Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ : ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Το αμφιλεγόμενο «προσωρινό» στέγαστρο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα τοποθετήθηκε το 1987 για την προστασία του μνημείου από τις καιρικές συνθήκες

 

Ενα μνημείο που φυλάσσεται από... εργατοτεχνίτες


Κλειστός λόγω... συνταξιοδότησης παραμένει τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων και τοπικοί φορείς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ Ιωάννη Μαυρικόπουλο, ο αρχαιολογικός χώρος ουσιαστικά έκλεισε για το κοινό πριν από περίπου δύο εβδομάδες, καθώς οι τρεις εναπομείναντες αρχαιοφύλακες βγήκαν στη σύνταξη χωρίς να αναπληρωθούν. Προκειμένου να αποκαταστήσει εν μέρει την επισκεψιμότητα του μνημείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας αναγκάστηκε να παρατυπήσει αναθέτοντας σε εργατοτεχνίτες το καθήκον της φύλαξής του από τις 8 το πρωί έως τις 3 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Το υπόλοιπο διάστημα ο χώρος παραμένει όχι μόνο κλειστός αλλά και αφύλαχτος, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επισκέπτες που σκαρφαλώνουν στα κάγκελα για να προσεγγίσουν τον ναό.

Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην αποτυχία του υπουργείου Πολιτισμού να επωφεληθεί «της κινητικότητας στο Δημόσιο για να καλύψει τις ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Μαυρικόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι την επόμενη φορά θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο χώρος υπολειτουργούσε ήδη από το 2010. «Τα μνημεία είναι πολύ σημαντικά για την τοπική κοινωνία, και αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί», πρόσθεσε. Πράγματι, το κλείσιμο του μνημείου καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πύργου, ενώ οι έμποροι της περιοχής απειλούν με κινητοποιήσεις. Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΕΥΦΑ καλεί την πολιτική ηγεσία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα είτε προσλαμβάνοντας «μόνιμο φυλακτικό προσωπικό, είτε μέσω της κινητικότητας, είτε ακόμη καλύτερα μέσω νέων προσλήψεων στον τομέα φύλαξης και πληροφόρησης. Μέχρι τότε να προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού».

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη νυχτερινή φύλαξη του χώρου εξέφρασε ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. «Ο Δήμος μας, ο Εμπορικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας καθώς και η Τοπική Κοινότητα Ανδρίτσαινας είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε δυναμικά. Μέχρι τότε θα εποπτεύουμε εμείς τη νύχτα τον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ionion FM ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος.

Χτισμένος γύρω στο 420 π.Χ. στη θέση παλαιότερου ιερού, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνου και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επιτέλους φύλακες στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα


Την άμεση τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού για την φύλαξη του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα ανακοίνωσε το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μετά την ανάδειξη του θέματος από την «Κ», αποφασίστηκε η άμεση δρομολόγηση για την τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σχετικό αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έλαβε την έγκριση του  Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και έτσι πέντε μόνιμοι φύλακες θα προσληφθούν στην Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα προέκυψε έπειτα από τη συνταξιοδότηση του τελευταίου φύλακα του ναού και το επακόλουθο κλείσιμό του για το κοινό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ Ιωάννη Μαυρικόπουλο, «το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην αποτυχία του υπουργείου Πολιτισμού να επωφεληθεί «της κινητικότητας στο Δημόσιο για να καλύψει τις ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού».

Από την Καθημερινή
  • http://www.kathimerini.gr/833977/article/politismos/polh/ena-mnhmeio-poy-fylassetai-apo-ergatotexnites 
  • http://www.kathimerini.gr/835131/article/politismos/polh/epiteloys-fylakes-ston-nao-toy-epikoyreioy-apollwna

Δεν υπάρχουν σχόλια: