Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως»


 Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  
παρουσιάζει
ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως»
 
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει, είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο θα παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά.

Το Αθέατο Μουσείο αποκαλύπτει, είναι η νέα, ανοιχτή πρόσκληση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας που κρύβει το επιλεγμένο έκθεμα.

Μετά από το
«δαχτυλίδι του Θησέα», την «Αιγύπτια γάτα Μίου», την «Άρτεμη από τη θάλασσα», τον «καθρέφτη της Ευρώπης» και την «Κυρά της Πρόσυμνας» το Αθέατο Μουσείο φιλοξενεί ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως» ...

Πρόκειται για μία μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου. «Το μαρμάρινο σκεύος παραδόξου χρήσεως» αναδύθηκε τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016.


Η περίεργη μαρμάρινη πλάκα καταγράφηκε στο Βιβλίο Εισαγωγής του Μουσείου ως σκεύος παράδοξου χρήσεως, και ερμηνεύθηκε ως παλέττα ζωγράφου, η ως ανάθημα. Μια πρόσφατη μελέτη της όμως, που περιέλαβε εννέα ακόμη παρόμοια ευρήματα, αναγνώρισε σ'αυτην την ανάγλυφη απεικόνιση ενός μικρογραφικού ελαιουργείου. Για να αποκρυπτογραφήσει κανείς την αναπαράσταση της επιφάνειας, θα πρέπει να ξεκινήσει από τη μικρή κυκλική βάση συμπίεσης, πάνω στην οποία πιέζονταν τα σακιά με τις ελιές. Από την προχοη της βάσης το λάδι έρρεε στη σκάφη, όπου παρέμενε για την καθίζηση των στερεών συστατικών. Στο τέλος το προϊόν, καθαρό, αποθηκευόταν στο μισοχωμένο στο έδαφος πιθάρι. Τα υπολείμματα στη μια άκρη της πλάκας ανήκουν στα σπασμένα πόδια ενός τραπεζίου, πάνω στο οποίο θα γινόταν η σύνθλιψη των ελιών με έναν κυλινδρικό σπαστήρα.




Η λύση του αρχαίου γρίφου για τον προορισμό όλων των μαρμάρινων αντικειμένων του είδους αυτού κρύβεται πιθανότατα στη μακρόστενη σχισμή μέσα στο πιθάρι, που ήταν κατάλληλη για τη ρίψη νομισμάτων, όπως στους σημερινούς κουμπαράδες. Στα υπόλοιπα αντικείμενα του ίδιου τύπου, το πιθάρι δεν έχει πυθμένα. Είναι, λοιπόν, πιθανό οι πλάκες αυτές να τοποθετούνταν ως καλύμματα πάνω σε λίθινα κιβώτια, μέσα στα οποία συγκεντρώνονταν χρηματικά ποσά, που ίσως αφορούσαν στην παραγωγη' του ελαιόλαδου.

Στις
18 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή και στις 20 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τα ασυνήθιστα ευρήματα της αρχαιότητας και την ερμηνευτική τους προβληματική, καθώς και για τη διαδικασία της παραγωγής και της διάθεσης ελαίου στην αρχαία Αθήνα.



Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015
Ώρα: 13:00
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου
και η
δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Πληροφορίες:
Τηλ. 213 214 4891

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα 10682
www.namuseum.gr
http://www.lifo.gr/guide/culturenews/arts/82333 
http://www.namuseum.gr/museum/pressreleases/2015/pressrelease_23_11_15-gr.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: