Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Ο Ελληνικός Στρατός Απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ’ τους Οθωμανούς

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912

Ο Ελληνικός Στρατός
Απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη
απ’ τους Οθωμανούς

Την ίδια μέρα οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια. 
Η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, σκλαβώθηκε στις 29 Μαρτίου τοy 1430  και απελευθερώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1912, 480 ολόκληρα χρόνια μετά, ανήμερα του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλήτου! Και αυτό ήταν ένα πραγματικό θαύμα και σαφέστατη η παρέμβαση του Αγίου, καθώς ώθησε τον Χασάν Ταξίν Πασά, μέσα στην καρδιά των Νεότουρκων, να παραδώσει 25.000 Τουρκικό Στρατό, 1.000 Αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα στους Έλληνες και την πόλη της Θεσσαλονίκης, λέγοντας, εκείνο το ιστορικό βράδυ: «από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε»!
Περί τις 4.30 το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912 και προ της προελάσεως του Ελληνικού Στρατού προς Θεσσαλονίκη, μετά την κοπιώδη και αγωνιώδη προσπάθεια να φτιαχτούν πρόχειρες γέφυρες για να περάσει ο στρατός τον Αξιό ποταμό, ο Ταξίν Πασάς δήλωσε ότι αποδέχεται τους όρους του Διαδόχου και Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου για παράδοση της Θεσσαλονίκης! Τότε οι Αξιωματικοί του Επιτελείου Ταγματάρχης Βίκτωρ Δούσμανης και ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς (ο μετέπειτα πρωτεργάτης του «ΟΧΙ»), μαζί με τον γνωστό από τον Μακεδονικό Αγώνα Διπλωμάτη Ίωνα Δραγούμη - που από τη λαχτάρα του ζήτησε και υπηρέτησε στον Πόλεμο ως απλός έφεδρος Δεκανέας -, εισήλθαν νύχτα στην πόλη και στο Διοικητήριο άρχισαν τις τυπικές πλέον διαβουλεύσεις για τη σύνταξη του Πρωτοκόλλου Παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Το κείμενο συνέταξε ο Ίωνας Δραγούμης, ο οποίος μετά κατευθύνθηκε στο Ελληνικό Προξενείου δίπλα στη Μητρόπολη (σημερινό Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα) και μαζί με τον και τον Λοχαγό Αθανάσιο Εξαδάκτυλο ύψωσαν τη γαλανόλευκη!
Το ίδιο και στον Λευκό Πύργο ο Αλέξανδρος Ζάννας και κάποιος ναύτη ύψωναν την ποθητή σημαία του Σταυρού, που σήμαινε και το τέλος δουλείας 480 ετών για την Πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Συμβασιλεύουσα που ήταν πια και πάλι ελληνική!
Παράλληλα τμήματα των θρυλικών και ατρόμητων Ευζώνων, και άνδρες της 7ης Μεραρχίας έμπαιναν στη Θεσσαλονίκη, ενώ την επομένη ακολούθησε ο κύριος όγκος του Στρατού μας εν μέσω ξέφρενου ενθουσιασμού!http://national-pride.org/2015/10/26/26-οκτωβριου-1912-ο-ελληνικός-στρατός-απε/

Δεν υπάρχουν σχόλια: