Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Για μια νέα πορεία






Του ΒΑΣΟΥ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ


Έχει περιθωριοποιηθεί η ουσία του Κυπριακού (η κατοχική) και η Τουρκία διασφαλίζει αποενοχοποίηση ως τρίτος αμέτοχος παράγων.

Καμιά καταγγελία στα διεθνή βήματα για την κατοχή, τον εποικισμό, που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων θεωρούν το δορυφορικό καθεστώς ως νομικώς μη υπαρκτό και την Τουρκία ως υπεύθυνη για τις παραβιάσεις στα κατεχόμενα.

Ενώ όλοι παραδεχόμεθα ότι οι διάφορες τουρκοκυπριακές ηγεσίες ποδηγετούνται ασφυκτικά από την Άγκυρα, πώς αναμένουμε ότι με παραχωρήσεις προς τους Τουρκοκύπριους θα διαφοροποιήσουμε τη στάση της Τουρκίας, όταν ο Νταβούτογλου με ωμότητα διακηρύττει ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις για υλοποίηση των σχεδιασμών της να αποβεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια;

Το Κυπριακό πρέπει να προβληθεί πάνω στην ουσιαστική του βάση και η Τουρκία να καταγγελθεί για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα.

Μόνο έτσι θα διασφαλίζουμε συμμάχους γιατί δεν υπάρχει αλληλεγγύη σε ανύπαρκτο αγώνα. Ακόμα και στις ΗΠΑ βουλευτές εγείρουν το θέμα πάνω στη βάση της κατοχής.

Να μελετήσουμε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και να καθορίσουμε πάνω σε αυτή τη βάση στρατηγική χωρίς ευσεβοποθισμούς και χωρίς υπερβολές.

Απαραίτητη μια κοινή εθνική στρατηγική με την Ελλάδα, γιατί πέραν της εθνικής ταύτισης τα συμφέροντα είναι κοινά και οι κίνδυνοι είναι κοινοί.

Ανεξαρτήτως των διαφορών αναφορικά με τη μορφή λύσης και τη διάγνωση των τουρκικών προθέσεων, θα μπορούσαμε τουλάχιστον να αναλάβουμε κοινή δράση, με βάση την καταγγελία της κατοχής και του εποικισμού, στα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα, και τη διαπίστωση ότι δυστυχώς οι Τουρκοκύπριοι είναι χωρίς φωνή.

Να υπερασπισθούμε την κυριαρχία της κυπριακής κυβέρνησης και να εμμείνουμε σε λύση στη βάση του ανακοινωθέντος του ΕΣ. Του 2009.

Του ΒΑΣΟΥ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

Πηγή:
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=59064&colid=37&catid=48&dt=2010-09-19&search=%E3%E9%E1+%EC%E9%E1+%ED%E5%E1+%F0%EF%F1%E5%E9%E1

Δεν υπάρχουν σχόλια: