Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΛΛΟΤΕ ...ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΤΟΤΕ






21 Σεπτεμβρίου 1956.


Ήταν εκείνης της μέρας το τελευταίο φως που είδαν στη ζωή τους. Όσο μπόρεσαν δηλαδή να δουν μέσα από τα κατάκλειστα, σιδερόφρακτα, κελιά των μελλοθανάτων ανάμεσα στο κτίριο της αγχόνης και στο μικρό κοιμητήριο των Κεντρικών Φυλακών της Λευκωσίας.


Τους πήγαν και τους τρεις σιδηροδέσμιους στην αγχόνη.


Και οι τρείς περήφανα τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο και μόλις τον ολοκλήρωναν, χωρίς ανάσα, τον ξανάρχιζαν ώσπου ο γδούπος της καταπακτής της αγχόνης έκοψε στη μέση την επανάληψη τού «και σαν πρώτ' ανδρειωμένη χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά»…!


Προτού χαράξει η αυγή, πριν από το χάραμα της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου 1956 τους κρέμασαν και έγιναν φως λαμπερό στον αγώνα του Κυπριακού Λαού για την λευτεριά.


Πριν το χάραμα οι Άγγλοι κουβάλησαν εκεί τον Παπάντωνη να τους ψάλλει μόνος συνοπτικά τη νεκρώσιμη ακολουθία. Πριν από το πρώτο φως τούς κατέβασαν στους τάφους της φυλακής. Τα φυλακισμένα μνήματα. Πρώτος δεξιά σε δίκλινος τάφο μαζί ο Ανδρέας Παναγίδης κι ο Μιχαήλ Κουτσόφτας, δίπλα ο Στέλιος Μαυρομμάτης ….


Ο Στέλιος Μαυρομμάτης ήταν 23 χρόνων, όταν θυσιάστηκε για την πατρίδα. Το χριστιανικό πνεύμα κυριαρχούσε στην ψυχή του. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του θρησκευτικού ιδρύματος του χωριού του, του Λάρνακα της Λαπήθου. Στις επιστολές, που έγραψε στις Κεντρικές Φυλακές, φαίνεται καθαρά η χριστιανική του πίστη.

Γράφει στον αδελφό του:

«Ο Χριστός μου δίνει δύναμη και θάρρος και έτσι μπορώ να τα αντιμετωπίσω όλα με πίστη και ελπίδα».

Προς τους γονείς και τα αδέλφια του γράφει:

«Αισθάνομαι τον εαυτό μου ισχυρόν και γαλήνιον, γιατί έχω τον Χριστό μέσα μου και είμαι βέβαιος πως θα με βοηθήσει μέχρι τέλους. Η τελευταία μου επιθυμία που ζητώ από σας είναι: Να σταθείτε ψύχραιμοι μέχρι τέλους και να προσεύχεστε για μένα. Δεν θέλω ούτε μοιρολόγια ούτε θρήνους παρά μόνο να ευχαριστείτε και να δοξάζετε το Θεό, που με αγάπησε και θέλησε να με πάρει κοντά του».

Στις 20.9.56, παραμονή του θανάτου του λέει στους γονείς του:

«Να είσθε περήφανοι που πάω για την Πατρίδα. Τούτος ο σταυρός που φορώ, μου δίνει θάρρος. Δεν φοβάμαι το θάνατο».

Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας απαγχονίστηκε στην ηλικία των 21 χρόνων, ύστερα από μεγάλη προσφορά στον Αγώνα. Στη μητέρα του είπε κάποτε: «Για την ελευθερία της Κύπρου μας όλοι ανοίξαμε τα στήθη, μητέρα». Μετά την καταδίκη του της έγραφε από τις Κεντρικές Φυλακές:

«Έχουμε τις ελπίδες μας στον Πανάγαθον Θεόν και πιστεύομεν ότι θα βοηθήσει κι εσάς κι εμάς. Να έχετε όλοι πίστη στον Άγιο Θεό, για να σας βοηθήσει να σταθείτε σαν Ελληνίδες μητέρες... Προσεύχομαι στην Υπεραγιαν Θεοτοκον να σας δώσει θάρρος και ψυχραιμίαν, γιατί και Εκείνη έχασε τον Υιόν της. Ο Χριστός σταυρώθηκε, για να μας απαλλάξει από τα δεσμά, από την αδικιαν και από τον φόβον του θανάτου... Γιατί φοβάσθε, αφού πιστεύουμε στο αληθινό φως;».

Σε άλλη επιστολή γράφει στη μητέρα και στα αδέλφια του:

«Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τον θάνατο, αφού πιστεύομε στο αληθινό φως. Απ’ την στιγμή που άκουσα την ώρα της εκτελέσεως μας νιώθω την ψυχή μου να είναι γεμάτη από μια αληθινή χαρά».

Ο Ανδρέας Παναγίδης, παντρεμένος με τρία παιδιά, απαγχονίστηκε προτού συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας του. Ο τρόπος, με τον οποίο αντιμετώπισε την καταδίκη του σε θάνατο, δείχνει μια γενναία ψυχή, που πίστευε ακράδαντα στη μεταθανάτια ζωή.

Στον αδερφό του έγραψε από το κελλί των Κεντρικών Φυλακών:

«Αυτά τα κελλιά, που άλλοτε ήσαν κελλιά της φρίκης και του τρόμου, είναι τώρα κελλιά λαμπερά χαράς και υπερηφάνειας».

Το κείμενο αυτό μας θυμίζει το πνεύμα των χριστιανών μαρτύρων.

Σ' επιστολή που έγραψε στα πεθερικά και στους κουνιάδους του, λέει:

«Ο Χριστός είναι πάντα συντροφιά στα κελιά μας. Ο Χριστός μάς γεμίζει την καρδιά με αληθινή χαρά. Παρακαλούμε τον Θεό να μας σώσει όχι το σώμα, αλλά την ψυχή».

Στον πατέρα του γράφει:

«Αφού είμαστε χριστιανοί, πιστεύουμε στην Ουράνια Βασιλεία και δεν πρέπει να μας φοβίζει ο θάνατος... Να μην αφήσετε τη λύπη να σας κυριεύσει. Αναζητήσατε παρηγοριά στην προσευχή και η θλίψη σας θα σβήσει χωρίς να το καταλάβετε».

Πηγές:

http://ermis.lib.ucy.ac.cy/gsdl/cgi-bin/library.exe?e=d-00000-00---0eokabook--00-0--...-10-0---0---0prompt-10---4-------0-0l--11-en-50---20-home---00-0-1-00-11-1-0utfZz-8-10&cl=CL2.16&d=HASH07227acbd8b28a0bf34186.4.1&gt=1

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/09/2191956.html




ΚΑΙ ΤΩΡΑ



ΤΡΙΚΟΥΒΕΡΤΟΣ ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ


Ο κύπριος Πρόεδρος κατηγορεί τους Οικολόγους για διαρροή εγγράφων που τον εμφανίζουν να ανασταίνει το Σχέδιο Ανάν



Καβγάς τρικούβερτος ξέσπασε στη Λευκωσία μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του κόμματος των Οικολόγων σχετικά με τη διαρροή των εγγράφων που περιλαμβάνουν τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το περιουσιακό.

Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι έχει σημαδέψει τα έγγραφα που έδωσε στα κόμματα και ότι η διαρροή έχει γίνει από το Κίνημα των Οικολόγων. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας υπήρξε ένταση λόγω των διαρροών που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται και από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, από κόμματα, καθώς και πολιτικούς ότι υιοθετεί καταστροφική πορεία στο Κυπριακό.

Ήταν χαρακτηριστική επί τούτου η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη ότι το ζητούμενο δεν είναι να εξευρεθεί κοινή φωνή στο Εθνικό, διότι, όπως τόνισε, πώς να εξευρεθεί κοινή φωνή όταν ο Πρόεδρος υποβάλλει προτάσεις που οδηγούν στην καταστροφή;


Προσεγγίζεται η τουρκική λογική

Οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια στο εδαφικό, θεωρητικά δίδουν τον πρώτο λόγο στους ελληνοκύπριους πρόσφυγες για τη διαχείριση της περιουσίας τους στα κατεχόμενα, όμως μέσα από κριτήρια που τίθενται και άλλους μηχανισμούς, τον πρώτο λόγο έχουν οι Τουρκοκύπριοι και έποικοι σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών, οι οποίοι ονομάζονται πλέον χρήστες.

Οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια είναι ενταγμένες στο πνεύμα και στο γράμμα του Σχεδίου Ανάν και στο σημείο αυτό έχει γίνει έντονη κριτική από τους Οικολόγους και από τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος υποστήριξε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι οι ελληνοκύπριοι πρόσφυγες χάνουν το δικαίωμα να έχουν τον πρώτο λόγο στην αποκατάσταση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα. Οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια δεν επιτρέπουν στην πράξη την επιστροφή των ελληνοκυπρίων προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ενώ επιτρέπουν στους Τουρκοκύπριους και στους εποίκους, οι οποίοι θα νομιμοποιηθούν, να έχουν πλειοψηφία επί του εδάφους και του πληθυσμού.

Η φόρμουλα αυτή συγκλίνει με την τουρκική περί διζωνικής θέση, ότι στον βορρά θα πρέπει το τουρκικό στοιχείο να έχει την πλειοψηφία και στο έδαφος και στον πληθυσμό. Πρόκειται για μια μορφή διχοτόμησης.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι κατηγορείται πλέον ότι δεν οδηγεί με τους χειρισμούς του τα πράγματα σε λύση, αλλά προς τη διχοτόμηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις της στο εδαφικό καταργεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των προσφύγων και το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, κατηγορεί όσους διαφωνούν με τον Πρόεδρο ότι δαιμονοποιούν τις προτάσεις του Χριστόφια.

Πηγή: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59066&colid=&catid=48&dt=2010-09-19%200:0:0






ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: