Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Διάκριση με τη σφραγίδα του ΟΗΕ για τον Πάνο Μαραγκό

«Το σκίτσο με τον "λαβύρινθο" στον οποίο μπαίνουν εξαθλιωμένοι πρόσφυγες με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό την Κεντρική Ευρώπη συνάντησε μεγάλη αποδοχή.

ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ Ο ΠΑΝΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ

Διάκριση με τη σφραγίδα του ΟΗΕ για τον σκιτσογράφο του «Εθνους»

Το τέταρτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για τα καλύτερα πολιτικά σκίτσα του πλανήτη το 2015 απέσπασε ο σκιτσογράφος του «Eθνους» Πάνος Μαραγκός.


Η σημαντική διάκριση έγινε στο πλαίσιο ετήσιου διαγωνισμού του ΟΗΕ για τα καλύτερα πολιτικά σκίτσα της χρονιάς που αντανακλούν το πνεύμα, τους σκοπούς και τις Αρχές του Οργανισμού, ενώ η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από ειδική επιτροπή υπό τον συντονισμό του κορυφαίου Αμερικανού σκιτσογράφου Ράναν Λούρι.

Με ένα σκίτσο φιλοτεχνημένο τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι προσφυγικές ροές και οι πνιγμοί μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αυξάνονταν δραματικά προκαλώντας προβληματισμό και διεθνή κινητοποίηση, ο Πάνος Μαραγκός διακρίθηκε μεταξύ εκατοντάδων υποψηφιοτήτων.

Οπως αναφέρει: «Ηταν το σκίτσο με τον "λαβύρινθο" στον οποίο μπαίνουν εξαθλιωμένοι πρόσφυγες με αφετηρία την Ελλάδα και προορισμό την Κεντρική Ευρώπη, έναν λαβύρινθο στην έξοδο του οποίου λίγοι θα κατορθώσουν να φτάσουν».

Στην επιτροπή που επέλεξε τους βραβευθέντες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, συγγραφείς, εκδότες, καθηγητές Πανεπιστημίου, καλλιτέχνες και πρέσβεις δεκάδων κρατών στη Νέα Υόρκη.


Αυτό με έκανε να το επιλέξω για τον διαγωνισμό», εξηγεί ο Πάνος Μαραγκός.
 
Αυτό με έκανε να το επιλέξω για τον διαγωνισμό», εξηγεί ο Πάνος Μαραγκός.
«Αφορμή για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο σκίτσο ήταν το συνταρακτικό γεγονός του πνιγμού του μικρού Αϊλάν, του τρίχρονου προσφυγόπουλου, που είχε τότε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους φράχτες που ορθώνονταν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη διαδρομή των προσφύγων προς τη "Γη της Επαγγελίας" με ενέπνευσαν για τη δημιουργία του σκίτσου» επισημαίνει ο Π. Μαραγκός.

«Ηταν μια συγκυρία κατά την οποία ένα σκίτσο μπορούσε να ευαισθητοποιήσει και να περάσει μηνύματα διεθνώς. Και το μήνυμα αυτού του σκίτσου έχει να κάνει με την υποκρισία της Δύσης, η οποία εκθέτει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό για τον οποίο καμαρώνει».

Ο Πάνος Μαραγκός, ο οποίος έχει λάβει κατά το παρελθόν ακόμη μία τιμητική διάκριση από τον ΟΗΕ για τη δουλειά του, εξηγεί γιατί επέλεξε να διαγωνιστεί με τον «λαβύρινθο»: «Το συγκεκριμένο σκίτσο συνάντησε μεγάλη αποδοχή μετά τη δημοσίευσή του στο ?Εθνος της Κυριακής? και την αναπαραγωγή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η θετική αντίδραση του κόσμου λειτούργησε σαν πρόκριμα για να το επιλέξω».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
rovva@pegasus.gr


http://www.ethnos.gr/media/arthro/diakrisi_me_ti_sfragida_tou_oie_gia_ton_skitsografo_tou_ethnous-64320753/


Δεν υπάρχουν σχόλια: