Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η τέχνη θεραπεύει


Η τέχνη θεραπεύει



Οι θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης δεν αφορούν μόνο την ψυχή. Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι και μόνο το να κοιτάμε ένα έργο τέχνης, μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες και να ενισχύσει σημαντικά τις άμυνες του οργανισμού μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν πως η τέχνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονές οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη, εμφράγματα και άλλες ασθένειες. Για να βγάλουν το πόρισμα, οι ερευνητές εξέτασαν 200 άτομα, χωρισμένα σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα είχε αναπτύξει τη συγκεκριμένη ημέρα θετικά συναισθήματα όπως διασκέδαση, συμπόνια, ευχαρίστηση, χαρά, αγάπη και υπερηφάνεια. Εξετάζοντας δείγματα των ούλων και του βλεννογόνου του στόματος, ανακάλυψαν πως όσοι είχαν βιώσει μεγαλύτερη θετικότητα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυτοκίνης ιντερλευκίνης 6, που είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Οι κυτοκίνες είναι χημικά απαραίτητα για την καταπολέμηση των μολύνσεων, ασθενειών και τραυμάτων, αλλά και διαταραχών όπως ο διαβήτης τύπου 2, διάφορες καρδιακές ασθένειες, η αρθρίτιδα, ακόμη και η νόσος του Alzheimer.

Η έρευνα τονίζει ότι τα θετικά συναισθήματα είναι σημαντικά για την υγεία από όπου κι αν προέρχονται. Έτσι, μια βόλτα στη φύση θα μπορούσε να έχει το ίδιο αντίκτυπο στην υγεία μας, όχι μόνο χάρη στον καθαρό αέρα αλλά και χάρη στα θετικά συναισθήματα που μας προκαλεί.

Η καλή διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν λοιπόν για καλή υγεία. Τα θετικά συναισθήματα είναι εξίσου σημαντικά για την ευημερία και τη μακροζωία μας. Και το να θαυμάζουμε έναν όμορφο πίνακα ζωγραφικής, ένα μουσικό κομμάτι ή οποιαδήποτε τέχνη, ίσως να είναι το κλειδί για καταφέρουμε να τα χιλιάσουμε τελικά.

www.doctv.gr

http://enallaktikidrasi.com/2015/11/i-texni-therapeuei/

Δεν υπάρχουν σχόλια: