Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Όταν ο Φαρούκ γνώρισε τη Φρειδερίκη



Όταν ο Φαρούκ γνώρισε τη Φρειδερίκη
Ροζ αποκαλύψεις στη μεταπολεμική εποχή
Η προσωπική ζωή εξεχόντων προσωπικοτήτων στη δίνη του πολέμου, καθώς και τα παρ' ολίγο διπλωματικά επεισόδια που προέκυψαν, "αποκαλύπτονται" μετά τη νίκη των Συμμάχων καθώς βγαίνουν έτσι στη φόρα "τα άπλυτα" προσώπων για τα οποία οι προηγούμενες πολιτικές περιστάσεις επέβαλλαν απόλυτο σεβασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακάτω ιστορία, βασισμένη σε διήγηση ανθρώπου του παλατιού και δημοσίευμα του περιοδικού LIFE.



Καλοκαίρι του 1941, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' με την κυβέρνηση του είχαν διαφύγει από διμήνου στο Κάιρο. Εκεί βρισκόταν και ο διάδοχος Παύλος με τη σύζυγο του Φρειδερίκη και τα τρία τους παιδιά, τη Σοφία, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Διέμεναν σε αριστοκρατικό προάστιο, δίπλα στις όχθες του Νείλου, στην πολυτελή βίλα «Μόνα Χάουζ», με τά οκτώ δωμάτια, τον μεγάλο κήπο και με γείτονες Βρετανούς διπλωμάτες και πλούσιους Αιγυπτίους. Τη βίλα είχε νοικιάσει ο υποδιευθυντής της Ειδικής Ασφαλείας, αντισυνταγματάρχης Μπαηλάκης, μετά από εντολή του υπουργού Ασφαλείας Κωνσταντίνου Μανιαδάκη. Ο Παύλος κι η Φρειδερίκη είχαν αναπτύξει κοινωνικές σχέσεις με γείτονες, όπως ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σίρι Πασάς, με τη σύζυγο του οποίου η Φρειδερίκη περνούσε αρκετές ώρες της ημέρας.
Ένα βράδυ, ο Παύλος και η Φρειδερίκη ήταν καλεσμένοι σε δείπνο στο σπίτι του πρωθυπουργού. Υψηλοί καλεσμένοι της βραδιάς ο βασιλιάς Φαρούκ Α' με τη βασίλισσα Φαρίντα. Όπως απαιτούσε το έθιμο, οι μουσουλμάνες γυναίκες των καλεσμένων είχαν συγκεντρωθεί στο πάνω πάτωμα της πολυτελούς έπαυλης, μακριά από τους άνδρες, που είχαν καθίσει γύρω απ' τα τραπέζια στον κήπο.

 Φαρούκ και Φαρίντα

Στη διάρκεια του δείπνου, η Φρειδερίκη ειδοποιήθηκε πως η σύζυγος του Φαρούκ, η Φαρίντα, βρισκόταν σε ένα απ' τα δωμάτια και θα χαιρόταν πολύ να τη δει, μια και η θρησκεία της της απαγόρευε να εμφανισθεί· στο δείπνο μαζί με τον σύζυγο της. Η Φρειδερίκη ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και πήγε να τη συναντήσει. Τη βρήκε σ' ένα μικρό μπουντουάρ, όπου οι δυο γυναίκες κάθισαν κοντά στο παράθυρο κουβεντιάζοντας, καπνίζοντας και παρατηρώντας τους ανθρώπους που πήγαινοέρχονταν στον κήπο. Ξαφνικά, μία από τις κυρίες επί των Τιμών της Φαρίντα μπήκε βιαστικά στο δωμάτιο και ανήγγειλε πως ανεβαίνει τις σκάλες ο βασιλιάς Φαρούκ.
«Δεν θέλει να καπνίζω, τι να κάνω τώρα;» ψιθύρισε πανικόβλητη η Φαρίντα. Η Φρειδερίκη άρπαξε το τασάκι και το πέταξε από το παράθυρο, ενώ η Φαρίντα είχε γεμίσει στάχτες τα δάχτυλα και το στόμα της. Η πόρτα άνοιξε και εμφανίσθηκε ο Φαρούκ, με τη μεγαλόπρεπη στολή του, τα πολλά παράσημα και τα πολύχρωμα διακριτικά. Αυτοσυστήθηκε στη Φρειδερίκη με περισσή ευγένεια, ενώ ταυτοχρόνως έστρεψε το βλέμμα του αυστηρά στη Φαρίντα, η οποία έλαβε αμέσως το ...μήνυμα. Η Φαρίντα καληνύχτισε χαμηλόφωνα τη Φρειδερίκη και, χωρίς να δείξει προσβεβλημένη ή ταπεινωμένη, εξαφανίστηκε βιαστικά, κλείνοντας πίσω της την πόρτα.

Ο διάδοχος Παύλος και η Φρειδερίκη με αξιωματικούς του "Θεμιστοκλής" στην Αλεξάνδρεια, Φθινόπωρο 1944

Διπλωματική απάντηση

Ο Φαρούκ άρχισε να πηγαίνει από πορτατίφ σε πορτατίφ και να σβήνει τα φώτα. Η Φρειδερίκη με τη ματιά της να τον ακολουθεί, καθισμένη στην πολυθρόνα, περίμενε να δει πού το πάει ο ερωτύλος Αιγύπτιος βασιλιάς. Εκείνος έγειρε από πάνω της και της ψιθύρισε στο αφτί: «Μου αρέσουν οι όμορφες γυναίκες». «Αυτό είναι πολύ ωραίο», απάντησε εκείνη. Ο Φαρούκ ανασηκώθηκε, πλησίασε στο παράθυρο κι έδειξε τον κόσμο που κυκλοφορούσε στον κήπο: «Βλέπετε αυτά τα κορίτσια εκεί κάτω;» έκανε. «Τα περισσότερα τα γνωρίζω». Πρόφερε τη λέξη «γνωρίζω» με τρόπο, ώστε να μην αφήνει καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε. Η Φρειδερίκη δεν είπε τίποτε και εξακολούθησε να είναι απαθής. Εκείνος, θαμπωμένος από την ομορφιά της, παραμερίζοντας ντροπές και ενδοιασμούς, πέρασε το χέρι του γύρω από τους ώμους της. Η σκέψη που της ήρθε αμέσως ήταν τι θα συνέβαινε αν του έδινε ένα χαστούκι. Το ενδεχόμενο διπλωματικών επεισοδίων και διεθνών περιπλοκών πρόβαλε μπροστά της. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε επισφαλή την παραμονή και φιλοξενία της οικογενείας της στην Αίγυπτο. Και ξαφνικά της ήρθε μια ιδέα για να ξεφύγει από την ερωτική πολιορκία του Φαρούκ. «Γνωρίζετε τον άνδρα μου;» ρώτησε. «Όχι, δεν τον έχω δει ακόμα» , απάντησε ο Αιγύπτιος βασιλιάς. Εκείνη έσκυψε από το παράθυρο και έδειξε με το χέρι της: «Βλέπετε αυτόν εκεί, με τη ναυτική στολή, τον πολύ ψηλό με τους φαρδιούς ώμους; Αυτός είναι ο άνδρας μου και είμαι πολύ ερωτευμένη μαζί του...» « Αλήθεια, είσαστε;» «Μάλιστα είμαι, και είναι κι εκείνος με μένα». Ο Φαρούκ ανασηκώθηκε, αναδιπλώθηκε, έκανε ένα βήμα πίσω. «Κι εγώ είμαι πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα μου», είπε. Κι αφού καλήνύχτισε ευγενικά, βγήκε από το δωμάτιο, αφήνοντας μόνη τη Φρειδερίκη.


Μέρος Β

Σχετικά με το επεισόδιο τηρήθηκε άκρα μυστικότητα για πολλά χρόνια. Το γνώριζε λεπτομερώς μόνον ένα πρόσωπο, ο στενός συνεργάτης και προσωπικός γραμματέας του βασιλιά Γεωργίου Β', Στυλιανός Χουρμούζιος. Μετά τον πόλεμο, γύρω στα 1951, και αφού η Φρειδερίκη είχε γίνει βασίλισσα των Ελλήνων, το επεισόδιο έγινε γνωστό από το αμερικανικό περιοδικό LIFE, το οποίο βεβαίως το μεγαλοποίησε, γράφοντας ότι η Φρειδερίκη χαστούκισε τον Φαρούκ όταν εκείνος επιχείρησε άσεμνη χειρονομία εις βάρος της. Το δημοσίευμα διάβασε ο Φαρούκ και έγινε έξαλλος. Ζήτησε από τον Αιγύπτιο πρεσβευτή στην Αθήνα να εκδοθεί αμέσως ελληνική επίσημη διάψευση. Πρωθυπουργός τότε ήταν ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της απαγωγής της Τασούλας Πετρακογιώργη στην Κρήτη, από τον Κώστα Κεφαλογιάννη, και η μεγαλόνησος βρισκόταν στα πρόθυρα εμφύλιας σύγκρουσης. Η Τασούλα ήταν κόρη βουλευτή του κόμματος των Φιλελευθέρων και ο Κεφαλογιάννης αδελφός βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος.
Ο Βενιζέλος, αφού συνεννοήθηκε με τον βασιλιά και τη βασίλισσα, εξέδωσε κυβερνητική διάψευση, η οποία όμως δεν ικανοποίησε τον Φαρούκ, που ζητούσε επιμόνως τη διάψευση να την κάνει η ίδια η Φρειδερίκη. Θυμωμένη η βασίλισσα τηλεφώνησε στον Βενιζέλο και του είπε να βρει τρόπο να πληροφορήσει τον Φαρούκ ότι, αν λάβαινε η ίδια το λόγο, τότε θα ήταν υποχρεωμένη να επιβεβαιώσει και όχι να διαψεύσει το επεισόδιο, εκτός από τη φήμη για το χαστούκι που ήταν ανακριβής.

Το βασιλικό ζεύγος με τονΓκαμάλ  Αμντέλ  Νασέρ στην Αθήνα
 
Τρία χρόνια αργότερα, ο Φαρούκ εκθρονίστηκε. Την εξουσία πήρε ο συνταγματάρχης Γκαμάλ  Αμντέλ  Νασέρ που, ένα χρόνο μετά, σε επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα, ρώτησε τη Φρειδερίκη για το γνωστό επεισόδιο, ζητώντας να του διευκρινίσει αν όντως είχε χαστουκίσει τον βασιλιά.
«Το σκέφτηκα», είπε η Φρειδερίκη γελώντας. «Αλλά συγκρατήθηκα, γιατί τότε η θέση μας στην Αίγυπτο ήταν πολύ δύσκολη. Και ασφαλώς ο Φαρούκ θα αγρίευε και θα την έκανε δυσκολότερη».

Τάσος Κοντογιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: