Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η απιστία σήμερα





Η απιστία σήμερα
Όλοι ξέρουμε ότι στη ζεστή, μεσογειακή πατρίδα μας γίνεται πάνω στο θέμα αυτό ελαφρώς της τρελής. Δείτε μια ιστορία: ο Χ είναι παντρεμένος αλλά κάθε τόσο συναντά την Ψ, επί πληρωμή. Η τελευταία δεν είναι ακριβώς επαγγελματίας: είναι επίσης παντρεμένη και μητέρα, αλλά «λατρεύει τόσο πολύ το σεξ» που το συνδυάζει και με ένα γερό χαρτζιλίκι. Ως εδώ "όλα καλά". Μόνο που ο Χ κάποια στιγμή... ερωτεύεται την Ψ, θέλει να της αλλάξει τη ζωή και να την παντρευτεί. Προτού ο Χ 'πει οτιδήποτε στην ανυποψίαστη σύζυγο, η τελευταία δέχεται την οργισμένη επίσκεψη της Ψ, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, την παρακαλεί να «μαζέψει τον άντρα της». Η ιστορία είναι πραγματική, κι ας είναι τόσο δύσκολο να την πιστέψετε.
Η απιστία απαντά παντού στον πλανήτη. Είναι επίσης διαχρονική. Στη δεκαετία του '40 οι Andrews Sisters τραγουδούσαν το «Don't sit under the apple tree with anyone else but me», που υποτίθεται ότι ήταν η τελευταία παράκληση των GI's προς τις συντρόφους τους προτού αναχωρήσουν για τα πεδία μάχης της Ευρώπης και του Ειρηνικού. Πολύ συχνά όμως λάμβαναν το περίφημο «Dear John Letter», όπου η σύζυγος/σύντροφος τούς ανακοίνωνε φαρδιά πλατιά ότι υπήρχε ένας νέος έρωτας στη ζωή της και ότι ήθελε να χωρίσουν.
Σοβαρά τώρα… Το πρόβλημα είναι ότι πήγανε με κάποιον άλλο ή ότι κάθονταν κι έγραφαν τέτοιες ανοησίες δήθεν ειλικρίνειας σε νεαρούς άντρες που την επόμενη ημέρα μπορεί να μην ανέπνεαν ή να μην μπορούσαν να σταθούν στα δυο τους πόδια…  Είτε εν καιρώ ειρήνης λοιπόν είτε εν καιρώ πολέμου, κάντε το εφόσον δεν αντέχετε, μα μην προβαίνετε σε εξομολογήσεις. Όσο κι αν προσπαθεί κανείς να χαλιναγωγήσει τα ανθρώπινα αισθήματα και επιθυμίες, αυτά πάντα θα μας βγαίνουν από τα αριστερά. Ερωτευόμαστε τρελά και μετά ένα Χ χρονικό διάστημα, ξαφνικά, έχουμε μάτια για κάποιον άλλο, πολλές φορές χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Μια γυναίκα πολύ ευτυχισμένη στο γάμο της, τινάζει τα πάντα στον αέρα. Ένας ευτυχής πατέρας εγκαταλείπει γυναίκα και παιδιά τινάζοντας κι αυτός τα πάντα στον αέρα. Άντρες και γυναίκες, υπεράνω υποψίας, ζουν διπλές ζωές. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Κάποιοι άνθρωποι είναι μονογαμικοί, άλλοι πολυγαμικοί. Αλλά κι αυτοί που είναι μονογαμικοί, κάποτε κάνουν την προσωπική τους επανάσταση.
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι κατά βάθος απάνθρωπες - και παρανοϊκές. Είναι όπως στο ανέκδοτο που αφηγείται ο Γούντι Αλεν στο «Νευρικό εραστή»: Πάει ένας τύπος στο γιατρό και του λέει: «Πρέπει να με βοηθήσετε, γιατρέ. Ο αδελφός μου τρελάθηκε». «Τι του συμβαίνει;». «Νομίζει ότι είναι κότα». «Δυστυχώς θα πρέπει να τον κλείσουμε στο ψυχιατρείο τότε». «Αυτό δεν γίνε-ται!». «Γιατί;». «Χρειάζομαι τα αυγά». Κάπως έτσι είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις: είναι τελείως τρελές, απρόβλεπτες, αλλοπρόσαλλες. Αλλά χρειαζόμαστε τα αυγά...
GK


Απιστία: 9 τρόποι να την ανακαλύψετε
Ωραία όλα εκείνα τα πολιτισμένα περί της μονογαμίας ως «κοινωνικής σύμβασης», της συγχώρεσης του παραστρατήματος, αν αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα έρωτα, προκειμένου να σωθεί η σχέση και του «δε θα ήθελα να το μάθω αν επρόκειτο καθαρά και μόνο για σεξ». Στην πράξη, όμως, όλοι θέλουμε να ξέρουμε –ιδιαίτερα όταν υποψιαζόμαστε ότι το έτερον ήμισυ μπορεί να μας απατά– αν μη τι άλλο για να πάρουμε τις αποφάσεις μας για το μέλλον της σχέσης –οι οποίες, και επιτρέψτε μου τη γενίκευση, σπάνια είναι πολιτισμένες και βασισμένες στη διαπίστωση ότι η μονογαμία αποτελεί απλά μια κοινωνική σύμβαση και τίποτα παραπάνω.
Πώς, όμως, θα το καταλάβουμε, τουλάχιστον όσοι δε διαθέτουμε το χάρισμα της έκτης αίσθησης ή την… τύχη των «φίλων» που θα τρέξουν να μας πουν τα νέα; Όχι δύσκολα. Υπάρχουν αρκετά αδιάψευστα σημάδια που όταν εμφανίζονται –ιδιαίτερα δύο ή περισσότερα μαζί– κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όσοι (θεωρούν ότι) διακατέχονται από αισθήματα ανωτερότητας και… «πολιτισμού» μπορούν να μη συνεχίσουν την ανάγνωση.
Στην προκειμενη περίπτωση θα θεωρήσουμε, για λόγους ευκολίας ότι άπιστη είναι η σύντροφος. Είναι όμως προφανές ότι όσα θα αναφέρουμε παρακάτω ισχύουν και αν άπιστος είναι ο σύζυγος.
* Η αποφυγή κάθε είδους επισκέψεων, συναντήσεων και εξόδων με τους φίλους και την οικογένειά σας από την πλευρά της συντρόφου σας –ιδιαίτερα αν μέχρι πρότινος τέτοιες συναντήσεις κανονίζονταν συχνά, χωρίς κανένα πρόβλημα– μπορεί να είναι ένδειξη τύψεων από την πλευρά της. Αν αποφεύγει να δει τους φίλους και την οικογένειά σας, με τους οποίους μέχρι πρόσφατα τα πήγαινε περίφημα, μάλλον δεν είναι επειδή τους βαρέθηκε –είναι επειδή ντρέπεται να τους βλέπει να της φέρονται σαν οικογένεια, ενώ εκείνη σας απατά.
*  Γκρινιάζει διαρκώς. Αντίθετα απ’ ότι θα περιμένατε, η συνεχής γκρίνια για ό,τι λέτε ή κάνετε είναι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ένδειξη της υποσυνείδητης προσπάθειας που καταβάλει να δικαιολογήσει στον εαυτό της τις πράξεις της. Αν κάθε προσπάθεια επικοινωνίας αποτυγχάνει γιατί εσείς στα μάτια της «έχετε αλλάξει», αυτόματα οι τύψεις μειώνονται, καθώς η απιστία, στο μυαλό της «ενόχου», είναι δικαιολογημένη: δε φταίει μόνο εκείνη, φταίτε κι εσείς που δεν της κάνετε πια.
* Και τι είναι χειρότερο από κάποιον που γκρινιάζει διαρκώς; Κάποια που δε φαίνεται να προσέχει καν ότι είστε εκεί. Αν ξαφνικά η σύντροφός σας δε δείχνει να ενδιαφέρεται για τη γνώμη σας, δεν παραπονιέται ότι δεν την προσέχετε αρκετά, δεν την πειράζει να μην την συνοδεύσετε στα γενέθλια του κολλητού, το γάμο του ξαδέρφου ή το πάρτι της εταιρείας, δε δίνει την ίδια σημασία ή δε φαίνεται να συμμετέχει καν σε κοινούς κώδικες επικοινωνίας που είχατε αναπτύξει και αδιαφορεί πλήρως για τις μικρές, καθημερινές σας συνήθειες και διαφωνίες που μέχρι πρότινος την έκαναν έξαλλη, μάλλον η σκέψη της είναι τόσο προσηλωμένη κάπου αλλού, που δεν παρατηρεί καν την ύπαρξή σας.
* Μιλά συχνά για κάποιον που δεν ανέφερε πριν. Αν ο… συνένοχος είναι κάποιος από το κοντινό περιβάλλον της συντρόφου σας –για παράδειγμα, ένας συνάδελφος ή κάποιος από τα μαθήματα χορού/ κωπηλασίας/ σκι/ τένις– που δικαιολογείται να συναντά καθημερινά, το όνομά του θα αρχίσει να αναφέρεται σε αρκετές συζητήσεις χωρίς προφανή λόγο και αιτία. Οι αθώες διηγήσεις για την ημέρα στο γραφείο/ γυμναστήριο/ κολυμβητήριο κλπ θα περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα το άτομό του, πρώτον γιατί βρίσκεται συνεχώς στο μυαλό της συντρόφου σας, και δεύτερον για το «ξεκάρφωμα» –αν έτρεχε κάτι μεταξύ τους δε θα σας άφηνε να το υποπτευθείτε αναφέροντάς τον διαρκώς, σωστά; Λάθος. Και μάλιστα μεγάλο.
* Ανανεώνει τη σχέση πάθους που είχε με το κινητό όταν το πρωτοπήρε. Ήτοι, κινητό στην τουαλέτα, κινητό δίπλα στο κρεβάτι, κινητό πάνω στο τραπέζι στο εστιατόριο που τρώτε. Ακόμα χειρότερα, απενεργοποιημένο ή «στο αθόρυβο» κινητό χωρίς προφανή λόγο. Ή μάλλον, με πολύ προφανή λόγο: για να μην το ακούσετε όταν θα χτυπάει στις 3.00 τα ξημερώματα μήνυμα που θα λέει «μου λείπεις».
* Αρχίζει να προσέχει τον εαυτό της πολύ περισσότερο απ’ ότι προηγουμένως. Για παράδειγμα, γράφεται γυμναστήριο, βάφεται τα χαράματα για να πάει στο γραφείο, αρχίζει αυστηρή δίαιτα, αγοράζει καινούρια ρούχα και εσώρουχα, βάζει τακούνια και άρωμα για να πάει για ψώνια, αλλάζει κούρεμα… Ακόμα χειρότερα, κάνει όλα τα παραπάνω χωρίς να ρωτάει τη γνώμη σας –π.χ. επιστρέφοντας από το κομμωτήριο δε ρωτάει «σου άρεσε περισσότερο το προηγούμενο χρώμα/χτένισμα;» όπως συνήθως, ούτε ενδιαφέρεται αν προσέξατε το νέο του/ της look.
* Αποφεύγει να απαντά στις ερωτήσεις σας σχετικά με την ημέρα της, δεν έχετε σχεδόν ποτέ ξεκάθαρη εικόνα του προγράμματός της και δεν κλείνει ραντεβού μαζί σας παρά μόνο μια δυο ώρες πριν, αντίθετα με παλιότερα. Με άλλα λόγια, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνάντησης με τον άλλον, για όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, και κανονίζει, τελικά, μαζί σας όταν οι πιθανότητες για συνάντησή τους έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Και, βέβαια, φροντίζει να απαντά γενικά και αόριστα για το πού ήταν και τι έκανε αν την έχει ήδη συναντήσει, ή να επαναλαμβάνει τις ερωτήσεις σας πριν τις απαντήσει –κλασσική μέθοδος εξοικονόμησης χρόνου για τη σύνταξη του καλύτερου δυνατού ψέματος.
* Γίνεται ξαφνικά αυτόνομη. Εκεί που πάντα μιλούσε για «εσάς» στο πρώτο πληθυντικό –θα βγούμε με τον τάδε, μας κάλεσαν στο πάρτι, μας πήρε τηλέφωνο η μαμά σου– τώρα μιλά στο πρώτο ενικό για τα σχέδια και τις δραστηριότητές της, τα οποία περισσότερο ανακοινώνει παρά συζητά μαζί σας. Αν, μάλιστα, αποφεύγει τα μακροπρόθεσμα σχέδια –όπως το πού θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι– μπορείτε ελεύθερα να ανησυχήσετε ότι η απιστία της δεν είναι μια επιπόλαια περιπέτεια της μιας νύχτας.
* Έχει χάσει κάθε διάθεση για σεξ –μαζί σας. Αν μέχρι χθες κάνατε ολονυχτίες κάτω από τα σεντόνια και τώρα κάθε βράδυ που ξαπλώνει μαζί σας έχει πονοκέφαλο/ νυστάζει/ είναι κουρασμένη, μάλλον για την κούραση δε φταίει ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, αλλά το γεγονός ότι περνά πολλές ώρες κάτω από τα σεντόνια κάποιου άλλου.
Η.Κ.
www.in2life.gr


Τι συμβαίνει όταν αποκαλυφθεί μια παράλληλη σχέση;
Συνήθως επέρχεται το χάος! Η απιστία μπορεί να είναι καταστροφική για την ίδια τη γυναίκα, το σύζυγό της και όλη τους την οικογένεια. Εάν αποκαλυφθεί, μπορεί να διαλύσει ένα γάμο και να προκαλέσει διατάραξη της οικογενειακής ζωής.
Στη χώρα μας εξακολουθούν να ισχύουν δύο κριτήρια: οι άντρες είναι άντρες, αλλά οι γυναίκες οφείλουν να είναι εντάξει. Έτσι, η ανδρική απιστία εξακολουθεί να θεωρείται πιο νορμάλ και να συγχωρείτε ευκολότερα, ενώ η γυναικεία απιστία θεωρείται ντροπή και μεγάλο οικογενειακό βάρος και ντροπή.
Η αποκάλυψη της απιστίας προκαλεί πραγματική συντριβή στο σύζυγο. Οι άντρες πληγώνονται όσο και οι γυναίκες όταν μαθαίνουν κάτι τέτοιο. Συχνά μάλιστα μένουν άναυδοι. Αμφισβητούν τον ανδρισμό τους, το θεωρούν προσωπική προσβολή και το παίρνουν πολύ προσωπικά, διότι αποδεικνύεται με την απιστία της γυναίκας τους ότι κάποιος άλλος είναι καλύτερος από αυτούς. Η ψυχολογική τους κατάρρευση συχνά τους οδηγεί στον καναπέ της ψυχοθεραπεύτριας ή στα αντικαταθλιπτικά.
Όμως, το διαζύγιο δεν είναι σίγουρο ότι θ' ακολουθήσει. Πολλές φορές, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δίνουν στο γάμο τους μια δεύτερη ευκαιρία και προσπαθούν να βελτιώσουν τα πράγματα μεταξύ τους.
Μπορεί μια απιστία να έχει αίσιο τέλος;
Ναι! Οι πληγές που προκαλεί στην οικογένεια η απιστία μιας γυναίκας δεν είναι πάντα ανεπανόρθωτες και συχνά τα ζευγάρια την ξεπερνούν. Καμιά φορά, μάλιστα, οι σύζυγοι το αντιλαμβάνονται ως καμπανάκι συναγερμού και καταβάλλουν προσπάθειες να γίνουν πιο περιποιητικοί προς τις γυναίκες τους και να βελτιώσουν την επικοινωνία τους και την ποιότητα της ζωής τους.
Άλλες φορές, ιδίως όταν κανείς δεν νιώθει υπερβολικά θυμωμένος, υπερβολικά προδωμένος και δεν κρατά αμυντική στάση, το ζευγάρι μπορεί να αξιοποιήσει το «παραστράτημα» ως ευκαιρία για να εκφραστούν παράπονα και να γιατρευτούν παλιές πληγές. Καμιά φορά η γυναίκα βλέπει την ερωτοτροπία της όπως ακριβώς είναι, ένα πυροτέχνημα, και δεν το αναφέρει ποτέ.
Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D
www.boro.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: