Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τα …μυστικά του καφέ





Τα …μυστικά του καφέ
5 φλιτζάνια την ημέρα λειτουργούν ως ασπίδα εναντία στον καρκίνο τον μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ KAPAΓΙANNOΠOYΛΟ
Καφές, τσιγάρο, αλκοόλ και εύγεστες τροφές λειτουργούν ως «ανταμοιβή» στη θλίψη της καθημερινότητας, κατά μία παρεκτροπή της ανθρώπινης νοημοσύνης. Ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη διεγείρει το συναίσθημα. Αφυπνίζει το πνεύμα και το σώμα. Πυροδοτεί τη γέννηση νέων ιδεών, αν και όχι πάντα παραγωγικών. Εμποδίζει την κούραση να εκδηλωθεί. Μας συντροφεύει στη δουλειά ή τη θλίψη. Αυξάνει -ελάχιστα- τον μεταβολισμό. Η «κακή» φήμη του καφέ οφείλεται στις ένοχες «σχέσεις» του με το τσιγάρο και τη ζάχαρη.
Επίσης δεν καταναλώνουμε ποτέ ποτά που περιέχουν καφέ για να αναπληρώσουμε τα υγρά του σώματος. Καθώς κανένα αναψυκτικό δεν υπερτερεί στην αναπλήρωση των υγρών μας, του φυσικού «νεαρού» (φρέσκου) νερού. Τα βιομηχανοποιημένα αναψυκτικά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, π.χ. ένα κουτάκι (330 ml) Κόκα - Κόλα περιέχει επτά κουταλάκια ζάχαρης. Και τα άλλα αναψυκτικά, για λόγους ευχάριστης γεύσης, περιέχουν πλήθος αρωματικών και χρωστικών ουσιών.
Ωστόσο, ο ρους των ιατρικών παρατηρήσεων, σήμερα, αποδεικνύει ότι 4-5 φλιτζάνια καφέ τη μέρα με καφεΐνη (περίπου μισό γραμμάριο καθαρής καφεΐνης, συνολικά) λειτουργούν ως προληπτική ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Οι τρεις αυτοί καρκίνοι είναι οι πλέον διαδεδομένοι στις κοινωνίες δυτικού τύπου. Πρόσφατη έρευνα που μελέτησε 1.000 καρκινοπαθείς επισήμανε δύο παρατηρήσεις: ότι η παρουσία καφεΐνης εγγυάται αυτήν τη μετρήσιμη προφυλακτική δράση. Καθώς δεν παρατηρήθηκαν ανάλογα αποτελέσματα με αντίστοιχη ομάδα ελέγχου που κατανάλωσε «ντεκαφεΐνέ», δηλ. χωρίς καφεΐνη. Και ότι η ευεργετική αυτή δράση ήταν πάντα «δοσοεξαρτώμενη» ως προς την ποσότητα καφεΐνης. Δεν εμφανίστηκε δηλ. σε άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από 2 φλιτζάνια την ημέρα. Φυσικά, η έρευνα έγινε σε μη καπνιστές.
Παλαιότερα, η συχνή κατανάλωση καφέδων είχε συνδυαστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, σε άτομα που εργάζονταν έντονα και για πολλές ώρες, αγνοώντας τις συμπαρομαρτούσες συνθήκες. Ωστόσο «μετα-αναλύσεις»  αυτών των ερευνών απέδειξαν ότι ενώ υπήρχε πράγματι κίνδυνος καρδιαγγειακών, αυτές οι καταστάσεις συνοδεύονταν πάντα από υπερκατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος, πλημμελούς διατροφής και πολύωρης καθιστικής ζωής. Σημαντικότερη δε όλων ήταν η έλλειψη άσκησης, δηλ. 40-60 λεπτά απλού περπατήματος.
Η καφεΐνη δρα ταχύτατα και προκαλεί μια ευχάριστη διάθεση - διέγερση. Κυκλοφορεί στο σώμα μας για περίπου 5 ώρες, μέχρι να διασπαστεί πλήρως στο ήπαρ. Αποβάλλεται με τα ούρα. Δεν εγκαταλείπει τοξικά υπολείμματα στον οργανισμό, εκτός και αν έχουν προστεθεί διάφορες «βελτιωτικές» ουσίες κατά την εκβιομηχανοποίησή της. Καφεΐνη έχει ανιχνευτεί, φυσιολογικά, στο σπέρμα του άνδρα και στο γάλα τού γυναικείου μαστού.
Πρακτικά, ο καφές περισσότερο ωφέλησε παρά έβλαψε τον άνθρωπο. ·
TV ΕΘΝΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: