Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΛΑΙΛΑΠΑ


Yπό κανονικές συνθήκες το άρθρο αυτό λόγω τέλους καλοκαιριού θα έπρεπε να περιέχει ευχές για καλό Φθινόπωρο. Δυστυχώς όμως με τις εξελίξεις να τρέχουν και καθη­μερινά να μαθαίνουμε ότι οι συντάξεις και οι μισθοί είναι κυριολεκτικά στον αέρα και ότι κατακτήσεις ετών καταρ­γούνται εν μία νυκτί, το μόνο που μπορούμε να σας ευ­χηθούμε είναι να έχετε καλή δύναμη και καλό κουράγιο.


Να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι μέσα στο 2011 θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τις επικουρικές μας συντάξεις τις οποίες η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να καταργήσει. Σε αυτή δε την περίπτωση η τρόικα δεν έχει ανακατευτεί. Η μέθοδος δε και ο τρόπος είναι συγκεκριμένος. Θα ξεκινήσουν με αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητος των επικουρικών ταμείων (συμπεριλαμβανομένου και του ΕΤΕΑΜ). Μόλις βγουν τα αποτελέσματα, όσα ταμεία είναι βιώσιμα (;) θα εξακολουθήσουν να χορηγούν συντάξεις. Για τα υπόλοιπα η κυβέρνηση δεν θα εγγυηθεί την ομαλή καταβολή των συντάξεων όπως γίνεται μέχρι σήμερα και θα σταματήσει η χορήγηση των συντάξεων. Αυτό εί­ναι λοιπόν το «μεγαλοφυές σχέδιο» της κυβέρνησης η οποία κατά τα άλλα ήρθε στην εξουσία με το σλόγκαν «χρήματα υπάρχουν για να τα μοιράσουμε στο λαό».


Μέσα στα προβληματικά ταμεία είναι και το Ε.Τ.Ε.Α.Μ. για το οποίο τα χρήματα τα οποία είχαν προβλεφθεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία και την λειτουργία του ουδέποτε του δόθηκαν σαν κεφάλαιο, άλλα χρησιμοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για πληρωμή των κύριων συντάξεων του ΙΚΑ. Έτσι το κράτος δημιούργησε ένα εν τη γενέσει του ελλειμματικό και θνησιγενές ταμείο το οποίο υποτίθεται ότι θα κάλυπτε τα ελλείμματα των προβληματικών επικουρικών ταμείων που θα ενσωματωνόντουσαν σε αυτό με αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο προσανατολίζεται ουσιαστικά σε επιλεγμένη στάση πληρωμών με το να άρει την εγγύηση για την συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων.


Όμως ένα κράτος μόνο όταν πτωχεύσει κάνει στάση πληρωμών και η στάση αυτή αφορά το σύνολο των υποχρεώσεων του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχει προς τις τράπεζες και τους πάσης φύσεως δανειστές του.


Δεν μπορεί επιλεκτικά να αρνείται την καταβολή των συντάξεων, όταν μάλιστα εργα­ζόμενοι και εργοδότες έχουν επί σειρά ετών καταβάλει εισφορές οι οποίες μάλιστα έχουν φορολογηθεί. Και μην μας πουν ότι οι ΔΕΚΟ και οι Οργανισμοί οφείλουν στα ταμεία γιατί αυτό έγινε με την ανοχή αν όχι με την σύμφωνη γνώμη και την κάλυψη όλων των κυβερ­νήσεων. Διαφορετικά οι φυλακές έπρεπε να είναι γεμάτες από διοικητές οργανισμών που οι ίδιοι διόριζαν. Για του λόγου δε το αληθές το άρθρο του νόμου Ρέπα-Σπυρόπουλου το 2004 προέβλεπε την απαλλαγή όλων των διοικητών των Οργανισμών από κάθε ποινική ή αστική ευθύνη για χρέη των οργανισμών σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο που προήρθαν από την δική τους διαχείριση.

Εδώ λοιπόν παρόλες τις εξώφθαλμες ευθύνες του κράτους, έχουμε συνεχείς αντισυνταγματικές πράξεις, δεδομένου ότι το Σύνταγμα εγγυάται την καταβο­λή μισθών και συντάξεων. Οι δε λόγοι «δημόσιας ωφέλειας» που συνεχώς επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι πάπλωμα για να καλύπτει τις κάθε είδους παρανομίες που εισηγείται ή δεν εισηγείται η τρόικα και εκτελεί με ζήλο η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση.


Ούτε μπορεί να ζητάς συνεχώς θυσίες από εργα­ζομένους και συνταξιούχους όταν οι ίδιοι άνθρωποι που φέρουν τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κα­τάσταση των ταμείων βρίσκονται και σήμερα σε κυ­βερνητικές θέσεις-κλειδιά (βλέπε Ρέπας υπουργός, Σπυρόπουλος διοικητής του ΙΚΑ).


Έτσι λοιπόν από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει όλα το Δ.Σ. των σωματείων των εργαζομένων και συνταξιούχων να συσκεφθούν με νομικούς και κα­θηγητές πανεπιστημίου, προκειμένου να αποφα­σίσουν τον τρόπο δράσης μέσα από δικαστικούς και άλλους αγώνες. Στόχος όλων, μισθωτών και συνταξιούχων θα πρέπει να είναι το πώς θα πάρουμε πίσω τα δώρα και τα επιδόματα άδειας που η κυβέρνηση αυθαίρετα κατάργησε, πως θα ματαιώσουμε τον νέο ΛΑΦΚΑ και θα περιφρουρήσουμε τις επικουρικές μας συντάξεις που η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση τους.


Για όλα αυτά θα πρέπει μισθωτοί και συνταξιούχοι να είμα­στε ενωμένοι σαν μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.

Απόσπασμα από άρθρο του κ. Η. Ευσταθίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: