Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Οδός Παλαιού Σταδίου (Ηρώδου Αττικού)






ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ
Οδός Παλαιού Σταδίου (Ηρώδου Αττικού)
Κοντά στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε το Αμαλίειο ορφανοτροφείο που ίδρυσε η βασίλισσα Αμαλία για τα ορφανά της χολέρας. Την επιδημία λέγεται ότι έφεραν οι Γάλλοι στρατιώτες στο αποκλεισμό της Αθήνας (Κριμαϊκός πόλεμος). Η φωτογραφία είναι του Sébah, Pascal (1823-1886).


Το Αμαλιείο βρισκόταν στη θέση πολυκατοικίας δίπλα στου Μαξίμου. Η εκκλησία του υπάρχει ακόμα και είναι στον πίσω δρόμο, παράλληλο με την Ηρώδου Αττικού (Στησιχόρου) και εκεί φυλάσσονται οι καρδιές των Αλέξανδρου και Δημήτριου Υψηλάντη, ηρώων του απελευθερωτικού μας αγώνα.


Ο κάθετος φαρδύς δρόμος είναι η Ηρώδου Αττικού (δίπλα στον εθνικό -τότε βασιλικό- κήπο). Η οδός τότε ονομαζόταν Παλαιού Σταδίου γιατί κατέληγε στο χωμάτινο κοίλον του Σταδίου.

Η τρίτοξη γέφυρα του σταδίου, σήμα κατατεθέν της περιοχής για πολλές δεκαετίες, είναι έργο του Όθωνος, όπως και το Α΄ νεκροταφείο που μόλις διακρίνεται.. Από εκεί οι διαβάτες περνούσαν από το κέντρο της πόλης στα τότε προάστια … στην περιοχή του Αρδηττού. Ο λόφος δεν είχε ακόμα δεντροφυτευτεί και η θέα προς το Α΄ νεκροταφείο ήταν ανεμπόδιστη. Το κοιμητήριο διακρίνεται πίσω δεξιά με τα κυπαρίσσια του. Λίγοι γνωρίζουν πως μέχρι τους χρόνους του Όθωνος οι χριστιανοί δεν χρησιμοποιούσαν νεκροταφεία. αλλά έθαβαν τους νεκρούς συνήθως γύρω από εκκλησίες. Έτσι είχαμε πολλές ανεξέλεγκτες ταφές στα εκκλησάκια που υπήρχαν κοντά στην πηγή Καλλιρόη, μια από τις ελάχιστες πηγές με πόσιμο νερό για την ύδρευση των Αθηνών. Κάποιες πλημμύρες είχαν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα μόλυνσης του νερού από τους κατεστραμμένους τάφους, κλπ., οπότε πάρθηκε η απόφαση για την χωροθέτηση του Α΄ νεκροταφείου, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας!


Το σημείο με το γεφύρι είναι η περιοχή του αρχαίου Παναθηναϊκού Σταδίου (το αρχαίο κομμάτι μπορείτε να το δείτε στις γυναικείες τουαλέτες στα δεξιά του Σταδίου) και το ποτάμι είναι ο Ιλισός!

Ο Ιλισός ενέπνευσε ποιητές, μουσικούς και ζωγράφους και έγινε το χιλιοτραγουδισμένο ποτάμι της Αθήνας που όμως «εξαφανίστηκε» κάτω από την άσφαλτο. Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν τον επιστημονικό όρο «εγκιβωτισμός», αλλά αυτό δεν δικαιολογεί στο ελάχιστο το χωροταξικό έγκλημα. Στο χώρο λοιπόν εκεί ακριβώς περνά η σημερινή Βασ. Κωνσταντίνου. Η παρακάτω φωτογραφία ελήφθη το έτος 1880 πριν διαμορφωθεί το σύγχρονο Στάδιο και αποκτήσει μαρμάρινες κερκίδες.


Και μιας και αναφερθήκαμε στην "Οδό Παλαιού Σταδίου" θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπήρχε και η οδός Σταδίου (η σημερινή "Σταδίου) που  στο αρχικό σχέδιο των Κλεάνθη & Scahubert είχε την κατάληξη της στο Στάδιο. Ο δρόμος αυτός δημιουργήθηκε με την κάλυψη του ρέματος ΒΟΙΔΟΠΟΤΑΜΟΣ που ξεκινούσε από τον Λυκαβηττό και ήταν ο πρώτος υπόνομος των Αθηνών. Τα στοιχεία αυτά τα έδειχνε η βιτρίνα μιας υπηρεσίας που στεγαζόταν Αριστείδου και Σταδίου γωνία .


Η Σταδίου όμως δεν φτιάχτηκε ΠΟΤΕ , όπως σχεδιάστηκε , διότι πέρναγε από οικόπεδα "στελεχών" που δεν ήθελαν να γίνει δρόμος , και διότι πέρναγε και μέσα από τα ανάκτορα - τον κήπο τους - ( Ζάππειο σήμερα )
 


facebook/Παλιες φωτογραφιες της Ελλάδας- Old photos from Greece
Heritage collections – University of Strasbourg libraries Titre original: Vue panoramique d’Athènes prise de 
http://docnum.u-strasbg.fr/cdm/singleitem/collection/coll4/id/212

Δεν υπάρχουν σχόλια: