Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Προστασία των ζώων και υιοθεσία κατοικιδίων


Σώσε τα ζώα που κακοποιούνται... 
Μπορείς!
Τα ζώα έχουν δικαιώματα τα οποία καθορίζονται και προστατεύονται από σαφείς, αυστηρούς νόμους του κράτους, που δυστυχώς όμως δεν είναι ευρέως γνωστοί. Καθημερινές μάχες για την προστασία των ζώων από την κακοποίηση δίνουν τα φιλοζωικά σωματεία και απλοί πολίτες που αγαπούν και νοιάζονται για τα ζώα.
Η έννοια της "κακοποίησης"
Η κακοποίηση έχει δύο μορφές, που καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039/2012:
Α. Η ενεργητική κακοποίηση, η άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα.
Β. Η παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει. Το μόνιμο δέσιμο και η μη καθημερινή άσκηση του ζώου, η έλλειψη καταλύματος αλλά και ή έκθεση του καταλύματος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, η μοναξιά του ζώου, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης σε κάθε ασθένεια του, ο μη εμβολιασμός και η μη αποπαρασίτωση, η έλλειψη καθαρού νερού, οι μεταλλικές κατασκευές και τα βαρέλια ως καταλύματα εμπίπτουν στην έννοια της παθητικής κακοποίησης του βασανισμού και της κακής μεταχείρισης του άρθρου 16. Μάλιστα, βάσει του νόμου 1197/82, η εγκατάλειψη του ζώου θεωρείται και είναι ποινικό αδίκημα.
Όλα τα αδικήματα κατά των ζώων είναι δημόσιας τάξης, επομένως είναι αυτεπάγγελτα -αρκεί μια καταγγελία από κάποιο άτομο-  και επιδέχονται της αυτόφωρης διαδικασίας. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικώς, καλώντας το 100. Οι αστυνομικοί υποχρεούνται να πάνε στον τόπο της καταγγελλόμενης κακοποίησης και να προχωρήσουν σε δίωξη/σύλληψη, σε συνεργασία με το αρμόδιο Α.Τ., το οποίο και θα επιληφθεί της καταγγελίας, θα προχωρήσει σε έρευνα και θα διαβιβάσει τη σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία. Σε περίπτωση δηλητηρίασης του ζώου, η αστυνομία οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Κτηνιατρική Υπηρεσία προκειμένου να παραλάβει το πτώμα και να γίνει η τοξικολογική εξέταση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων: 6976-489.349.





Υποχρεώσεις για την ανατροφή ενός σκύλου
Ο σκύλος είναι ένας πιστός φίλος του ανθρώπου και μια καλή συντροφιά. Αν όμως δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροφής του, ας μην μπούμε στη διαδικασία να αποκτήσουμε. Γιατί από τη στιγμή που θα υιοθετήσουμε ένα σκύλο, οφείλουμε να τον φροντίζουμε σαν παιδί μας, που μάλιστα δεν θα μεγαλώσει ποτέ! Τι πρέπει να έχουμε στο νου μας σχετικά με τις υποχρεώσεις που θα έχουμε απέναντι του;
1 Επισκεπτόμαστε συχνά τον κτηνίατρο για να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας του σκύλου, για να του κάνουμε τα εμβόλια και τον καθαρισμό του, αν τυχόν προσβληθεί από σκουλήκια.
2 Βρίσκουμε αρκετό χρόνο για να εξοικειώσουμε το κουτάβι μας με το καθημερινό πρόγραμμα της υπόλοιπης οικογένειας
3 Παίρνουμε μαζί μας τα κουτάβια τα Σαββατοκύριακα ή όταν πάμε διακοπές.
4.Προμηθευόμαστε σχετικά βιβλία και απευθυνόμαστε σε φιλοζωικούς συλλόγους για να ενημερωθούμε από  "ποια ηλικία και πως να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας".
5 Μαζεύουμε πάντα  τις ακαθαρσίες του σκύλου  μας στο πάρκο ή στο δρόμο.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: