Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι αρχαίοι πήγαιναν... σινεμά!




Οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν... πρώιμης μορ­φής κινηματογράφο, συμφωνά με Αυστριακούς και Βρετανούς ερευνητές, που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα αρχαία ευρήματα. Τα σχέδια πάνω σε χαραγμένους βράχους χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού και βρέ­θηκαν σε απομονωμένες, δύσβατες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

Τα "καλλιτεχνήματα" πάνω στους βράχους ήταν παραπάνω από απλές εικόνες, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστη­μίου Cambridge αλλά και του πανεπιστημίου Sankt Poelten's Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αυστρία.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Frederick Baker του Μουσείου Αρχαιολο­γίας και Ανθρωπολογίας του Πα­νεπιστημίου Cambridge: "Τα σχέ­δια στους βράχους, κατά τη γνώ­μη μας, δεν είναι απλώς εικόνες, αλλά μέρος μιας οπτικοακου­στικής παράστασης. Μπορεί να μην υπήρχε η δυνατότητα για κι­νούμενες εικόνες, αλλά η αλλη­λουχία των εικόνων δημιουρ­γούσε μια δραματουργία. Αυτό δεν ήταν απλώς προς τέρψιν των ματιών αλλά... και των αυτιών, αφού αυτά τα χαραγμένα σε βράχους σχέδια συνήθως εντο­πίζονται σε τοποθεσίες με συγ­κεκριμένη ηχώ".

ΣΥΜΦΩΝΑ με το παραπάνω σκεπτικό, τα σχέδια δεν ήταν στατικές εικόνες, αλλά εικόνες που δημιουργούσαν μια ιστορία στο μυαλό του θεατή. Το γεγο­νός ότι επιλέγονταν περιοχές με συγκεκριμένη "ακουστική", συνηγορεί ακόμη περισσότερο στο ότι η δραστηριότητα αυτή των αρχαίων προσιδίαζε αρκε­τά σ' έναν πρώτης μορφής κι­νηματογράφο.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ του Πανεπιστη­μίου Cambridge και του Πανεπι­στημίου Sankt Poelten's Εφαρ­μοσμένων Επιστημών στην Αυστρία συνεργάζονται αυτή την περίοδο με το Bauxaus Πανεπιστήμιο της Βαϊμάρης, εγκαινιάζοντας ένα project "Προϊστορικής Εικόνας". Σκοπός του project είναι να αναδημιουργήσουν τα "φιλμ", χρησιμοποιώντας τεχνολογίες υπολογιστών, ώστε να συγκεκριμε­νοποιήσουν τη διαδοχή των εικόνων και να "ζωντανέψουν" την εικόνα, σαν να επρόκειτο για καρτούν.



ΟΙ "ΤΑΙΝΙΕΣ", που χρονολο­γούνται ανάμεσα στο 4000 και το 1000 π.Χ., συχνά απεικονίζουν καβγάδες, χορό, κυνήγι, αλλά, κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν δείχνουν θανάτους και σπανίως πορτρέτα γυναικών.

ΤΟ PROJECT λαμβάνει χώρα στη Valcamonica, στη βορειότερη περιοχή της Λομβαρδίας, όπου εντοπίζονται πάρα πολλά -περί­που 100.000- σχέδια χαραγμέ­να σε βράχους.

Πηγή:

kοσμοmedia - Βαλια Σκούρα

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

¨Όταν ο άνθρωπος πουλάει τη σοβαρότητά του για μια χούφτα δημοσιότητα !!!!

δραματουργία (;;;;;);;;;; μα για να δημιουργηθεί «δραματουργία» χρειάζεται δείκτης νοημοσύνης και του δημιουργού και των αποδεκτών . Το 4000 π.Χ μωρέ αθεόφοβοι Πανεπιστημιακοί ;;

ΚΜ "