Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακυκλώστε τις παλιές συσκευές και σώστε το περιβάλλον







Στους δήμους

υπάρχουν ειδικά σημεία συλλογής

των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών


ΠΩΣ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ» κανείς to iPhone όταν γεράσει; Και αντιστοίχως το PlayStation, το πλυντήριο πιάτων και την... ψηφιακή τηλεόραση; Με άλλα λόγια, πως ανακυκλώνουμε ή πού πετάμε όλα τα πρώην γυαλι­στερά πονήματα της τεχνολογίας, τα οποία δεν χρειαζόμαστε πια ή τα οποία άγγιξαν πλέον την ημερομη­νία λήξεως τους; Διότι μπορεί να μας εξυπηρετούν και να μας διασκεδάζουν, φτάνει όμως η στιγμή εκείνη που πρέπει να αντικαταστα­θούν. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο έχουμε όχι μία, αλλά τρεις λύσεις στη διάθεση μας.

Η εταιρία Ανακύκλωση Συσκευ­ών Α.Ε, αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστή­ματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες της χώ­ρας, η συγκεκριμένη εταιρία συλλέ­γει τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τον ανακυκλώνει. Στους δήμους υπάρχουν ειδικά σημεία συλλογής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Αρκεί να έρθει ο ενδιαφερόμενος σε επαφή με το δήμο στον οποίο διαμένει ή να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρίας (www.electrocycle.gr) και θα βρει τα σημεία στα οποία υπάρ­χουν οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Εάν όμως το... τεχνολογικό πόνημα που επιθυμείτε να ανακυκλώσετε είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος, για παράδειγμα ένα ψυγείο, τότε ο δή­μος μπορεί να στείλει ειδικό όχημα να το παραλάβει.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι βαρεθή­κατε το PlayStation 2 που έχετε και επιθυμείτε να αποκτήσετε το νεό­τερο Playstation 3 ή ακόμη και το αντίπαλο δέος, το ΧΒΟΧ360. Αντί να «πετάξετε» το πρώτο και κατόπιν να πληρώσετε στη λιανική τιμή του το δεύτερο, μπορείτε να προβείτε σε κάποια ανταλλαγή. Οι Θανάσης Δεμίρης, Τάσος Κυριακόγκωνας και Γιάννης Χρυσοχόου είναι τρεις πρώην συμφοιτητές στην Αγγλία, οι οποίοι είναι οι ιδιοκτήτες του Electronics Xchange, γνωστού και ως elx. Πρόκειται για ένα άκρως πρωτότυπο, για τα ελληνικά δε­δομένα, ηλεκτρονικό κατάστημα. Εκεί μπορείτε να πουλήσετε παλιά gadgets, να αγοράσετε κάποια σε καλές τιμές, καθώς και να τα ανταλ­λάξετε. Και εδώ ακριβώς έγκειται η πρωτοτυπία rou όλου θέματος. Γιατί το να πούλησα ή να αγοράσει κάποιος ένα ηλεκτρονικό προϊόν δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο. Η έννοια της ανταλλαγής όμως αποτελεί μια νέα εισαγωγή για τα δεδομένα τπς εγχώριας αγοράς. Το μόνο πρόβλημα, όπως λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κυριακόγκωνας, «είναι η ίδια η περιοχή, καθώς τώρα πια οι πελάτες μας φοβούνται να επι­σκεφθούν τα Εξάρχεια όταν... πέσει ο ήλιος. Οι τιμές μας, πάντως, είναι καλές. Ενώ με την ανταλλαγή ο πε­λάτης βγαίνει πάντα κερδισμένος, ειδικά τώρα, στην περίοδο οικονο­μικής κρίσης που διανύουμε». Το κατάστημα βρίσκεται στα Εξάρχεια, Σολωμού 24 (210 3809838), ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και την ηλεκτρονική διεύθυνση www.elx.gr Οι τιμές των παιχνιδιών ξεκινούν από €4 (για pc) και €7 (για ps3). Εκτός από κάποια καταστήματα ή παλαιοπώλες, που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τα παλιά σας ηλεκτρονικά προϊό­ντα, υπάρχει και η πιθανότητα να βρείτε κάποιον ενδιαφερόμενο μέσω Διαδικτύου. Σε ιστοσελίδες δημοπρασιών, όπως η eBay, πραγ­ματοποιούνται αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών προϊόντων.

ΑΡ. ΝΤΑΡΑΔΗΜΟΥ

To ταξίδι των... σκουπιδιών

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ pc -και τα άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα- δεν είναι τόσο «αθώο» όσο μπορεί να νο­μίζουμε. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί ουσίες τοξικές, όπως ο μόλυβδος, το βάριο, το κάδμιο και ο φώσφο­ρος, μεταξύ άλλων, συνεπώς δεν πρέπει να καταλήγει στις συνηθισμένες χωματερές. Το επικίνδυνο πλέον ηλεκτρονικό απόβλητο χρειάζεται ανακύκλωση αυστη­ρών προδιαγραφών και για το λόγο αυτό η εργασία της Ανακύκλωση Α.Ε. και των δήμων είναι σημαντική.

Αυτό πάντως που προκύπτει για τη διαδρομή των ηλεκτρονικών απορριμμάτων παγκοσμίως είναι ότι οι ανεπτυγμένες χώρες αντί να τα διαχειριστούν οι ίδιες, τα... στέλνουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στον αποκαλούμενο Τρίτο Κόσμο. Σε χώρες όπως η Γκάνα, καθώς και σε άλλες αφρικανικές και ασιατικές χώρες, ακόμη και στην Κίνα υπάρχουν τεράστια ψηφιακά νε­κροταφεία, στα οποία καταλήγουν τα ηλεκτρονικά απορρίμματα του Δυτικού Κόσμου.

Πηγή:

Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

1 σχόλιο:

Κώστας Σκ είπε...

κ.Κώστα πολύ καλό τό αρθρο σου!
Με την ευκαιρία να πώ πως ασχολούμαι απο 1-12-10 επαγγελματικά με την ανακυκλωση συσκευών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών.(ΑΗΗΕ)
Κάθε ενδιαφερόμενος να αποσύρει καποια ογκώδη ηλεκτρική συσκευή (ψυγείο-κουζίνα κλπ)μπορεί να μας καλεί στό τηλέφωνο 210 8064402 ώστε να κλειστεί ραντεβού για τήν ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ απο συνεργείο μας και μεταφορά πρός ανακύκλωση.Είμαστε η μόνοι που μπορούμε ,χωρίς χρέωση φυσικά ,να παραλάβουμε τήν συσκευή σας απο τόν χώρο σας και να τήν πάμε για ανακύκλωση.Εχουμε άδεια συλλογής και μεταφοράς και σύμβαση με τήν εταιρεία ανακύκλωσης συσκευών.
ευχαριστώ
www.free-recycle.gr (υπο κατασκευή)
τηλ . 2108064402