Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ





Όσα μου έμαθαν οι γάτες
ΟΙ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ
Αν και pet, η γάτα παραμένει αιλουροειδές- δεν είναι λούτρινο ζωάκι του καναπέ. Και όποιος το συνειδητοποιήσει, θα ανακαλύψει πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι η συμβίωση μαζί της.

Γράφει η ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
Πολύ πριν ξεκινήσω να γράφω το κομμάτι αυτό, νουθετούσα τον εαυτό μου: να μην ολισθήσω στην υπερβολή, να μην παρασυρθώ από συναισθηματισμούς, να μη φανώ γραφική σε τελική ανάλυση. Όμως, μια και άρχισα να σας μιλώ για γάτες, δεν μπορώ να μη σας πω ότι ο μεγαλύτερος γάτος μου, ο Τάκος, ένας ασπρόμαυρος «γίγαντας», λατρεύει τους Dire Straits. Όποτε ακούω το «Telegraph Road» κι αρχίζει εκείνο το δαιμονισμένο κιθαριστικό σόλο του Μαρκ Νόπφλερ, τρέχει γουργουρίζοντας προς το μέρος μου και μου ρίχνει τρυφερές «κουτουλιές».
Ύστερα από 12 χρόνια που ζούμε μαζί έχω μάθει τα χούγια του κι εκείνος τα δικά μου. Ξέρω, για παράδειγμα, τις αγαπημένες του γωνιές στο σπίτι (άλλες το χειμώνα κι άλλες το καλοκαίρι), τις λιχουδιές που προτιμά και πόσο του αρέσει να τον χαϊδεύω πίσω από τα αυτιά. Εκείνος έχει μάθει να μην κοιμάται πάνω στο πληκτρολόγιο του κομπιούτερ μου, να μην ξύνει τα νύχια του στο χαλί του σαλονιού και να μην πατάει άγαρμπα πάνω στις γάμπες μου όταν έρχεται για ύπνο στο κρεβάτι μας. Έτσι συμβαίνει σε κάθε συμβίωση. Καθένας έχει υποχρεώσεις και δικαιώματα. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δικές μου υποχρεώσεις είναι πολύ περισσότερες. Μαζεύοντας τον από το δρόμο, πεινασμένο και ταλαιπωρημένο -όπως και τα δύο «αδέλφια» του-, υπέγραψα ένα άτυπο συμβόλαιο: να τον φροντίζω, να τον αγαπώ και να τον σέβομαι - till death do us part.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση να ζήσεις με μια γάτα. Ειδικά αν δεν είσαι απολύτως προετοιμασμένος για τις δυσκολίες που σε περιμένουν. Όποιος την αντιμετωπίσει σαν λούτρινο κουκλάκι του καναπέ, σαν ένα μικρό σκύλο ή ακόμα σαν παιδάκι... έχασε. Και όχι μόνο γιατί θα ζοριστεί στην καθημερινότητα του, αλλά και γιατί θα χάσει τη μαγεία της επικοινωνίας με ένα ζώο που όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα θα έχει ένα καινούργιο, συναρπαστικό κομμάτι στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό του να σου αποκαλύψει.
Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ στο έξοχο βιβλίο του «Η γάτα μέσα μας» (εκδόσεις Απόπειρα) λέει πως ο σκύλος σού προσφέρει τις υπηρεσίες του ενώ η γάτα τον εαυτό της. Είναι άδικη, νομίζω, αυτή η σύγκριση για τα σκυλιά, έστω κι αν η γάτα, πράγματι, δίνεται, αφοσιώνεται στο αφεντικό της. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν δίνεται άνευ όρων, μόνο και μόνο για ένα πιάτο φαΐ, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν. Η γάτα σού δίνεται αν την κατακτήσεις. Και αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο και κόπο. Απαιτεί όμως και τη γνώση ορισμένων πραγμάτων που θα κάνουν τη ζωή εκείνης πιο όμορφη και τη συμβίωση σας πιο αρμονική. Αν έστω και ένας από εσάς μάθει κάτι που δεν ήξερε, μέσα από τις παρακάτω ερωταποκρίσεις, τότε αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε άδικα...


Ζητείται γάτα για σοβαρή σχέση


Κεραμιδόγατα ή ράτσας;

Στην Ελλάδα οι επιλογές δεν είναι ίσως τόσες όσες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αρκετές, παρά ταύτα. Μπορείτε να επιλέξετε γάτα περσική, Σιάμ, Ιμαλαΐων, Μέιν Κουν ή Κοινή Ευρωπαϊκή (μακρύτριχη ή κοντότριχη) - τη γνωστή κεραμιδόγατα. Καθεμιά έχει τη χάρη της. Με δεδομένο όμως ότι όλο και κάποιο κατατρεγμένο πλάσμα θα βρεθεί στο δρόμο σας από τις «στρατιές» των αδέσποτων, η επιλογή φαντάζει ψευδοδίλημμα...



Αγκύρας
Πρωτοήρθε στην Ευρώπη την εποχή της Αναγέννησης, ως κατοικίδιο της αριστοκρατίας. Με πυκνή, μακρύτριχη γούνα. Συχνά, όσες έχουν κατάλευκο τρίχωμα και γαλάζια μάτια είναι κουφές. Είναι παιχνιδιάρες και βρίσκονται σε διαρκή κίνηση: τίποτα δεν κρατάει την προσοχή τους πάνω από λίγα δευτερόλεπτα.

Κοινή Ευρωπαϊκή
Το πιο διαδεδομένο είδος, οι γνωστές μας κεραμιδόγατες. Σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, λόγω των συνεχών διασταυρώσεων. Αναγκασμένες να επιβιώνουν σε συχνά δύσκολες συνθήκες, διαθέτουν εξαιρετικά ανεπτυγμένο ένστικτο θηρευτή. Είναι έξυπνες και, όταν συνηθίσουν την ανθρώπινη παρουσία, ιδιαίτερα τρυφερές. Όσοι έχουν ζήσει με τέτοιες γάτες βεβαιώνουν ότι υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά: οι «κόκκινες» είναι οι πιο ήρεμες και χαδιάρες, οι ασπρόμαυρες συχνά δύστροπες και επιθετικές. Αλλά, όταν έχουμε να κάνουμε με κατοικίδια, ισχύει το εξής: «Το παιδί σου και το γατί σου όπως το μάθεις»...'

 
Μέιν Κουν
Πήρε το όνομα της από την πολιτεία των Η ΠΑ στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το Μέιν, αλλά και από τη φουντωτή ουρά της που στους Αμερικανούς θύμιζε... ρακούν. Είναι μία από τις πιο μεγαλόσωμες κατοικίδιες γάτες - το βάρος της μπορεί να φτάσει τα 10 κιλά. Είναι δραστήρια, αλλά όχι νευρική - ιδανική, λοιπόν, για οικογένειες με μικρά παιδιά.


Περσίας
Στρογγυλά μάπα, τροφαντά μάγουλα, κοντή και φαρδιά μύτη, μακρύ και λεπτό τρίχωμα. Πιθανότατα κατάγεται από τη γάτα Αγκύρας - η ράτσα, όπως τη γνωρίζουμε, διαμορφώθηκε τον 18ο αιώνα με διασταυρώσεις. Το τρίχωμα της φτάνει τη μέγιστη πυκνότητα του το χειμώνα - άρα τότε χρειάζεται και ιδιαίτερη φροντίδα. Έχει τη «ρετσινιά» της νωθρότητας. Όχι άδικα, ίσως, της αρέσει πολύ το χουζούρι. Από την άλλη, όμως, είναι πολύ ισορροπημένη και καθόλου επιθετική. Ενδείκνυνται για οικογένειες με παιδιά.


Ρωσική Μπλέ
Κοντό τρίχωμα με βελούδινη υφή, μυώδες σώμα με μακριά πόδια, μάτια πράσινα (και έντονο διαπεραστικό βλέμμα), μεγάλα αυτιά. Θεωρούνται ήσυχες και «διακριτικές» και φημίζονται για την ιδιαίτερη σχέση που συνήθως αναπτύσσουν με τα αφεντικά τους.


Σιάμ
Λυγερή κορμοστασιά, μπλε μάτια και κοντό τρίχωμα που σκουραίνει στα άκρα. Από τις πιο περιζήτητες ράτσες σε όλο τον κόσμο. Έχουν έντονο ταμπεραμέντο  -δυνατό, επίμονο νιαούρισμα-  και είναι πεισματάρες. Αν όμως της αφιερώσετε αρκετό χρόνο, θα μάθει τι σας ενοχλεί και θα σας δείξει την τρυφερή πλευρά της.



Η ράτσα επηρεάζει το χαρακτήρα της;
Λένε πως οι γάτες Αβησσυνίας μπορούν να δείξουν αφοσίωση προς τα αφεντικά τους παρόμοια με αυτή των σκύλων. Ότι οι Βιρμανίας είναι ιδιαίτερα ευφυείς και παιχνιδιάρες και ενδείκνυνται για οικογένειες με παιδιά. Ότι οι Περσικές δεν φημίζονται για την εξυπνάδα τους (επιπλέον η γούνα τους απαιτεί καθημερινή περιποίηση, άρα πολύ χρόνο από την πλευρά του ιδιοκτήτη τους). Ότι οι Σιαμέζες είναι απαιτητικές, αλλά υπάκουες και πάντα πρόθυμες να αφομοιώσουν νέα... κόλπα. Ότι οι Μέιν Κουν είναι φιλικές, αλλά όχι πάντα ιδιαίτερα δραστήριες και έτοιμες για παιχνίδια. Μύθοι, φήμες και συχνά κακοήθειες για τις έρμες τις γάτες... Δεν ξέρω αν όλα αυτά ισχύουν, αν δηλαδή η ράτσα συνεπάγεται και μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Η συζήτηση, άλλωστε, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ακόμη συνεχίζεται. Ζώντας με τρεις κεραμιδόγατες, πάντως, εδώ και 12 χρόνια, ξέρω πως κάθε μία από αυτές έχει το δικό της χαράκτηρα, τις δικές της παραξενιές, συνήθειες και αρετές.
Να αγοράσω από petshop; Δεν θα σας το συνιστούσα. Οι καθαρόαιμες που προσφέρουν τα καταστήματα ζώων συνήθως είναι αμφιβόλου καταγωγής, ελάχιστα κοινωνικοποιημένες και συχνά άρρωστες. Ένας αξιόπιστος εκτροφέας είναι μια καλή λύση αν αναζητάτε συγκεκριμένη ράτσα. Και τα αδέσποτα, να το ξαναπούμε, υπάρχουν σε μεγάλα... αποθέματα στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Και αν ρωτάτε για την οικονομική διάσταση του ζητήματος «γάτα ράτσας»: Σιάμ από 280 ευρώ, Περσίας από 350...


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
14 μυστικά για τη σωστή φροντίδα τους
1 Γιατί κοιμάται τόσο πολύ; Είναι άρρωστη; Οι γάτες είναι οι μεγαλύτεροι υπναράδες του ζωικού βασιλείου. Μπορούν να κοιμούνται μέχρι και 16 ώρες την ημέρα. Κι αν, όσο κοιμάται, κουνάει τα αυτιά, τα πόδια ή την ουρά της, μην ανησυχήσετε: η γάτα σας βλέπει όνειρο! Βέβαια, ο ύπνος δεν καθορίζεται πάντα από τις ανάγκες του ζώου. Μερικές φορές οι οικόσιτες γάτες το ρίχνουν στον ύπνο απλώς από πλήξη...
2 Μα γιατί πλένεται συνεχώς; Οι γάτες δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες. Σε συνθήκες ζέστης, για να μην ανεβεί υπερβολικά η θερμοκρασία τους, πρέπει να γλείφουν τη γούνα τους αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο σάλιο, το οποίο καθώς εξατμίζεται λειτουργεί περίπου όπως ο ιδρώτας. Αντιστρόφως, το χειμώνα, πρέπει να αφαιρέσουν ακόμη και το τελευταίο υπόλειμμα βρωμιάς από το τρίχωμα τους για να λειτουργήσει αυτό ως αποτελεσματικότερη μόνωση απέναντι στο κρύο. Μέχρι και το 1/3 του 24ώρου της μπορεί να αφιερώσει μια γάτα στη διαδικασία αυτή.
3 Νατην κάνω μπάνιο; Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όχι. Η γάτα φροντίζει μόνη της την υγιεινή της. Το σάλιο της είναι καθαριστικό και ήπια αντισηπτικό. Το μπάνιο λοιπόν δεν κρίνεται απαραίτητο - εκτός αν έχει δεχθεί « επίθεση » ψύλλων, αν έχει λερωθεί πολύ ή έχει στο τρίχωμα της κάποια ουσία επικίνδυνη για την υγεία της.
4 Τι να κάνω με τις τριχόμπαλες; Οι «εσωτερικές» γάτες χάνουν τρίχωμα συνεχώς. Καθαρίζοντας τη γούνα τους καταπίνουν μεγάλη ποσότητα τριχών που μέσα στο στομάχι και το έντερο τους σχηματίζουν μπάλες και προκαλούν εμετό και πεπτικές διαταραχές. Το καθημερινό χτένισμα βοηθάει πολύ τη γάτα σας. Δε θα την εκνευρίζει αν το έχει μάθει από μικρή. Το δέρμα της θα αναπνέει και θα περιοριστούν οι κίνδυνοι δερματίτιδας. Και επιπλέον, θα αφήνει λιγότερες τρίχες στους  καναπέδες και στα κρεβάτια σας...
5 Συμβιώνουν με άλλα ζώα; Σαφώς και η γάτα είναι ένας μεγάλος κυνηγός από τη φύση της, αλλά η παιδική ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο. Αν συνηθίσει από μωρό, ναι, μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με άλλα ζώα. Υπάρχουν περιπτώσεις γατιών που ζουν με σκυλιά, κουνέλια, ακόμα και με παπαγάλους!
6 Διακοπές μαζί ή μόνη; Η γάτα δένεται με το σπίτι της. Aυτό είναι το «βασίλειο» της. Αν το στερηθεί και αλλάξει απότομα περιβάλλον, αποσυντονίζεται, υποφέρει (αυτό συμβαίνει και σε περίπτωση μετακόμισης). Αν δεν σκοπεύετε να λείψετε για πολύ μεγάλο διάστημα, μη διστάσετε να την αφήσετε στο σπίτι. Με τις συχνές επισκέψεις κάποιου φίλου σας και με το δεδομένο ότι δεν θα στερηθεί ούτε μία φορά το φαγητό και το νερό της, ο χρόνος θα περάσει γρηγορότερα για εκείνη. Και για εσάς...
7 Εκπαιδεύονται οι γάτες; Η ικανότητα αντίληψης του περιβάλλοντος που έχει η γάτα είναι απαράμιλλη. Επιπλέον, είναι ένα από τα εξυπνότερα κατοικίδια. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ευφυΐα της είναι ανάλογη με αυτήν ενός παιδιού 2 - 3 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα. Σε αντίθεση με το σκύλο, δεν είναι «προγραμματισμένη» με μια εσωτερική επιθυμία να ικανοποιεί το αφεντικό της. Το φαγητό, όμως, και ο έπαινος αποτελούν και στη δική της περίπτωση ισχυρά κίνητρα...
8 Μπορεί μια γάτα να ανεχτεί λουρί; Κάποιες, ναι, το δέχονται. (Βλέπω πολύ συχνά τη φίλη μου τη Μαριάννα να κάνει βόλτα στη γειτονιά με τον κούκλο γάτο της...) Όσο πιο μικρή βέβαια εξοικειωθεί μ' αυτό, τόσο το καλύτερο. Αγοράστε ένα ελαφρύ λουρί, ειδικά σχεδιασμένο για γάτες ή για μικρά σκυλιά. Κάντε οπωσδήποτε αρκετές δοκιμαστικές βόλτες μέσα στο σπίτι πριν ρισκάρετε μια αμφιβόλου έκβασης έξοδο. Και θυμηθείτε: ποτέ μην τραβήξετε απότομα τη γάτα σας για να σας ακολουθήσει. Θα δυσανασχετήσει σφόδρα και θα εναντιωθεί στο λουρί - πιθανότατα για πάντα.
9 Πώς θα εγκλιματιστεί μια γάτα του δρόμου σε ένα διαμέρισμα; Οι γάτες είναι πολύ ευπροσάρμοστες - περισσότερο απ' όσο νομίζουμε. Το δύστροπο και μοναχικό «ταμπεραμέντο» που τους αποδίδουμε αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές μύθος... Όταν μια εξημερωμένη γάτα βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, θα περιορίσει στα τετραγωνικά μέτρα που έχει στη διάθεση της την έμφυτη τάση της για εξερεύνηση. Το καλύτερο, πάντως, δώρο που μπορείτε να της κάνετε, είναι ένα ειδικό πορτάκι για γάτες (πωλούνται στα pet shops), που θα της επιτρέπει την πρόσβαση σε κάποια βεράντα ακόμα κι όταν εσείς απουσιάζετε.
10.Από τι κινδυνεύει μια γάτα μέσα στο σπίτι; Από φάρμακα και προϊόντα καθαρισμού που μπορεί να ανακαλύψει «εξερευνώντας » τα συρτάρια και τα ντουλάπια σας. Από πλαστικές σακούλες που μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνο παιχνίδι. Από το αναμμένο σίδερο που έχετε αφήσει πάνω στη σιδερώστρα σας. Από αναμμένα κεριά που έχετε αφήσει χωρίς επίβλεψη. Από καρφιά, βώλους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καταπιεί.
11 Πόσο θα ζήσει η γάτα μου; Οι γάτες ζουν αρκετά χρόνια. Δεν είναι, όμως, εφτάψυχες - μην ακούτε τις φήμες. Η διάρκεια ζωής τους, φυσικά, ποικίλλει ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση και τον «τρόπο ζωής» τους. Οι οικόσιτες γάτες μπορούν να ζήσουν από 12 έως 18 χρόνια, κάποιες μέχρι και 20, ενώ υπάρχουν ελάχιστες καταγεγραμμένες περιπτώσεις που έχουν πλησιάσει τα 30! (Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι ο χρόνος που θα ζήσετε μαζί τους θα σας φανεί απελπιστικά σύντομος...) Αντίθετα, ο μέσος όρος ζωής μιας αδέσποτης γάτας, ιδιαίτερα στο αφιλόξενο περιβάλλον μιας πόλης όπως η Αθήνα, μετά βίας ξεπερνά τα 2 χρόνια...
12 Ποια ιστορία «κουβαλάει» η γάτα μου; Πάνε χιλιάδες χρόνια από τότε που η αφρικανική αγριόγατα (πρόγονος της σύγχρονης γάτας) τράβηξε την προσοχή του ανθρώπου στις πρώτες αγροτικές κοινωνίες που συγκροτήθηκαν στις όχθες του Νείλου. Κυνηγούσε ποντίκια και αρουραίους, τα οποία οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απεγνωσμένα προσπαθούσαν να κρατήσουν μακριά από τιςς αποθήκες με τα σιτηρά τους. Κάπως έτσι σφυρηλατήθηκε μια σχέση «συνεργασίας» που κρατάει αιώνες... Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 500 εκατομμύρια κατοικίδιες γάτες σ' όλο τον κόσμο.
13 Τι την κάνει ευτυχισμένη; Η δική σας φροντίδα και αγάπη, κατ' αρχάς. Κι έπειτα, οι μικρές καθημερινές «πολυτέλειες»: ένα ωραίο καλάθι για να χουζουρεύει, μπάλες και παιχνίδια για να εξασκείται στο... κυνήγι, ένα ονυχοδρόμιο (ή ένα χαλάκι δικό της) για να ξύνει τα νύχια της (και να αποφεύγει τα έπιπλα σας) και, φυσικά, ένα δοχείο με άμμο που με «ιερή» προσήλωση θα διατηρείτε καθαρό.
14 Τελικά, είναι οι γάτες απόμακρες;   Εξαρτάται. Αν τις έχετε στην αυλή για να τρώνε τα ποντίκια και δεν έχουν αξιωθεί ποτέ ούτε ένα χάδι σας, μάλλον ναι. Το «δέσιμο» με το ζώο είναι θέμα ιδιοκτήτη - πόσο έχει «δουλέψει» μαζί του, τι επαφή έχει δημιουργήσει. Οι γάτες αφοσιώνονται στους ανθρώπους που τις αγαπούν. Και μπορούν να είναι απίστευτα τρυφερές.


II. Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κρέας ή ψάρι;
 κονσέρβα ή μαγειρευτό;
  Τι πρέπει να τρώει το νεογέννητο γατάκι μου; Μέχρι να συμπληρώσει τους 2 πρώτους μήνες της ζωής του πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας του. Στη συνέχεια περνά σε ξηρά τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες.
Και η ενήλικη γάτα μου; Μια γάτα που μεγαλώνει έχει ανάγκη από μια τροφή εύγευστη και ισορροπημένη, και μάλιστα σε αναλογία 90% κρέας και 10% φυτικές ίνες.
  Ειδικό φαγητό ή μαγειρευτό; Η γάτα δεν είναι μικρός άνθρωπος. Ούτε μικρός σκύλος. Θέλει πολλές πρωτεΐνες και ελάχιστους ή σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες της με γεύματα που θα παρασκευάζουμε εμείς. Επιπλέον, έχει την ιδιομορφία να μην μπορεί να συνθέσει κάποια απαραίτητα για τον οργανισμό της αμινοξέα, όπως η ταυρίνη. Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να τα παίρνει από την τροφή. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν καλής ποιότητας ξηρή τροφή. Όχι χύμα! Οι κονσέρβες μπορούν να ενταχθούν στο διαιτολόγιο της - για λιχουδιά όμως ή επιβράβευση, όχι ως μόνιμη κατάσταση.
Πόσο και κάθε πότε να την ταΐζω; Οι γάτες τρώνε γρήγορα, αρκετές φορές την ημέρα. Λατρεύουν τα πρόχειρα γεύματα, δηλαδή - από 10 έως και 16. Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχετε διαθέσιμη την ποσότητα της τροφής που αντιστοιχεί σε ένα 24ωρο. Επιπλέον, έχουν αδυναμία στο καθαρό νερό. Πίνουν έως και 10 φορές ημερησίως. Να αλλάζετε συχνά τα αποθέματα στο μπολ της, λοιπόν.
Μπορούν να τρώνε ωμά ψάρια; Μέγας μύθος! Τα ωμά ψάρια περιέχουν θειαμινάση, μια πρωτεΐνη που διασπά, καταστρέφει δηλαδή, τη θειαμίνη (τη βιταμίνη Β), με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών νευρικών διαταραχών, όπως η κύρτωση του αυχένα. Είναι πολύ επικίνδυνα λοιπόν.
  Να πίνουν γάλα; Αν και αρκετές γάτες λατρεύουν το γάλα που κι εμείς πίνουμε, ιδιαίτερα το αγελαδινό, δεν είναι κάτι που συνιστάται. Αν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (κι αυτό συμβαίνει συχνά), μπορεί να τους προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροιες - άρα αφυδάτωση. Αν θέλετε να δώσετε γάλα στη γάτα σας, προτιμήστε το ειδικό γάλα που πωλείται στα εξειδικευμένα καταστήματα και προσομοιάζει με αυτό της μητέρας τους.


ΥΓΕΙΑ
Είναι δίλημμα η στείρωση;
  Μπορώ να κολλήσω τοξόπλασμα από μια γάτα; Και άλλος μύθος! Οι τελευταίες έρευνες καταδεικνύουν ότι το 75% των εγκύων γυναικών που αποβάλλουν από τοξοπλάσμωση δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με γάτες. Περισσότερες πιθανότητες έχετε να κολλήσετε από μια μη καλά πλυμένη σαλάτα παρά από μια γάτα - έστω κι αν αυτή νοσεί.
Παιδί και γατί. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η συμβίωση δεν είναι πάντα εύκολη. Ειδικά αν στο σπίτι υπάρχει μωρό, θα πρέπει να κρατήσετε τη γάτα σε απόσταση... ασφαλείας από το κρεβατάκι του. Με τον καιρό, όμως, θα δώσει μεγάλη χαρά και στα δύο μέρη. Το μόνο που μπορεί να μεταδώσει η γάτα σας στο πιτσιρίκι σας είναι οι μύκητες. (Σε μια παιδική χαρά ελλοχεύουν περισσότεροι κίνδυνοι...) Αν το ζώο νοσήσει όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το αντιληφθείτε, αφού θα χάσει σε ορισμένα σημεία το τρίχωμα του. Έτσι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Το πιο πιθανό είναι ότι το pet σας θα θεραπευτεί πριν προλάβει να κολλήσει άλλο μέλος της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επαφή γατιού-παιδιού πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός ενηλίκου, ειδικά για ηλικίες έως έξι ετών - για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και των γατιών.
  Κάθε πότε θα τη βλέπει κτηνίατρος; Κάθε μωρό γατάκι που μπαίνει σε ένα σπίτι πρέπει να υποστεί έναν καλό, εξωπαρασιτισμό και ενδοπαρασιτισμό και μια κλινική εξέταση στον κτηνίατρο. Επειδή μπορεί να έχει ιούς σε στάδιο επώασης, καλό είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του να περιμένουν περίπου δέκα μέρες πριν προχωρήσουν στον εμβολιασμό του (οι τυχόν ασθένειες μέχρι τότε θα έχουν εκδηλωθεί). Τα εμβόλια καλύπτουν τη ρινοτραχίπδα, την πανλευκοπενία, τη χλαμυδίαση. Το εμβόλιο για τη λύσσα, αν και κρούσμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, είναι απαραίτητο αν πρόκειται να ταξιδέψει το ζώο στο εξωτερικό. Τα εμβόλια της λοιμώδους περιτονίτιδας και της ιογενούς λευχαιμίας είναι προαιρετικά σε γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι. Όλα πάντως επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Μετά τα 4 χρόνια της χρήσιμο είναι να κάνετε στη γάτα σας ένα καλό τσεκ-απ και μετά τα 13 έναν έλεγχο για υπερθυρεοειδισμό, που είναι συνήθης σε αυτή την ηλικία.
Πρέπει να τη στειρώσω; Από τη στιγμή που ένα γατάκι εντάσσεται στο περιβάλλον ενός σπιτιού, έχουμε ήδη επέμβει στη φύση του. Πρέπει λοιπόν να στειρωθεί, και μάλιστα πριν από τον πρώτο οίστρο, δηλαδή τους πρώτους 5-6 μήνες της ηλικίας του. Σκεφτείτε ότι μια θηλυκή γάτα με τους απογόνους της και με τις γέννες αυτών μπορεί μέσα σε ένα έτος να « ευθύνεται» για 50 ώς 200 άλλα γατάκια που έρχονται στη ζωή. Όσοι λένε «αφήστε τουλάχιστον τη γάτα σας να γεννήσει μία φορά πριν από την επέμβαση » κάνουν μεγάλο λάθος. Δίνουν στα pets τους ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν λειτουργούν καθόλου ευνοϊκά για το ζώο. Δεν είναι εμπειρίες αλλά καταστάσεις ιδιαίτερα στρεσογόνες και επικίνδυνες, αφού συχνά φέρνουν στην επιφάνεια ασθένειες των οποίων η γάτα είναι φορέας (π.χ. ρινοτραχίπδα ή σοβαρές μυκητιάσεις). Και επιπλέον, η στείρωση στα θηλυκά λειτουργεί ως ασπίδα για τον καρκίνο του μαστού και την πυομήτρα.
Θα της λείψει το... σεξ; Το ζευγάρωμα είναι σύντομο σε διάρκεια και επίπονο για τις γάτες. Δεν είναι διασκέδαση. Τα αρσενικά τραυματίζονται ή σκοτώνονται από τους « αντιπάλους », τα θηλυκά μπορούν να κολλήσουν θανατηφόρες αρρώστιες, όπως λευχαιμία ή AIDS των αιλουροειδών. Είναι σαφές λοιπόν: οι γάτες ζευγαρώνουν λόγω του ενστίκτου και όχι επειδή το απολαμβάνουν. Κι αυτό το ένστικτο είναι που τις κάνει νευρικές, συχνά επιθετικές. Έτσι με τη στείρωση η συμπεριφορά και η «ψυχολογία » των ζώων βελτιώνονται αισθητά.
  Υπάρχει στείρωση χωρίς χειρουργική επέμβαση; Ναι, με φαρμακευτική αγωγή. Οι περισσότεροι κτηνίατροι όμως δεν τη συνιστούν, γιατί ο κίνδυνος από τις παρενέργειες των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερος από την ταλαιπωρία της χειρουργικής επέμβασης.
Τι πρέπει να προσέξω μετά τη στείρωση; Η στείρωση κάνει τη γάτα περισσότερο επιρρεπή στην παχυσαρκία - άρα και στο διαβήτη και στην ουρολιθίαση (κυρίως τα αρσενικά). Μια ισορροπημένη διατροφή είναι λοιπόν μονόδρομος. Δώστε στη γάτα σας την ποσότητα τροφής που χρειάζεται, ανάλογα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής της, αποφύγετε τα σνακ και τα συμπληρώματα (αν δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια) και μην αλλάζετε τη διατροφή της συχνά. Όπως συμβαίνει και στις καθημερινές τους συνήθεις, οι γάτες δεν αρέσκονται στις δραστικές αλλαγές.  
Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές της την κτηνίατρο Βασιλική Σταθοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: