Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Παιδική χοληστερίνη




Παιδική χοληστερίνη

Χάμπουργκερ, κρουασάν, παγωτά, γλυκά αποτελούν συχνά τις αγαπημένες τροφές των παιδιών, που όμως είναι πλούσιες σε κεκορεσμένα λιπαρά και φτωχές σε φυτικές ίνες. Πρόκειται κυρίως για διατροφικές συνήθειες που τα καθιστούν εξίσου ευάλωτα στην υπερχοληστερολαιμία, τη "σιωπηλή" νόσο που μαστίζει και τα παιδιά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η παρουσία μεγάλης ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα, και ειδικότερα της LDL ονομάζεται υπερχοληστερολαιμία και οφείλεται:
  Σε κληρονομική διαταραχή
  Σε υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κεκορεσμένα λίπη
  Σε συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων.
Η υπερχοληστερολαιμία προκαλεί εναπόθεση της χοληστερόλης (αθηρωμάτωση πλακών) στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών, με συνέπεια οι αρτηρίες να χάνουν την ελαστικότητα τους και να επιβραδύνεται η ροή του αίματος, που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων. Η υπερχοληστερολαιμία εντοπίζεται μόνο με προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτων οικογενειακού ιστορικού, πρέπει να ελέγχονται για αυξημένη χοληστερόλη, ιδιαίτερα όμως πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή παιδιά των οποίων ο ένας, τουλάχιστον, από τους γονείς έχει παρουσιάσει αυξημένη χοληστερόλη ή στεφανιαία νόσο (στηθάγχη ή καρδιακό έμφραγμα) σε ηλικία μικρότερη των 55 ετών.


Τρόπος αντιμετώπισης
Η θεραπεία επιβάλλεται και στα παιδιά, γιατί, όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί η αθηρωμάτωση, τόσο το καλύτερο. Τα βασικά όπλα είναι η διαιτητική αγωγή και η σωματική άσκηση. Το διαιτολόγιο πρέπει να προγραμματίζεται με τρόπο ώστε να μην εμποδίζει τη φυσιολογική τους ανάπτυξη, ενώ πρέπει να συνεχίζεται για όλη τη ζωή ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα της χοληστερόλης σε φυσιολογικά όρια. Σε περιπτώσει όπου η δίαιτα δεν φέρει επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να ακολουθηθεί φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση κατά της χοληστερόλης πρέπει να χορηγείται μόνο σε παιδιά μεγαλύτερα των 10 ετών και εφόσον μετά από δίαιτα 6-12 μηνών η τιμή της ολικής παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα των 190 mg/dl ενώ η τιμή της LDL παραμένει άνω των 160 mg/dl


Ροδί:
πλούσιο σε αντιοξειδωτικές και θρεπτικές ουσίες
Οι φυσικοί χυμοί φρούτων αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για καλή και ισορροπημένη υγεία. Ειδικότερα, ο χυμός του ροδιού είναι δημοφιλές προϊόν, ενδεικτικό των ευεργετικών του ιδιοτήτων όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών, καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α. Ε. σίδηρο και κάλιο. Ένα ρόδι καλύπτει 40% της αναγκαίας ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C και 25% του φυλλικού οξέος
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: