καρδιακού έργου συνεπεία του κρύου.
Η έκθεση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς και αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει περισσότερο για να διατηρήσει επαρκή αιματική ροή και οξυγόνωση στους ιστούς.
Το κρύο αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σχηματισμό θρόμβων και επομένως τον κίνδυνο εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, οι ιώσεις που είναι σαφώς συχνότερες τον χειμώνα προκαλούν πυρετούς και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
Η σχετιζόμενη με τις χαμηλές θερμοκρασίες κατανάλωση έντονα λιπαρών τροφών πλούσιων σε αλάτι προκαλεί έντονη επιβάρυνση στη δομή και στη λειτουργία των αγγείων, παραβλάπτοντας την λειτουργία της καρδιάς.
Επίσης, η ταυτόχρονη συχνά κατάχρηση αλκοόλ κατά τους μήνες αυτούς οδηγεί σε απώλεια θερμότητας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και απώλεια υγρών επιβαρύνοντας σοβαρά την καρδιακή λειτουργία.
Ακόμα, η διακοπή της άσκησης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένας άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την καρδιά μας και κυρίως για τους καρδιοπαθείς. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, όλοι οι καρδιοπαθείς κατά τους χειμερινούς μήνες να είναι πιο προσεκτικοί ως προς τα εξής:
• Τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και ιδεώδη ρύθμισή της στα συνιστώμενα επίπεδα (<130 mmhg="" span="">
• Υγιεινή διατροφή με αποφυγή λιπαρών τροφών, καθώς και τροφών πλούσιων σε αλάτι.
• Εμβολιασμό όλων των καρδιοπαθών με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης και αποφυγή του συγχρωτισμού με πολυπληθείς ομάδες σε κλειστούς μη καλά αεριζόμενους χώρους.
• Σε περίπτωση λοίμωξης αναπνευστικού εξέταση από τον οικογενειακό γιατρό και έγκαιρη λήψη κατάλληλης θεραπείας (αντιβιοτικά, βρογχοδιασταλτικά, αντιπυρετικά κλπ).
• Αποφυγή έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγωνιά) και ιδίως απότομη αλλαγή περιβάλλοντος με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές.
• Αποφυγή της άσκησης, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Γ. Γιατί τρώμε περισσότερο τον χειμώνα
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες στο χώρο της Υγείας έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» της έρευνας τους πολλά θέματα της καθημερινότητας μας. Ένα από αυτά είναι γιατί τρώμε περισσότερο τον χειμώνα.
Πολλοί από εμάς το συνηθίζουμε, λίγοι έχουμε αναρωτηθεί, χωρίς όμως να μπορούμε να το εξηγήσουμε. Ας δούμε, λοιπόν, τι συμπέραναν βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Δρ Άντριου Χιγκινσον, με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B»:
«Οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια φυσική τάση να τρώνε περισσότερο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα περιττά κιλά. Αυτό που ενδιέφερε τους ανθρώπους από τα πανάρχαια χρόνια ήταν να έχουν επαρκές βάρος, ώστε να είναι έτοιμοι και δυνατοί να προστατεύσουν την ίδια τους τη ζωή. Επίσης η πίεση να διατηρήσουν περισσότερο σωματικό λίπος τον χειμώνα ήταν μεγαλύτερη, όταν δηλαδή είχαν πρόβλημα να βρουν τροφή».
Με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου, οι ερευνητές κατάφεραν να προβλέψουν πόσο λίπος θα πρέπει να αποθηκεύουν οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά. Και διαπίστωσαν ότι τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος όταν είναι δυσκολότερο να βρουν τροφή. Συνεπώς, οι άνθρωποι της προ-βιομηχανικής εποχής αποθήκευαν περισσότερο λίπος υπό τον φόβο αδυναμίας εύρεσης τροφής, που συνέβαινε συνήθως τον χειμώνα.

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

 
Δ. Μπορεί να κρυώσω αν περπατάω ξυπόλητος;
Πώς συνδέεται το κρύο δάπεδο με το κρυολόγημα

Της Δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ
Ειδικής παθολόγου amoschovaki@yahoo.gr
anastasiamoschovaki1. blogspot.com

Το «κρύωμα» είναι ένας αδόκιμος όρος που χρησιμοποιείται συχνά από το κοινό για να υποδηλώσει ένα σύνολο συμπτωμάτων, που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα (πόνος στο λαιμό, μπούκωμα, βήχας, πυρετός).
Μία συνήθης δοξασία που μπορεί να έχει, ωστόσο υπό προϋποθέσεις, μία δόση αλήθειας είναι ότι εάν κάποιος περπατά ξυπόλητος σε κρύο πάτωμα, ενώ οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι χαμηλές, μπορεί να κρυώσει.
Είναι γεγονός ότι ιοί και μικρόβια με ποικίλα αντιγονικά χαρακτηριστικά (π.χ. αδενοϊοί, ρινοϊοί, ιοί παραγρίπης, αναπνευστικοί συγκυτιακοί ιοί) και όχι το κρύο πάτωμα εμπλέκονται στην παθογένεια του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο τα παπούτσια και το πάτωμα αποτελούν συχνά εστίες εναπόθεσης μολυσμένων αιωρούμενων σταγονιδίων ή αντικειμένων σε συνθήκες ενδημικής έξαρσης των ιών. Τα γυμνά πόδια επιμολύνονται στη συνέχεια και η μόλυνση των πυλών εισόδου του σώματος (μύτη, στόμα) καθίσταται ευκολότερη, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται ή τηρούνται πλημμελώς κανόνες υγιεινής, όπως στις εξής περιπτώσεις:
• Όταν δεν πλένονται σχολαστικά τα πόδια πριν την κατάκλιση.
• Όταν μετά την κοπή των νυχιών των ποδιών δεν έχει γίνει σωστό πλύσιμο χεριών. Κατά το πλύσιμο των χεριών αυτά πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα, γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να εξολοθρευτούν ιοί και μικρόβια. Κατά το πλύσιμο των χεριών, δεν πρέπει να αμελούνται οι πτυχές των δακτύλων, οι περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα, οι περιοχές κάτω από τα νύχια, οι καρποί, η ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων.
• Όταν κάποιος αγγίζει συχνά τις πατούσες του.
Το πρόβλημα μπορεί να επιπλακεί περαιτέρω στην περίπτωση ατόμων που παρουσιάζουν δυσανεξία στο κρύο. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, κινητοποιούνται σύνθετοι νευρικοί αγγειακοί και ορμονικοί παράγοντες, υποθαλαμικά θερμορυθμιστικά κέντρα, που βοηθούν το σώμα να εξοικονομήσει την απαιτούμενη θερμότητα.
Όταν για ιδιοσυγκρασιακούς ή παθολογικούς λόγους η προσαρμογή αυτή είναι ατελής προκύπτει το παθολογικό πρόβλημα της δυσανεξίας στο κρύο. Η επαφή με το κρύο πάτωμα μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα των κρύων άκρων και της δυσανεξίας στα άτομα αυτά.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες η ατελής προσαρμογή στο κρύο και το αυξημένο stress που προκαλεί το κρύο σε ευαίσθητα άτομα, μπορεί να μειώσει την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την ευπάθεια σε επιτιθέμενα λοιμογόνα αίτια.

http://www.infokids.gr/2015/03/telika-mporei-na-kryosoyme-an-perpata/

Δεν υπάρχουν σχόλια: