Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Αθήνα-Ματαιώθηκε η επίσκεψη της Οργάνωσης "Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας" στην Κωνσταντινούπολη

Με την τέλεση θείας λειτουργίας στους Κήπους του Εβρου, έληξε τελικά η προσπάθεια της Οργάνωσης "Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας", να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να τελέσει εκεί θεία λειτουργία.

Η επίσκεψη ματαιώθηκε χθες το απόγευμα, όταν ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Κρις Σπύρου, έλαβε επιστολή από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε, ότι δεν θα επέτρεπε την επίσκεψη και την τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας τις προθέσεις των μελών της οργάνωσης ως προκλητικές.

Κατόπιν αυτού, τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της "Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας" αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Πόλη, προκειμένου να μη δώσουν την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι η προσευχή συνιστά πρόκληση και μπορεί να βλάπτει την ακεραιότητα της χώρας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρου, το θέμα θα αναλάβουν τώρα οι νομικοί σύμβουλοι της Οργάνωσης. "Το επόμενο ραντεβού, είπε, θα είναι στο Στρασβούργο και στο αρμόδιο δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=11459






Αργά χτες τη νύχτα έγινε γνωστό ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα προσπάθεια ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου για τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία. Τη ματαίωση ανακοίνωσε με δήλωση του ο Σπύρου προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Σε σχετικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο ανέφερε πως σε δήλωση που έκανε ο κ. Σπύρου στην Αλεξανδρούπολη, από όπου το πρωί θα ξεκινούσε το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, είπε πως έλαβε "από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική". Ο Σπύρου είπε πως "το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία" και ότι εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει σήμερα ότι σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο σύμβουλος του Σπύρου, Αθανάσιος Μπακόλας είπε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Άγκυρα Χασάν Γκιογούς.

Πριν από την εξέλιξη αυτή, ο Σπύρου μίλησε χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, είπε "θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσει για ποιο λόγο αντιμετωπίζω διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα. Ο Σπύρου υποστήριξε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2006 ο Πάπας είχε επισκεφθεί και την Αγία Σοφία, όπου είχε προσευχηθεί.

Χτες ο τούρκος υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε δηλώσει ότι δεν θα δοθεί άδεια για λειτουργία στην Αγία Σοφία.

Σχετικές δηλώσεις έκανε χτες και ο διευθυντής του μουσείου του Τόπκαπι, ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί ο οποίος είπε πως "η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ως έχει" και ότι "κανείς δεν μπορεί να μπει στο μουσείο της Αγίας Σοφίας δίχως εισιτήριο".

Σημειώνεται ότι αργά χτες το απόγευμα ομάδα τούρκων ακροδεξιών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία. Περίπου 250 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τη λειτουργία που επρόκειτο να τελεστεί σήμερα.

του ανταποκριτή ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Αμπατζή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=11452

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως ακριβώς και στην ταινία «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» με τον Βιτόριο Γκάσμαν,

Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία του Chris Σπύρου και του ιερέα – απόγονου του Θ. Κολοκοτρώνη – που σχεδίαζε να λειτουργήσει στο «Μουσείο Αγία Σοφία» Κωνσταντινούπολης (μουσείο από το 1923 – τζαμί από το 1453 έως το 1923 και εκκλησία μέχρι το 1453).

Τώρα για τα υπολείμματα της μεγάλης στρατιάς των Σταυροφόρων που «θα έπαιρναν την Πόλη και την Αγιά Σοφιά»,

Μπήκαν τα πούλμαν των «προσκυνητών» στην Τουρκία, πήγαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη, κανένας από τους προσκυνητές δεν βρήκε δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Πόλης (σύμπτωση!), και κατά ομάδες αφού αγόρασαν εισιτήρια εισόδου στο «Μουσείο Αγία Σοφία», μπήκαν λίγοι λίγοι και πειθαρχημένοι και ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, τηρούντες τους νόμους της Τουρκίας, χωρίς να προκαλούν.
Στη συνέχεια επέστρεψαν αυθημερόν στην Αλεξανδρούπολη για να κοιμηθούν, και εκεί παραμένουν, για να μην επιστρέψουν αμέσως στα σπίτια τους και δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Παραδέχτηκε κάποιος ότι έκανε σφάλμα και ότι υποτίμησε τη νοημοσύνη και την αντίδραση των υπευθύνων (Τουρκικού Κράτους – Πατριάρχη κλπ που θα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση από την πρωτοφανή αυτή ενέργεια); Φυσικά όχι!

Παραδέχτηκε ποτέ ο Ιωαννίδης ότι έκανε σφάλμα που έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974 για να ανατρέψει το Μακάριο, προκαλώντας την τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού, και επέμενε ότι θα νικούσαμε τους Τούρκους και θα πετύχαινε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα; Όχι.

Τώρα, ο αρμόδιος λέει: «Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας και θα κερδίσουμε».

Έχουν λογική αυτά;

Για να προσφύγει κάποιος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) πρέπει να έχει εξαντλήσει όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας του συγκεκριμένου κράτους (Τουρκία) προσφεύγοντας κατά πράξης της εν λόγω χώρας. Δηλαδή να πάει ο οργανωτής (της εκδρομής για λειτουργία στην Αγία Σοφία)να ασκήσει προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κωνσταντινούπολης ή Άγκυρας, να περιμένει να εκδικαστεί σε 4-5 χρόνια, να κάνει έφεση, να κάνει αναίρεση, και μετά από 10-12 χρόνια να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά των παραπάνω τελεσίδικων πλέον απορριπτικών αποφάσεων των δικαστηρίων της Τουρκίας. Και τι απόφαση θα βγάλει τότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Μάλλον την ίδια με αυτή που εξέδωσε σε αντίστοιχη προσφυγή Τούρκων που ήθελαν να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία αλλά ως «τζαμι»;

Φυσικά αυτά δεν τα δέχονται οι «επίδοξοι» Σταυροφόροι μας που σχεδίαζαν λειτουργία στο «Μουσείο της Αγίας Σοφίας» που τώρα παίζουν τάβλι στο ξενοδοχείο τους στην Αλεξανδρούπολη, επειδή «εμείς είμαστε απόγονοι του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» κλπ.