Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Λίνα Μενδώνη: Το κωνειάζεσθαι αλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...





Το κωνειάζεσθαι αλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...

 

Το κωνειάζεσθαι αλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ... Γράφει η Λίνα Μενδώνη*

Η Κέα ή Τζια, το δυτικότερο από τα νησιά των Κυκλάδων, είναι περίφημη για το ξεχωριστό φυσικό της περιβάλλον, για το εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα, τους ζωγράφους της, που κάποιες δεκαετίες πριν την ενέταξαν στον χάρτη των καλλιτεχνικών τουριστικών προορισμών. Αυτό το οποίο δεν είναι καθόλου γνωστό είναι ότι στην κοινωνία της αρχαίας Κέας υπήρχε το έθιμο του «κωνειάζεσθαι».

Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, όταν οι Κείοι έφθαναν στην ηλικία των εξήντα ετών, σε προχωρημένα γεράματα σύμφωνα με το σημερινό προσδόκιμο ζωής, οργάνωναν μια γιορτή, ένα πανηγύρι, και μαζί με το κρασί τους έπιναν κώνειο και πέθαιναν ομαδικά, γρήγορα και ατάραχα. Κατά το αρχαίο έθος, αυτό υπαγορευόταν από το γεγονός ότι συνειδητοποιούσαν ότι στην ηλικία αυτή δεν μπορούσαν να εργαστούν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους, αλλά και γιατί δεν ήθελαν να επιβαρύνουν τους νεότερους με τη φροντίδα τους.

Οι εθνοανθρωπολόγοι θεωρούν ότι η συνήθεια αυτή των Κείων, η οποία μαρτυρείται και για κάποιες άλλες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, όπως στη Μασσαλία, τη μεγάλη εμπορική αποικία των Φωκαέων, στη σημερινή Νότια Γαλλία, αποτελεί κατάλοιπο πολύ προγενεστέρων πολιτισμικών περιόδων.

Αναρωτιέμαι αν το «Κείων νόμιμον» το γνωρίζουν οι σοφοί της δεύτερης φοράς αριστερά κυβέρνησής μας και με τον τρόπο τους, τον συνήθως όχι ιδιαίτερα κομψό, προσπαθούν να μας το επιβάλλουν. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η εμμονή τους ότι τα γέρικα άλογα τα σκοτώνουν όταν γεράσουν...

Βασικό συστατικό του πολιτιστικού επιπέδου των προηγμένων, των ανοιχτών και ανεκτικών κοινωνιών, των κοινωνικά ευαίσθητων αρχόντων -φευ, τι σχέση έχουν με τη σημερινή κυβέρνηση- αποτελεί ο τρόπος που συμπεριφέρονται στους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, στους γονείς και τους παππούδες μας. Σε αυτούς που δούλεψαν έντιμα σε όλη τους τη ζωή, καταβάλλοντας φόρους και αποδεχόμενοι τις κρατήσεις των Ταμείων τους, προκειμένου να χτίσουν ό,τι η σύγχρονη κοινωνία απολαμβάνει. Σε αυτούς που μόχθησαν για να μη λείψει τίποτε από τη γενιά που σήμερα νέμεται τα οφίκια της εξουσίας.

Σε αυτούς τους ανθρώπους, ο αρμόδιος καθ’ ύλην υπουργός αφαιρεί το δικαίωμά τους, το προσωπικό τους κεκτημένο, να ζήσουν τα χρόνια που τους απομένουν με αξιοπρέπεια και όχι με επαιτεία. Να απολαύσουν μια ποιότητα ζωής καλύτερη από την καθημερινότητα των εργασιακών τους χρόνων. Να χαρούν όσα οι ίδιοι δημιούργησαν για τα παιδιά τους, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις οδηγούνται στην ανεργία από την ανικανότητα των κυβερνώντων να ξεπεράσουν τις ιδεοληπτικές απόψεις τους για ό,τι αναπτυξιακό και οικονομικά υγιές.

Αυτούς τους ανθρώπους, της λεγόμενης τρίτης ηλικίας, η νεομνημονιακή, νεοφώτιστη στη νεοφιλελεύθερη οικονομία κυβέρνηση, τους προσβάλλει περισσότερο από κάθε προηγούμενη. Και αλίμονο, οι περισσότεροι από αυτούς στήριξαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γιατί είχαν πικραθεί από τους άλλους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν απόλυτη ανάγκη από τη φροντίδα και τη μέριμνα για την υγεία και την καθημερινότητά τους. Και αυτό το χάνουν, καθώς ό,τι είχε απομείνει από το κοινωνικό κράτος διεγράφη με την υπογραφή του Μνημονίου Τσίπρα.

Οι αρχαίοι Κείοι, στεφανωμένοι και πανηγυρίζοντες, επέλεγαν το «κωνειάζεσθαι», μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας, σε μια μεγάλη γιορτή που οργάνωνε η πόλη με τους θεσμούς της. Και ήταν παρόντες όλοι, οικείοι και φίλοι. Και οι προκεχωρημένοι στην ηλικία τούς αποχαιρετούσαν πίνοντας κρασί με κώνειο. Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχειρεί το «κωνειάζεσθαι», χρησιμοποιώντας την εξαθλίωσή τους. Ωστόσο ούτε οι άνθρωποί μας, ούτε εμείς πρέπει να ανεχτούμε να περάσουν τα γερατειά πενόμενοι και κατησχυμένοι. Η αγωγή της κυβέρνησης είναι έκφραση αγνωμοσύνης και αδικίας, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσβάλλει βάναυσα τον πολιτισμό μας.

*Κύρια ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22788&subid=2&pubid=64276338

Δεν υπάρχουν σχόλια: